ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον αιμορραγικό πυρετό από ιό Εμπολα!!!

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον αιμορραγικό πυρετό από ιό Εμπολα

Ο αιμορραγικός πυρετός από ιό Εμπολα είναι μια σοβαρή ιογενής νόσος με συμπτώματα όπως η αιφνίδια έναρξη πυρετού, πόνος στους μυς, πονοκέφαλος, ρίγος, κοιλιακός πόνος , έμετος (συχνά ακατάσχετος), διάρροια ή αιμορραγίες π.χ. από τη μύτη ή το στόμα. Η νόσος  έχει υψηλή θνητότητα, το 60% έως 90% των ασθενών που προσβάλλεται  από τον ιό πεθαίνει. Η νόσος μεταδίδεται από κάποιον ασθενή μόνο κατά την περίοδο που αυτός νοσεί. Η μετάδοση πραγματοποιείται με άμεση επαφή με τον ίδιο τον ασθενή,  τα σωματικά υγρά του ή με παραμονή εγγύς του ασθενούς (απόσταση < 1 μέτρου) μέσω σταγονιδίων ή άλλων σωματικών υγρών.
Προς το παρόν, από αιμορραγικό πυρετό πλήττονται σοβαρά η Λιβερία η Γουϊνέα και η Σιέρα Λεόνε στη Δυτική Αφρική. Επιπρόσθετα, στην επαρχία Equateur της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό εξελίσσεται επιδημία Ebola, η οποία όμως είναι σχετικά ελεγχόμενη και οφείλεται σε διαφορετικό στέλεχος του ιού.
Αν ταξιδέψει κάποιος στις περιοχές αυτές πρέπει, κυρίως, να προσέχει να μην έρθει σε επαφή με άρρωστους ανθρώπους. Αν ο ίδιος είναι άρρωστος κατά την επιστροφή ή αρρωστήσει εντός διαστήματος 21 ημερών από την άφιξή του,  να ειδοποιήσει αμέσως το ΚΕ.ΕΛ.ΠΝΟ.
Οι υπηρεσίες υγείας της Ελλάδας είναι προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο εισόδου ασθενούς με Εμπολα στη χώρα. Έχει ληφθεί μέριμνα για τον έγκαιρο εντοπισμό και απομόνωση ενός τέτοιου περιστατικού,  ώστε να μη μολυνθούν άλλοι άνθρωποι. Τα μέτρα ελέγχου έχουν εντατικοποιηθεί στα αεροδρόμια, στα λιμάνια και στη παραμεθόριο, σε σημεία όπου εισέρχονται άτομα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.  Ωστόσο, με τα έως τώρα δεδομένα εκτιμάται ότι η χώρα μας εμφανίζει χαμηλό κίνδυνο εισαγωγής κρούσματος, καθώς δε δέχεται απευθείας πτήσεις από τις πληττόμενες χώρες και ο αριθμός των παρανόμως νεοεισερχόμενων ατόμων από τις προσβεβλημένες περιοχές  είναι μικρός.
Το ΚΕ.ΕΛ.ΠΝΟ., στο πλαίσιο της εγρήγορσης και της  ετοιμότητας  για την πιθανή εμφάνιση κρούσματος αιμορραγικού πυρετού Ebola, έχει εκπονήσει και διατηρεί σειρά επικαιροποιημένων οδηγιών  προς τους Επαγγελματίες Υγείας, το Κοινό και Ειδικές Επαγγελματικές ομάδες. Παράλληλα, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς Δημόσιας Υγείας  με στόχο τη  συνεχή εκτίμηση της κατάστασης  και τη διαμόρφωση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου ετοιμότητας.
Περισσότερες πληροφορίες για τον αιμορραγικό πυρετό Ebola μπορείτε να βρείτε στο διαδικτυακό τόπο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., www.keelpno.gr, και στα τηλέφωνα επικοινωνίας: Κέντρο Επιχειρήσεων ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (τηλ. 210-5212054 / 210 5212000).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.