Επτά μέτρα - ανάσα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) προωθεί το υπουργείο Εργασίας με νομοθετικές πρωτοβουλίες μετά το Πάσχα.
Επτά μέτρα - ανάσα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) προωθεί το υπουργείο Εργασίας με νομοθετικές πρωτοβουλίες μετά το Πάσχα.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη: «Στόχος των πρωτοβουλιών αυτών αλλά και μιας σειράς άλλων παρεμβάσεων από πλευράς του υπουργείου θα είναι να τερματιστεί ο εγκλωβισμός των ΑμεΑ στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), να περιοριστεί σε ολιγοήμερο χρονικό διάστημα ο απαιτούμενος χρόνος για την έκδοση των αποφάσεων, να διαμορφωθεί ένα ενιαίο σύστημα απόδοσης αναπηρικών συντάξεων για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς και να υπάρξει σωστότερη εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού που συμμετέχει στις επιτροπές των ΚΕΠΑ».
Τα 7 μέτρα είναι τα εξής:
1. Προβλέπεται η ενοποίηση των προϋποθέσεων για την παροχή σύνταξης από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτά τη στιγμή υπάρχουν τόσο διαφορετικά κριτήρια για τη συνταξιοδότηση ατόμων με αναπηρία, ακόμη και ατόμων που ανήκουν στις ίδιες κατηγορίες αναπηρίας. Παραδείγματος χάριν, οι ασφαλισμένοι με ποσοστό αναπηρίας 50% δικαιούνται σύνταξη μερικής αναπηρίας μόνο από τον ασφαλιστικό οργανισμό του ΙΚΑ.
2. Προωθείται η ανασύσταση της ειδικής επιστημονικής επιτροπής του άρθρου 7, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Ρωμανιά, η οποία θα επανεξετάσει σε διαβούλευση με τους φορείς των ΑμεΑ και των γιατρών του ΕΟΠΥΥ τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας και τον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ).
3. Καταργείται η διάταξη σύμφωνα με την οποία διακόπτεται η χορήγηση της σύνταξης του ΟΓΑ σε υπερηλίκους, όταν το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά τους υπερβαίνει το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων τριακοσίων είκοσι (4.320) ευρώ ή, στην περίπτωση εγγάμων, των οκτώ χιλιάδων εξακοσίων σαράντα (8.640) ευρώ. Στο ανωτέρω εισοδηματικό κριτήριο προσμετρούνταν και τα αναπηρικά επιδό-ματα που χορηγούνται από την Πρόνοια, παρότι τα αυτά είναι απαλλασσόμενα από τον φόρο και δεν λογίζονται ως εισόδημα που διατίθεται για βιοποριστικούς λόγους. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2015.
4. Καταργείται υπουργική απόφαση που τέθηκε πρώτη φορά σε ισχύ με τη σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ (αρ. Σ38/17 Αρ. 39), με την οποία διακόπτεται το εξωιδρυματικό επίδομα κατά τη διάρκεια νοσηλείας του δικαιούχου.
5. Μετά το Πάσχα θα κατατεθούν οι απαραίτητες τροπολογίες που θα ρυθμίσουν θέματα του ΚΕΠΑ.
6. θα εξεταστεί το πλαίσιο συνταξιοδότησης για τα άτομα που η αναπηρία τους είναι προϋπάρχουσα της ένταξής τους στην εργασία: είναι τόσο ασαφές το σημερινό καθεστώς που έχει ως αποτέλεσμα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που έχουν συνταξιοδοτηθεί εδώ και χρόνια (π.χ. αιμοκαθαρόμενοι, θαλασσαιμικοί κ.λπ.) να μένουν εκτός συνταξιοδοτικού συστήματος, ενώ παράλληλα δεν έχουν καμιά δυνατότητα να επανενταχθούν σε νέα θέση εργασίας, σύμφωνα με το μορφωτικό τους επίπεδο και τις ανάγκες της αναπηρίας τους.
7. Καταργείται το παράβολο των 46,14 ευρώ για την πιστοποίηση της αναπηρίας στα ΚΕΠΑ όχι μόνο για τους ανασφάλιστους, αλλά για το σύνολο των ασφαλισμένων. Η κάλυψή του θα γίνεται από άλλες πηγές.
Πηγή: Εφημερίδα «Τα Νέα»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.