ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Καφεΐνη και παιδιά: Σε ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να πιει τον πρώτο του καφέ;

Ένα ερώτημα που απασχολεί συχνά τους γονείς είναι αν η κατανάλωση της καφεΐνης είναι ασφαλής για τα παιδιά και τους εφήβους.
Καθώς η τάση προς μίμηση των συνηθειών των ενηλίκων είναι ισχυρή, η κατανάλωση καφεΐνης από παιδιά κι εφήβους έχει αυξηθεί κατά 70% τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…
Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό του κεντρικού και περιφερικού νευρικού συστήματος και περιέχεται στον καφέ, το τσάι και τη σοκολάτα. Επίσης, βρίσκεται ως πρόσθετο σε αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά και παυσίπονα. Μέτρια πρόσληψη καφεΐνης (200-300mg) στους ενήλικες φαίνεται να βελτιώνει τη διάθεση και τη συγκέντρωση, ενώ οι υψηλές δόσεις καφεΐνης μπορεί να οδηγήσoυν σε ταχυπαλμία, νευρικότητα και ναυτία.
H καφεΐνη μπορεί να έχει διαφορετικές επιδράσεις στα παιδιά και τους εφήβους, αλλά λίγες μελέτες έχουν διεξαχθεί σχετικά με τη δράση της σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, φαίνεται ότι καθώς η σωματική και πνευματική ανάπτυξη εξαρτάται από την καλή διατροφή και τις επαρκείς ώρες ύπνου, η συστηματική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη εφόσον διαταράσσει τον ύπνο. Ακόμη, η πρόσληψη καφεΐνης σε ποσότητες από 100 έως 400mg ημερησίως συσχετίζεται με νευρικότητα, υπερκινητικότητα, διαταραχές ύπνου και αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Γενικά, η κατανάλωση καφεΐνης σε παιδιά κάτω των 12 ετών δε συστήνεται. Για τους εφήβους ως ασφαλής δόση καφεΐνης έχουν ορισθεί τα 100mg ημερησίως. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι αυτή η ποσότητα θα πρέπει να προσλαμβάνεται σε καθημερινή βάση.
Δείτε παρακάτω έναν ενδεικτικό πίνακα σχετικά με την περιεκτικότητα σε καφεΐνη διαφόρων προϊόντων.
Καφεΐνη και παιδιά: Σε ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να πιει τον πρώτο του καφέ;
Για όλους τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να αποθαρρύνετε τα παιδιά σας από την κατανάλωση καφεΐνης, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:
Μιλήστε στα παιδιά για τους κινδύνους από την πρόσληψη καφεΐνης.
Γίνετε εσείς το καλό παράδειγμα. Αν τα παιδιά σας βλέπουν να καταναλώνετε μεγάλες κούπες καφέ συχνά μέσα στην ημέρα, είναι λογικό να θελήσουν να σας μιμηθούν.
Να έχετε γνώση των ροφημάτων που καταναλώνουν τα παιδιά, καθώς όπως αναφέραμε και πιο πάνω καφεΐνη δεν περιέχει μόνο ο καφές.
Αποφύγετε να δίνετε στα παιδιά ακόμα και ντεκαφεϊνέ, καθώς θα υιοθετήσουν τη συνήθεια αυτή και αργότερα ως ενήλικες πιθανόν να τείνουν στην υπερκατανάλωση καφέ.
Σε περίπτωση που τα παιδιά σας προσλαμβάνουν μεγάλες δόσεις καφεΐνης, θα πρέπει να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τα σημάδια, όπως η νευρικότητα και η αϋπνία.
Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.






www.mothersblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.