ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015

Πώς να θεραπεύσετε τις αϋπνίες

Πώς να θεραπεύσετε τις αϋπνίες
Όσοι υποφέρετε από αϋπνίες, γνωρίζετε πολύ καλά ότι το να μένετε ξαπλωμένοι και να ανησυχείτε για το γεγονός ότι δεν κοιμάστε αρκετά, δυσκολεύει τελικά την προσπάθεια να κοιμηθείτε. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο ανησυχίας.
Και όσο περνάει η ώρα, τόσο ανησυχείτε ότι δε θα μπορέσετε να ξεκουραστείτε για την επόμενη ημέρα, με αποτέλεσμα να αγχώνεστε ακόμη περισσότερο και να νομίζετε ότι το σύμπαν γελάει εις βάρος σας.
Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, υπάρχει μία παράξενη λύση για την αϋπνία. Είναι μία λύση που γνωρίζουν όλοι οι φοιτητές που κάθονται σε πρωινές διαλέξεις και κοιμούνται όρθιοι, ενώ προσπαθούν να μείνουν ξύπνιοι.
Πρόκειται για μία στρατηγική συμπεριφορικής θεραπείας που ονομάζεται «παράδοξη πρόθεση». Προσπαθώντας λοιπόν να μείνει κανείς ξύπνιος, τελικά καταφέρνει τον πραγματικό του σκοπό που είναι να αποκοιμηθεί.
Η θεραπεία αυτή δοκιμάστηκε το 2003 σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε σε περιοδικό του Cambridge και ανασύρθηκε πριν από λίγο καιρό.
Ερευνητές πήραν 34 ανθρώπους με αϋπνίες και τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα έπεφτε κανονικά για ύπνο και οι άνθρωποι που ήταν στη δεύτερη ομάδα έπρεπε να προσπαθήσουν να μείνουν ξύπνιοι, ξαπλωμένοι στο κρεβάτι με τα μάτια ανοιχτά.
Μετά από δύο εβδομάδες, τα μέλη της ομάδας που έπρεπε να μείνουν ξύπνιοι δήλωσαν ότι είχαν αποκοιμηθεί γρηγορότερα και με λιγότερο άγχος, ενώ είχαν την αίσθηση ότι είχαν κοιμηθεί καλύτερα.
Παρότι τα αποτελέσματα μπορούν να χαρακτηριστούν υποκειμενικά, γεγονός παραμένει ότι παρέχουν αρκετά στοιχεία ώστε να πούμε ότι η στρατηγική της “παράδοξης πρόθεσης” είναι “αποτελεσματική και συνιστάται” για την αντιμετώπιση της αϋπνίας.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το κλειδί είναι ότι η στρατηγική αφαιρεί τον παράγοντα άγχος, το οποίο ξεκινά όταν κάποιος προσπαθεί να αποκοιμηθεί.
Οπότε την επόμενη φορά που θα ξαπλώσετε στο κρεβάτι και δε θα σας παίρνει ο ύπνος, προσπαθήστε να μείνετε ξύπνιοι.
www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.