ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Θέμα: «Άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων - Συλλόγων με Σακχαρώδη Διαβήτη και άλλων φορέων του αναπηρικού κινήματος σχετικά με το πλαφόν στη συνταγογράφηση»


ΕΠΕΙΓΟΝ
Αθήνα: 14.7.2014
  
 Προς: κ. Μαυρουδή Βορίδη, Υπουργό Υγειας


Σχετ.: Το υπ’αρ.πρωτ.328/10.07.2014  έγγραφο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων - Συλλόγων με Σακχαρώδη Διαβήτη
 
Κύριε Υπουργέ,

Με τον παρόν, η Ε.Σ.Α.μεΑ σας ζητεί να μεριμνήσετε άμεσα, προκειμένου να δοθεί τέλος στην αδικία που συντελείται με το ΦΕΚ 1796/ΤΒ΄ η με αρ. πρωτ. οικ. 53768 Υπουργική απόφαση, με θέμα «Καθορισμός ελάχιστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών, οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας και καθορισμός ορίου δαπάνης συνταγογράφησης φαρμάκων». Στη συγκεκριμένη απόφαση ορίζονται τα όρια φαρμακευτικής δαπάνης των ιατρών ανά ασθενή, ανά ειδικότητα, ανά νομό και ανά μήνα (εποχικότητα) καθώς επίσης και ποσοστιαία όρια συνταγογράφησης για τα φάρμακα δραστικών ουσιών εκτός προστασίας.

 

Τα όρια αυτά δεν επαρκούν προκειμένου ένα άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη να λάβει ακόμη και τη στοιχειώδη αγωγή για την ρύθμιση της πάθησής του και στο ΦΕΚ δεν αναφέρεται πουθενά η εξαίρεση φαρμάκων για το Σακχαρώδη Διαβήτη! Όπως αναφέρει το έγγραφο της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, «ένα άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 που έχει μέσο μηνιαίο κόστος φαρμάκων περί τα 250€ καθώς και ένα άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 που έχει μέσο μηνιαίο κόστος φαρμάκων περί τα 200€ ( χωρίς να συνυπολογίζονται στις δυο περιπτώσεις τα φάρμακα των επιπλοκών και των συνοδών παθήσεων που μπορεί να λαμβάνουν οι πάσχοντες ), δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν τα φάρμακα τους διότι το μηνιαίο πλαφόν ανά ασθενή ορίζεται περίπου στα 40-50 ευρώ το μήνα. Και ειδικότερα η ινσουλίνη, που είναι ορμόνη ζωής, απαραίτητη για τα άτομα με ΣΔ τύπου 1 αλλά και για ένα ποσοστό ατόμων με ΣΔ τύπου 2, η οποία είναι πρωτότυπο φάρμακο και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση συνταγογράφησης».

 

Ο τρόπος με τον οποίο το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να επιτύχει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, δημιουργεί κινδύνους για την προάσπιση της υγείας των πολιτών και κυρίως των ατόμων με σοβαρά χρόνια νοσήματα για τα οποία απαιτείται υψηλού κόστους φαρμακευτική - θεραπευτική αγωγή. Βέβαια είναι προφανές ότι η άκριτη υπερσυνταγογράφιση δεν είχε κανένα θετικό αποτέλεσμα. Η οριζόντια επιβολή του μέτρου του πλαφόν της συνταγογράφησης όμως, με τις λίγες εξαιρέσεις, εγκυμονεί ΠΟΛΥ σοβαρούς κινδύνους σε:

 

          -            Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα για τα οποία απαιτείται πολυδάπανη φαρμακευτική αγωγή, ειδικά με νέα πρωτοποριακά φαρμακευτικά σκευάσματα υψηλού κόστους. Ευνόητο είναι ότι εάν δεν εξαιρεθούν από το πλαφόν της δαπάνης συνταγογράφησης τα φάρμακα που αφορούν σε χρόνια νοσήματα οι γιατροί δεν θα δύνανται να τα συνταγογραφήσουν (π.χ. σε πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, εν γένει σε όσους λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή κ.λπ.).

 

          -            Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, τα οποία αυξάνονται αλματωδώς μεταξύ του γενικού πληθυσμού, όπως είναι για παράδειγμα τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, γεγονός που θα αυξήσει τους πάσχοντες που επισκέπτονται τόσο τα ιδιωτικά ιατρεία όσο και τα Διαβητολογικά Κέντρα, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τη δαπάνη συνταγογράφησης.

 

          -            Ζητείται παράλληλα η διασφάλιση και ενίσχυση των Φαρμακείων ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους σε χρόνια πάσχοντες, η ενίσχυση της λειτουργίας τους με την παράλληλη λήψη διακριτών ενεργειών.

 

Μόνο με απόφαση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, δύνανται να εξαιρούνται από την εφαρμογή της απόφασης επιπλέον κατηγορίες ασθενών και ειδικές κατηγορίες ιατρών, μετά από γνωμοδότηση της Ειδικής Επταμελούς Επιτροπής της υπ’ αριθμ. ΟΙΚ. 12449/7.2.2013 (ΦΕΚ Β/256/7.2.2014) υπουργικής απόφασης. Διαδικασία χρονοβόρα που μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή!  Ήδη ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταδικάζει το αντιεπιστημονικό και αυθαίρετο μέτρο της εκ νέου επιβολής πλαφόν στη συνταγογράφηση. «Με κριτήρια αμιγώς λογιστικά, καταδικάζονται να μην έχουν πρόσβαση στην αγωγή τους, χιλιάδες ασθενείς και ειδικά χρόνιοι πάσχοντες. Το πλαφόν που προβλέπεται για πολλές κατηγορίες ασθενών υπολείπεται κατά πολύ από τις πραγματικές ανάγκες της συνταγογράφησης για αυτούς τους ασθενείς.

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Ζητούμε την άμεση παρέμβαση σας  για την επίλυση του ανωτέρου ζητήματος γιατί οι μόνοι που δεν ευθύνονται  για αυτή την αδικαιολόγητη κατάσταση είναι οι ασφαλισμένοι με αναπηρία και χρόνια πάθηση. Επίσης, με δεδομένο ότι η Ε.Σ.Α.μεΑ. εκπροσωπεί το σύνολο των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις ζητούμε στην Εθνική Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης και εφαρμογής θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης την συμμετοχή και εκπροσώπου της Συνομοσπονδίας μας σε αυτήν. Σε ότι αφορά την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης θεωρούμε ότι αυτή η διαδικασία θα πρέπει να επιταχυνθεί και να μην κωλυσιεργήσει, δεδομένου ότι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα είναι ήδη γνωστά.

Με εκτίμηση

 

                        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


                    Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ                                                  ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.