ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Ανεξάρτητα παιδιά από κούνια; 5+3 τρόποι να το πετύχετε!

Ανεξάρτητα παιδιά από κούνια; 5+3 τρόποι να το πετύχετε!
Τα παιδιά από τη στιγμή που γεννιούνται, σιγά σιγά χτίζουν τον χαρακτήρα τους. Όσο μεγαλώνουν, μικρά πράγματα της καθημερινότητας καθορίζουν τη συμπεριφορά τους και τις αντιδράσεις τους.
Απορροφούν σαν σφουγγάρι όσα ακούνε και βλέπουν και ο τρόπος που τους συμπεριφερόμαστε, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανατροφή τους και στο χαρακτήρα που διαμορφώνουν μεγαλώνοντας. Πώς λοιπόν μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να γίνει ανεξάρτητο όσο είναι ακόμα μικρό;
1. Κάντε τα πράγματα απλά
Το μικρό σας από τη στιγμή που θα μάθει να εκφράζεται, να μιλάει και να περπατάει θα θέλει να κάνει όλο και περισσότερα πράγματα μόνο του. Ενισχύστε του αυτή τη διάθεση και βοηθήστε το όσο μπορείτε. Αν για παράδειγμα θέλει να φάει μόνο του δώστε του το κουταλάκι του και το φαγητό και αφήστε το να πειραματιστεί.
2. Εξηγήστε του τις συνέπειες να κάνει μόνο του ορισμένα πράγματα
Ζητήστε του να μαζέψει τα δεκάδες παιχνίδια που βρίσκονται πεταμένα δεξιά και αριστερά στο σαλόνι. Φυσικά μπορεί να μην σας ακούσει με την πρώτη, για αυτό εξηγήστε του πόσο όμορφα θα αισθάνεται αν όλα είναι τακτοποιημένα και ξέρει που είναι το κάθε τι. Σιγά σιγά θα το κάνει, χωρίς καν να του το πείτε!
3. Επιβραβεύστε τα μικρά βήματα
Όσο περνάει ο καιρός, το παιδί σας θα μπορεί να κάνει όλο και περισσότερα πράγματα χωρίς τη βοήθειά σας. Πείτε του μπράβο όταν για παράδειγμα κρεμάσει μόνο του την πετσέτα, ή όταν μαζέψει το πιάτο του μετά το φαγητό. Θα νιώσει περήφανο και θα του γίνει συνήθεια!
4. Επιβραβεύστε το σε τρίτους
Όταν έρθει η γιαγιά και ο παππούς στο σπίτι ή άλλοι φίλοι και συγγενείς, επιβραβεύστε σε αυτός το μικρό σας για κάποιο κατόρθωμά του. Η αυτοπεποίθησή του θα ανέβει και θα προσπαθήσει για ακόμα περισσότερα. Βέβαια προσοχή! Η επιβράβευση θέλει μέτρο!
5. Ζητήστε του να σας βοηθήσει
Αντί να κάνετε όλες τις δουλειές μόνες σας, ζητήστε από το παιδί σας να σας βοηθήσει. Μπορεί για αρχή απλά να σας κρατάει συντροφιά και να μην μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια και μόνο όμως η ιδέα ότι σας βοηθάει να κάνετε κάτι, του κάνει καλό!
6. Ξεκινήστε από τα βασικά!
Αντί να πείτε στο μικρό σας να πλύνει τα δόντια του για πραάδειγμα, υπενθυμίστε του το σαν να είναι κάτι δεδομένο, που θα έρπεπε μόνο του να σκεφτεί και να κάνει. Έτσι θα νιώσει το καθήκον να το κάνει από μόνο του και όντως θα το κάνει!
7. Διαβάστε βιβλία!
Η ανάγνωση βιβλίων κάνει πολύ καλό σε όλους, πόσο μάλλον στα παιδιά. Μαθαίνουν νέα πράγματα και όσο μεγαλώνουν και το διάβασμα γίνεται για αυτά συνήθειο και παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους.
8. Μην τους τα δίνετε όλα έτοιμα
Αν θέλει το παιδί σας κάτι, δε χρειάζεται να του το δώσετε στο χέρι, πείτε του που είναι και έτσι θα μάθει και να το παίρνει μόνο του αλλά και που μπορεί να βρει το κάθε τι!
www.mothersblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.