ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Άμεση ικανοποίησ​η των δίκαιων αιτημάτων της Ελληνικής Ομοσπονδία​ς Θαλασσαιμί​ας


                                                                                                   Αθήνα: 15.7.2014
                                                                                                  Αρ. Πρωτ.: 2606


Προς: κ. Μαυρουδή Βορίδη, Υπουργό Υγείας
ΚΟΙΝ: «Πίνακας Αποδεκτών»
Θέμα: «Άμεση  ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων  της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας περί της εξαίρεσης στη συμμετοχή όλων των φαρμάκων για τους πάσχοντες από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο»

 
Σχετ.: Το υπ’αρ.πρωτ.163/10.07.2014  έγγραφο της ΕΟΘΑ
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Με τον παρόν, η Ε.Σ.Α.μεΑ σας ζητεί να μεριμνήσετε άμεσα, για θέματα που αφορούν στη φαρμακευτική δαπάνη για την αντιμετώπιση της νόσου και των επιπλοκών της.
 
Με την υπουργική απόφαση ΦΕΚ 2219/9.9.2013, που αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού συμμετοχής στα φάρμακα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, η διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής επιβαρύνει εξολοκλήρου τον ασφαλισμένο όταν πρόκειται για πρωτότυπο σκεύασμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το διπλασιασμό της συμμετοχής του πάσχοντα σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων, και ειδικά των θαλασσαιμικών, που χρησιμοποιούν πολλά και διαφορετικά φάρμακα καθημερινά.
 
Μία ακόμη κρυφή επιβάρυνση είναι ότι η λιανική τιμή των φαρμάκων είναι ανάλογη της περιεκτικότητας των σκευασμάτων, κάτι που όμως δεν ισχύει στην περίπτωση της ασφαλιστικής τιμής.
 
Τέλος οι θαλασσαιμικοί και τα άτομα με δρεπανοκυτταρική νόσο χρησιμοποιούν αναγκαστικά ως «φάρμακα υποκατάστασης» ορισμένα από τα φάρμακα της «αρνητικής λίστας» και τα πληρώνουν στο 100%.
 
Κατόπιν όλων των παραπάνω η ΕΣΑμεΑ ζητά:
 
·         Εξαίρεση των πασχόντων από Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) και  Δρεπανοκυτταρική  Νόσο (Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία) από την οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής.
 
·         Αποζημίωση των πασχόντων από Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) και από Δρεπανοκυτταρική Νόσο (Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία) με βάση την λιανική τιμή του φαρμάκου και όχι του φθηνότερου γενόσημου, όταν ο θεράπων ιατρός συνταγογραφεί την εμπορική ονομασία σύμφωνα με το ΦΕΚ Β΄ 3057/18-11-2012 και την εξαίρεση που αυτό περιγράφει για τους χρόνιους ασθενείς.
 
·         Αποζημίωση για όσα φάρμακα της «αρνητικής λίστας» χρησιμοποιούν ως «φάρμακα υποκατάστασης».
 
·         Δυνατότητα συνταγογράφησης όλων των φαρμάκων που χρησιμοποιούν από τους εξειδικευμένους ιατρούς των Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας και ΔΝ του ΕΣΥ ανεξαρτήτως ειδικότητας.
 
Σε αντίθετη περίπτωση οι πάσχοντες των παραπάνω παθήσεων θα βρεθούν σε οικονομικό και θεραπευτικό αδιέξοδο, καθώς δε θα μπορούν να καλύψουν το κόστος της φαρμακευτικής τους δαπάνης. Ήδη, πληρώνουν 15% συμμετοχή σε εξετάσεις που χρειάζονται να κάνουν πολύ συχνά ενώ πολλές δεν τις καλύπτει καθόλου ο ΕΟΠΥΥ, καθώς και όλο το κόστος που προκύπτει από τη βεβαρημένη υγεία τους, ενώ ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει στον κάθε ένα ασθενή τα αναλώσιμα για την βασική θεραπευτική του αγωγή (αποσιδήρωση) εδώ και ένα σχεδόν έτος, καθώς επίσης χρωστάνε από το 2012 και τα ταμεία πριν την ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ.
 
Η μη τήρηση της σωστής θεραπευτικής αγωγής λόγω οικονομικής δυσπραγίας θα οδηγήσει σε πολλαπλές επιπλοκές οι οποίες είτε θα έχουν υψηλό κόστος  προκειμένου να αντιμετωπιστούν είτε δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν.
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Ζητούμε την άμεση παρέμβαση σας  για την επίλυση του ανωτέρου ζητήματος επιδεικνύοντας την απαραίτητη πολιτική βούληση και κοινωνική ευαισθησία.
 
Με εκτίμηση
 
                       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
 
 
                    Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ                                                  ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

 
Πίνακας Αποδεκτών
- Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αν. Σαμαρά
-Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο
-Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής
- Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Λ. Γρηγοράκο
-Υφυπουργό Υγείας κα Κ. Παπακώστα
-Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Υγείας κ. Π. Καλλίρη
- Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κα Χ. Παπανικολάου
- ΕΟΘΑ
-Φορείς Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.