Οι πέτρες του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να σχηματιστούν στα νεφρά, στον ουρητήρα είτε στην ουροδόχο κύστη. Μπορούν να έχουν πολλά διαφορετικά μεγέθη και σχήματα.
Περίπου 3 στους 20 άνδρες και μία στις 20 γυναίκες εμφανίζουν πέτρα στα νεφρά σε κάποια φάση της ζωής τους. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως εμφανίζονται μεταξύ των 20 και 40 ετών.
Περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που εμφάνισαν πέτρα στα νεφρά μία φορά θα επανεμφανίσουν και αργότερα στη ζωή τους.
Σε ορισμένες περιπτώσεις οι πέτρες δεν προκαλούν προβλήματα ή συμπτώματα. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα, αυτά περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
Πόνος στο πλάι της κοιλιάς.
Κωλικός νεφρού. Αυτός είναι ένας σοβαρός πόνος που συνήθως έρχεται και φεύγει και προκαλείται από μια πέτρα που περνά μέσα από τον ουρητήρα. Ο πόνος εντοπίζεται στην πλάγια κοιλιακή χώρα και μπορεί να εξαπλώνεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή στη βουβωνική χώρα.
Αίμα. Μπορεί να δείτε αίμα στα ούρα σας (ούρα με κόκκινο χρώμα) που προκαλείται από την τριβή στο εσωτερικό του ουρητήρα.
Οι ουρολοιμώξεις είναι πιο συχνές σε άτομα με πέτρες στα νεφρά. Η ουρολοίμωξη μπορεί να προκαλεί πυρετό, πόνος κατά την ούρηση και αυξημένη συχνότητα ούρησης.
Οι μικρές πέτρες που δεν προκαλούν συμπτώματα ή οποιαδήποτε επιπλοκή δε χρειάζονται κάποια θεραπεία.
Οι περισσότερες πέτρες που προκαλούν κολικό του νεφρού είναι μικρές και θα αποβληθούν με τα ούρα. Θα πρέπει να πίνετε άφθονα υγρά για να έχετε συχνή ούρηση. Τα ισχυρά παυσίπονα συχνά χρειάζονται για να απαλύνουν τον πόνο.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός