ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014

Πρόσβαση σε οικιακές συσκευές για άτομα με κινητική αναπηρία

amea1
Το FeIRd απευθύνεται σε άτομα με κινητικούς περιορισμούς στα δάκτυλα των άνω άκρων και αντικαθιστά τα διάφορα τηλεκοντρόλς (TV, Video, Κλιματισμός κλπ.)
Πρόκειται για ένα έργο open hardware που βρίσκεται ήδη σε φάση ανάπτυξης. Mε τον όρο open hardware εννοούμε ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου, θα διαθέσουμε δωρεάν στο κοινό τον κατάλογο των υλικών/εργαλείων που χρειάζονται, τις πηγές για προμήθειά τους μαζί με στοιχεία κόστους, ολοκληρωμένα κατασκευαστικά σχέδια και αναλυτικές οδηγίες και videos για κατασκευή/συναρμολόγηση της συσκευής FeIRd. Ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί η SciFY θα μπορούσε να αναλάβει να στέλνει το σύνολο των απαιτούμενων υλικών σε μορφή kit ή και να συνεννοηθεί εκπαιδεύοντας κατασκευαστές ώστε να παράγουν και να πωλούν το προϊόν σε ενδιαφερόμενους.

Το FeIRd
Η προσπάθεια ξεκίνησε με αφορμή την εκφρασμένη ανάγκη του τετραπληγικού φίλου Λ. Θελήσαμε να δώσουμε τη δυνατότητα ελέγχου οικιακών συσκευών σε ανθρώπους με περιορισμένη κινητικότητα ή αναπήρους που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δάκτυλά τους.
Η συσκευή συνοπτικά αποτελείται από ένα μεγάλο joy-stick, συνδεδεμένο κατάλληλα με ένα universal remote control που λειτουργεί μέσω ακτίνων infra-red.
Μέσω του FeIRd μπορεί να ελέγχεται εύκολα η λειτουργία πολλών και κάθε είδους οικιακών συσκευών που μπορούν να δεχτούν εντολές από θύρα IR (με πρόχειρα παραδείγματα τη τηλεόραση,το κλιματιστικό, το stereo). Δεν απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμα και με το πόδι ή το κεφάλι.
Τόσο αυτονόητα απλές για τους περισσότερους από εμάς ενέργειες που μερικές φορές είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικά μειώνει το FeIRd την εξάρτηση από τους οικείους και πόσο αναβαθμίζει την καθημερινότητα αυτών των ειδικών κατηγοριών ατόμων.
Οι χρήστες του FeIRd
Το FeIRd απευθύνεται σε άτομα που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δάκτυλά τους ή να κάνουν λεπτούς χειρισμούς με αυτά.Έμμεσα απευθύνεται στους οικείους που επιβαρύνονται με τη φροντίδα τους.
Επίσης σε αντίστοιχους φορείς ΑΜΕΑ, σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΑΜΕΑ, σε κατασκευαστές οικιακών συσκευών και σε καθένα που θα το έβρισκε χρήσιμο για κάποιο ειδικό σκοπό.
141295
Χαρακτηριστικά του FeIRd
• Δεν απαιτεί ειδικούς ή λεπτούς χειρισμούς και έχει απλούστατη λειτουργία (ένας μοχλός με
σταυροειδή κίνηση και τρία μεγάλα κουμπιά)
• Μπορεί να ελέγξει πολλές συσκευές διαδοχικά• Εκπαιδεύεται εύκολα, σε 10’’ στην επικοινωνία με νέες συσκευές και αποθηκεύει τις
ρυθμίσεις
• Το κόστος για τον χρήστη είναι μόνο τα υλικά. Στόχος μας είναι κόστος κάτω από 100€
• Είναι μεγάλης αντοχής και έχει κατάλληλο σχεδιασμό ώστε μα μην πληγώνει μέλη που ίσως δεν έχουν την αίσθηση της αφής.
• Έχει δυνατότητα να δεχτεί οθόνη ενδείξεων λειτουργίας ή αντίστοιχο led και να παράγει ήχους λειτουργίας.
• Χρησιμοποιεί επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ή ρεύμα για μείωση του κόστους λειτουργίας
• Μπορεί να έχει διαφορετικούς τρόπους στήριξης ώστε να προσαρμόζεται σε διαφορετικές ανάγκες.
• Μπορεί ο σχεδιασμός του κατά περίπτωση να προσαρμόζεται ώστε να ικανοποιεί ειδικές απαιτήσεις
• Είναι open hardware και μπορεί να βελτιωθεί, να προσαρμοστεί και να εξειδικευτεί από κάθε ενδιαφερόμενο ηλεκτρονικό
• Απευθύνεται σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού
• Έχει προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης (πχ. στο μέλλον φωνητικές εντολές, εφαρμογή σε μη συμβατικές περιπτώσεις, άνοιγμα πόρτας πολυκατοικίας, στόρια κλπ)
Το FeIRd σήμερα και τα επόμενα βήματα (Ιούνιος 2014)
Παρ’ όλο που το έργο μας FeIRd είναι “κρυφό” και δεν μπορείτε ακόμα να βρείτε κάτι γι αυτό στο site μας, έχει κάνει αρκετά βήματα. Έχει ολοκληρωθεί το beta prototype και έχει δοκιμαστεί με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Μέχρι το φθινόπωρο με την ευγενική οικονομική δωρεά από την εταιρεία “elpis – Philanthropy Advisors”, θα είναι έτοιμο το τελικό πρωτότυπο, θα συναρμολογηθούν 100 συσκευές. και όλες θα διατεθούν δωρεάν σε χρήστες που τις έχουν ανάγκη.
FeIRd – beta prototype demo video
Βρείτε περισσότερα για τις υποστηρικτικές τεχνολογίες που αναπτύσσει η SciFY εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.