ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τις Αόρατες ασθένειες η αόρατες αναπηρίες

invisible-diseases
Η ζωή μπορεί να είναι σκληρή αλλά μπορεί να είναι και παράγοντας στο να ζω με  δύο αόρατες παθήσεις(έχω αρθριτικά και λύκο)και μερικές φορές μοιάζει αξεπέραστο.»Αόρατη» σημαίνει ότι δεν φαίνομαι άρρωστη στους άλλους.Έχοντας υπάρξει χρόνια πάσχουσα για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου,ακολουθούν 10 πράγματα που θα ευχόμουν να κατανοούσαν οι άνθρωποι για να μου κάνουν τη ζωή λίγο πιο εύκολη.
1.Είμαι κάτι περισσότερο από ένα ‘’άρρωστο παιδί’’.
Ναι,γνωρίζω ότι είμαι άρρωστη αλλά είμαι και ένας άνθρωπός με αισθήματα,δεξιότητες και ικανότητες.Σύμφωνοι ότι μπορεί να κάνω πράγματα διαφορετικά ή να με παίρνουν περισσότερο χρόνο να τα κάνω αλλά παρ’όλα αυτά κάνω περισσότερα απ’το να είμαι άρρωστη.Όταν με αναφέρουν ως ‘’το άρρωστο παιδί’’,μου αφαιρούν το ενδεχόμενο να ζήσω όσα πιθανά μπορώ να πετύχω.
2.Αν χρειάζομαι βοήθεια για κάτι,θα σας τη ζητήσω.
Η ελευθερία  και η αυτονομία είναι σημαντικές για τον καθένα.Αν δυσκολεύομαι με μια δουλειά,θα σας ζητήσω τη βοηθειά σας.Όταν φέρεστε προστατευτικά,μειώνετε του ανθρώπου την αυτονομία.Πιστέψτε με,αν έχω φούντωση και δυσκολεύομαι να δέσω τα παπούτσια μου,θα σας ζητήσω να μου τα δέσετε εσείς.
3.Παρακαλώ μην κρίνετε εμένα ή τους άλλους με παθήσεις που δεν φαίνονται.
Πραγματικά δεν γνωρίζετε τις εμπειρίες του καθενός,αν δεν τις ζήσετε.Ναι,μπορεί να δείχνουμε καλά αλλά πού ξέρετε ότι δεν έχουμε μόλις γυρίσει από τρίωρη ενδοφλέβια έγχυση της εβδομαδιαίας μας φαρμακευτικής αγωγής;Επίσης ,αν σας πούμε ότι είμαστε κουρασμένοι,μην μας προτείνετε να κοιμηθούμε περισσότερο το βράδυ γιατί ο ύπνος είναι το μόνο πράγμα που έχω στο νου,ως άτομο με χρόνιες παθήσεις και δεν είναι τόσο απλό.Τα βραδιά μας μπορεί μερικές φορές να συνεπάγονται πολύ πόνο και συχνά να βλέπουμε την ανατολή του ήλιου.
4.Αφήστε με όσο γερνάω να μαθαίνω.
Αυτό απευθύνεται σ’όλους τους ενήλικες και τους γιατρούς.Έχετε μου εμπιστοσύνη και πιστέψτε με ,όταν λέω ότι ξέρω τα όριά μου και τι θα έπρεπε να κάνω ή να μην κάνω.Είμαι 22 χρονών και περιστασιακά βγαίνω τα βράδυα αλλά δε σημαίνει ότι κάθομαι έξω ως τις 4:00 το πρωί.Αν μείνω,αναλαμβάνω την ευθύνη γι’αυτό και το νιώθω την επόμενη μέρα,πιστέψτε με.Όλοι θέλουμε να αποφύγουμε την υπερβολική κόπωση.
5.Υπάρχουν καλές και κακές μέρες για τους πάσχοντες με αόρατες ασθένειες.
Μερικές φορές είμαστε σβέλτοι , παραγωγικοί και κάνουμε την καλύτερη παρέα.Μερικές φορές είμαστε ακριβώς το αντίθετο.Μ’αρέσει να το λεω :’’Παγιδευμένη στην ομίχλη του λύκου’’.Δεν έχει να κάνει τότε με τις δραστηριότητες ή με τα πρόσωπα που έχουμε τα σχέδια.Έχω χάσει πολλαπλά γεύματα και πάρτυ ,επειδή  μου έλειπε η ενέργεια να σηκωθώ από το κρεβάτι και να κοινωνικοποιηθώ.Μην το παίρνετε αυτό ως προσβολή.Δεν έχουμε την πρόθεση να προσβάλλουμε και τα βάζουμε με τον εαυτό μας και για  τους δυο μας.
