ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Ελιά στο μάτι ή το βλέφαρο: Πότε πρέπει να αφαιρείται!!!

Ελιά στο μάτι ή το βλέφαρο: Πότε πρέπει να αφαιρείται

Οι ελιές εμφανίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και η περιοχή των ματιών δεν αποτελεί εξαίρεση.
Δείτε ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελιάς που εμφανίζεται επάνω στο μάτι ή το βλέφαρο και πότε επιβάλλεται η επίσκεψη στον ειδικό και η αφαίρεσή της.
Η ελιά (σπίλος) επάνω στο μάτι δεν είναι κάτι σπάνιο. Αποτελεί καλοήθη ανάπτυξη και μοιάζει με την ελιά που εμφανίζεται επάνω στο δέρμα. Ο σπίλος αποτελείται από μελανοκύτταρα, ένα είδος κυττάρων με σκούρο πυρήνα που παράγουν τη χρωστική μελανίνη. Μπορεί να εμφανιστεί είτε στο πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού, κοντά στην ίριδα, είτε στο οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού, κάτω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Ελιά στο μάτι ή το βλέφαρο: Πότε πρέπει να αφαιρείται
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι σπίλοι επάνω στον οφθαλμό είναι ακίνδυνοι. Θα πρέπει όμως να παρακολουθείται η εξέλιξή τους από τον ειδικό –όπως συμβαίνει για κάθε ελιά του δέρματος– καθώς ένας σπίλος δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε οφθαλμικό μελάνωμα.
Ο σπίλος στο μάτι συνήθως δεν χρειάζεται θεραπεία. Πρέπει να αφαιρείται μόνο εάν προκαλεί ενόχληση ή συχνούς ερεθισμούς.
Όσον αφορά τους σπίλους που εμφανίζονται επάνω στο βλέφαρο, το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος (SCF) αναφέρει πως η ευρύτερη περιοχή του βλεφάρου είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στην εμφάνιση μη μελανωματικών μορφών καρκίνου, όπως το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.
Ελιά στο μάτι ή το βλέφαρο: Πότε πρέπει να αφαιρείται
Έτσι, εάν υπάρχει ένας σπίλος στην περιοχή αυτή, πρέπει να παρακολουθείται στενά για τυχόν ανησυχητικές αλλοιώσεις ως προς το χρώμα, το μέγεθος ή τα όριά του. Επιβάλλεται επίσης η χρήση γυαλιών ηλίου, ώστε ο σπίλος να μην εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Στην περίπτωση απλού σπίλου που δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, η αφαίρεση γίνεται συνήθως για αισθητικούς λόγους ή αν παρεμποδίζεται ο βλεφαρισμός.
onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.