ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Ποιοι και πότε θα πρέπει να πάνε στην εφορία για να μειώσουν ή να απαλλαχθούν απο τον ΕΝΦΙΑ

b180
Στην εφορία χιλιάδες δικαιούχοι απαλλαγής ή έκπτωσης απο τον ΕΝΦΙΑ
Στην εφορία θα πρέπει να απευθυνθούν οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν θα δούν την απαλλαγή ή την έκπτωση που δικαιούνται στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ ώστε να αποδείξουν ότι είναι δικαιούχοι. Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να μην ταλαιπωρηθούν οι φορολογούμενοι, ωστόσο κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι για τις εκπτώσεις που δεν υπάρχουν στοιχεία θα πρέπει οι δικαιούχοι να προσκομίσουν στις εφορίες τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Οπως αναφέρει η ΓΓΔΕ οι ευνοϊκές απαλλαγές ή εκπτώσεις για όσους μπορεί να αποδειχτεί ότι καλύπτουν τα κριτήρια με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση της θα γίνει αυτόματα
Αυτό όμως δεν θα ισχύσει για όσους έχει βεβαιωθεί ο ΕΝΦΙΑ χωρίς να υπάρξουν οι προβλεπόμενες εκπτώσεις ή απαλλαγές στο επόμενο εκκαθαριστικό αφού το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει τα απαραίτητα στοιχεία που θα αποδεικνύουν τα απαιτούμενα κριτήρια και θα πληρώσουν ολόκληρη τη δόση του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου χωρίς τη σχετική έκπτωση που δικαιούνται.
Οι παραπάνω θα πρέπει να μεταβούν στην εφορία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και η νέα εκκαθάριση με τις εκπτώσεις θα πραγματοποιηθεί με τη δόση του Δεκεμβρίου. Το χρονοδιάγραμμα της ΓΓΔΕ για τις εκκαθαρίσεις που πρέπει να γίνουν, προβλέπει:
1. Στις 20-25 Οκτωβρίου θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα, «όσα μπορέσουμε» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος της ΓΓΔΕ, για τους φορολογούμενους που δικαιούνται έκπτωση 50% ή 100%, καθώς και για όσους έχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Θα γίνει συμψηφισμός και με το ποσό της πρώτης δόσης που έχει καταβληθεί και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα taxisnet.gr οι νέες δόσεις και τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται ότι χορηγείται έκπτωση 50% στον φορολογούμενο και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής του συνολικού φόρου και εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα και
γ) Ο φορολογούμενος ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Πλήρη απαλλαγή από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων θα έχουν οι φορολογούμενοι εφόσον:
α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
γ) Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία.
δ) Εφόσον ο φορολογούμενος ή η σύζυγος ή κάποιο από τα εξαρτώμενα τέκνα έχει ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
2. Στα τέλη Οκτωβρίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για τροποποιητικές δηλώσεις στο Ε9 και το Ε1. Τα στοιχεία αυτά θα επεξεργασθεί η ΓΓΔΕ και θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση για όσους ιδιοκτήτες είχαν δηλώσει λανθασμένα ή ελλιπή στοιχεία στα δύο έντυπα. Τα νέα εκκαθαριστικά γι’ αυτούς θα εκδοθούν στα τέλη Δεκεμβρίου με τις εκπτώσεις που δικαιούνται ή με τις μειώσεις φόρου εάν είχαν δηλωθεί λανθασμένα στοιχεία.
3. Στα μέσα Δεκεμβρίου όσοι με βάση το εισόδημά τους δικαιούνται έκπτωση 50% ή 100% και δεν διαπίστωσαν καμία αλλαγή στο εκκαθαριστικό τους σημείωμα θα μεταβούν στις εφορίες τους για να ζητήσουν νέα εκκαθάριση με τα δικαιολογητικά που θα προσκομίσουν. Η παραπάνω διαδικασία αφορά και αυτούς που είχαν το 2013 κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο.
ΠΗΓΗ:www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.