6.Μην ανησυχείτε για το μέλλον μου.
Το μέλλον είναι συνήθως ένα μεγάλο θέμα συζήτησης.Συναντούμε ανθρώπους και μιλάμε για αποφοιτήσεις απ’τα κολέγια,για απόφοιτους ,για καριέρες,για γάμους και παιδιά.Μερικές φορές ,αφού έχω συζητήσει για τα σχεδιά μου,παίρνω αρκετή δύναμη να πω σε αγνώστους για τη διάγνωση της πάθησής μου.Εκέι είναι που αλλάζουν τα πράγματα.
‘’Πώς τα πας στο κολέγιο;’’
‘’Πώς σκοπεύεις να χειριστείς την πίεση ως απόφοιτη;’’
‘’Μπορείς να κάνεις παιδιά;
Παρακαλώ,μην μου κάνετε τέτοιες ερωτήσεις.Μπορεί να μην ξέρω όλες τις απαντήσεις αλλά θα τις καταλάβω ,όταν έρθει η ώρα.
7.Σας παρακαλώ μην  είστε υπερβολικά ευαίσθητοι και μην αλλάζετε τα σχεδιά σας για μένα.
Ο μηχανισμός αντίδρασης μου που είμαι άρρωστη είναι το χιούμορ.Πάντα αυτοσαρκάζομαι και για τις παθήσεις μου.Εκτιμώ να είναι οι άνθρωποι ευγενικοί αλλά δεν χρειάζεται να αλλάζετε τα σχεδιάσας για μένα ή να αναφέρεστε ακροθιγώς στην υγεία μου.Μπορούμε να το κουβεντιάσουμε και να γελάσουμε πάνω σ’αυτό.
8.Είμαστε συνήγοροι του εαυτού μας.
Νομίζω ότι εμείς οι ‘’άρρωστοι’’ άνθρωποι μερικές φορές ξεχνάμε ότι είμαστε υπεύθυνοι  για τη ζωή μας.Μεταξύ επισκέψεων σε γιατρούς και  νοσοκομεία μπορεί να νιώθουμε μερικές φορές χαμένοι.Μην ξεχνάτε ότι παίρνουμε αποφάσεις για το τι είναι καλύτερο για μας και έτσι ,αν θέλουμε κάτι να μας κάνετε,θα σας το ζητήσουμε.
9.Δεν θέλω οίκτο ,όταν μιλάω για τις ασθένειές μου.
Μερικές φορές απλώς θέλω να μιλήσω.Δε θέλω να με λυπάστε.Αντί γι’αυτό ,θέλω να με ακούτε.Μιλάμε για τις ασθένειές μας γιατί θέλουμε να επεκτείνουμε την συναίσθηση και τη γνώση διότι δεν είναι ίδιες όλες οι παθήσεις και μερικές φορές δεν μπορείς να ξέρεις ποιοι άνθρωποι είναι άρρωστοι(εξού και η λέξη ‘αόρατη’’).Μιλάμε για να μάθουν οι άνθρωποι πώς είναι να είσαι άρρωστος.
10.Θα τα πάω καλά.
Το να είσαι άρρωστος,δεν είναι καθόλου εύκολο.Προσωπικά όμως δεν θα άλλαζα τίποτα στη ζωή μου.Οι ασθένειές μου μου έχουν δώσει οξυδέρκεια( βαθιά γνώση ) και καταπληκτικές ευκαιρίες.Έχω γνωρίσει σπουδαίους ανθρώπους επίσης.Πιστεύω ότι οι άνθρωποι  με παθήσεις που δεν φαίνονται,θα τα πάνε καλά.Κάτι μέρες θα είναι δύσκολες αλλά νομίζω ότι μπορούμε να τις ξεπεράσουμε.Εννοώ ότι είμαστε κάτι σαν σούπερ ήρωες με όλο αυτό το ‘’αόρατο’’πράγμα,σωστά;
Δειτε  : Οι «αόρατες» αναπηρίες: Μπορεί να μη φαίνονται όμως υπάρχουν, εσύ ξέρεις ποιες είναι;-ΦΩΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.