ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

«Γιατί δεν έχεις δάχτυλα; .. Έτσι γεννήθηκα, θες να γίνουμε φίλοι;»

db1
Ο Σ.Κ.Ε.Π. – Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους, στα πλαίσια του προγράμματος “Εξοικειώνοντας τους μαθητές γενικής εκπαίδευσης με την αναπηρία« έχει πραγματοποιήσει από αρχές Οκτωβρίου βιωματικές ομιλίες σε 29 σχολεία γενικής εκπαίδευσης, ενημερώνοντας 1486 μαθητές.
Οι motivational speakers του Σ.Κ.Ε.Π. συστήνονται με πηγαία ειλικρίνεια, διάθεση και χιούμορ. Στο πλαίσιο του προγράμματος, επισκέπτονται τα σχολεία γενικής εκπαίδευσης και προσκαλούν ανοιχτά τους μαθητές να επεξεργαστούν μαζί την καθημερινότητά τους σε όλες τις διαστάσεις (πρακτική, κοινωνική, σχεσιακή). Με απλές περιγραφές συντονίζονται με τους νέους δμιουργώντας μια παρέα που αλληλεπιδρά ενεργητικά και θετικά.
Ζητήσαμε από δυο συνεργάτες μας – motivational speakers να μας δώσουν την δική τους οπτική για το πρόγραμμα.
Ο Στέφανος Βούρος είναι πτυχιούχος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στο τμήμα ΕΜΜΕ και κάτοχος M.Sc Creative Advertising από το Edinburgh Napier University. Από τον Σεπτέμβριο του 2012 έχει ενταχθεί στην ομάδα μας ως motivational speaker, ενώ παράλληλα εργάζεται και ως κειμενογράφος στην Hogarth&Ogilvy. 
Ο Στέφανος γεννήθηκε χωρίς δάκτυλα στα χέρια και στα πόδια.
«Γιατί δεν έχεις δάχτυλα;»
«Έτσι γεννήθηκα, θες να γίνουμε φίλοι;». Και κάπως έτσι ξεκινούσαν οι περισσότερες σχολικές φιλίες, μερικές από τις οποίες κρατάνε ακόμα και σήμερα. Γιατί στην τελική, αυτό έχει σημασία στη ζωή. Να έχεις τόσους ανθρώπους γύρω σου που να μην μπορείς να τους μετρήσεις…στα δάχτυλα.
Με απίστευτο χιούμορ, μιλάει στα παιδιά για την δική του πραγματικότητα. Όπως επισημαίνει ο ίδιος: «Μέσα από τις ομιλίες αποκόμισα ηθική ικανοποίηση ότι προσφέρω κάτι κι ότι αλλάζω την οπτική των παιδιών προς το καλύτερο. Για εμένα ακόμα και ένα παιδί να αλλάξει νοοτροπία σχετικά με την αναπηρία, είναι κέρδος.»

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς είναι εκ γενετής τυφλός, Δικηγόρος πλέον σήμερα και επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.
«Κάθε επαφή με τους μαθητές, κάθε ουσιαστική συζήτηση και όχι τυποποιημένη διάλεξη γύρω από την αναπηρία και ιδίως την τυφλότητα, γύρω από τις εναλλακτικές ενός νέου με προβλήματα όρασης και τη normal καθημερινότητά του, είναι μια ποιοτική επένδυση!
Δίνουμε λίγο από το χρόνο μας και αληθινές, χωρίς κόμπλεξ απαντήσεις, στους αυριανούς ενεργούς πολίτες αυτής της χώρας και οι ίδιοι δηλώνουν, στο τέλος κάθε επίσκεψής μας, ότι βγαίνουν πιο συνειδητοποιημένοι και ευαισθητοποιημένοι, έχοντας γνωρίσει και εκτιμήσει τη Διαφορετικότητα πίσω από τη βιτρίνα και την πρώτη εντύπωση. Και φυσικά έχοντας εξερευνήσει μέσα από τα σωστά μονοπάτια της βιωματικής επαφής το Διαφορετικό.»

Στην επίσκεψή μου με τον Στέφανο Βούρο σε ένα σχολείο, δεχτήκαμε την εξής ερώτηση από ένα μαθητή Δημοτικού:
            «Ακούγοντας τι έχετε πετύχει στη ζωή σας ως τώρα, δε νιώθω ότι περνάτε και πολύ άσχημα με την αναπηρία σας. Πώς γίνεται αυτό»;
Δεν ξέρω αν του απαντήσαμε «Πως γίνεται». Ξέρω όμως σίγουρα ότι του δώσαμε ένα παράδειγμα καθημερινής ζωής με θετική προσέγγιση και αισιοδοξία, κόντρα στις προσωπικές δυσκολίες και στις δυσκολίες των καιρών. Και αυτό το θεωρώ προσωπική μας επιτυχία.»  
Το έργο συγχρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από το «αλληλεγγύη-Solidarity Now».
Για περισσότερες πληροφορίες: Μπορείτε να μας αφήσετε ένα μήνυμα στο 211 8009876 ή να μας στείλετε mail στο skep@skep.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.