ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Συναντήσεις Ι. Βαρδακαστάνη με Δ. Ράικο & Π. Γιαννουλάτο

Αποτέλεσμα εικόνας για εσαμεα

Με τον κ. Δ. Ράικο, Πρόεδρο Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, είχε συνάντηση εργασίας ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, αναφορικά με το «Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής στον Τομέα των Δημοσίων Συμβάσεων», χθες Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου.
Για την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία η εθνική στρατηγική στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων δύναται να αποτελέσει εργαλείο για την άρση των υφιστάμενων εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με αναπηρία στην ελληνική κοινωνία σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής (δομημένο περιβάλλον, ΤΠΕ, εργασία και απασχόληση, υγεία, εκπαίδευση, κατάρτιση, διά βίου μάθηση κ.λπ.), αλλά και για την αποφυγή της δημιουργίας νέων.
Υπό αυτή την οπτική και λαμβάνοντας υπόψη αφενός ότι τα άτομα με προβλήματα υγείας ή αναπηρία, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (2002), αποτελούν το 18,2% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, δηλαδή μια ιδιαίτερα μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα, η Ε.Σ.Α.με.Α. υποστηρίζει ότι η Εθνική Στρατηγική πρέπει να ενσωματώνει οριζόντια τη διάσταση της αναπηρίας και της προσβασιμότητας. Κατά συνέπεια η απαίτηση για προσβασιμότητα προς όφελος των πολιτών με αναπηρία δεν πρέπει να αφορά προαιρετικά μόνο στις «δημόσιες αρχές που επιθυμούν να πετύχουν κοινωνικούς στόχους μέσω των δημοσίων Συμβάσεων», αλλά να αποτελεί υποχρέωση όλων των δημόσιων αρχών για όλες τις συμβάσεις που καταρτίζουν και συνάπτουν. Η προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία και ο Σχεδιασμός για Όλους δεν πρέπει να συνδυάζεται μόνο με τον χώρο της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και τις «συμβάσεις κοινωνικής αναφοράς», αλλά αντίθετα πρέπει να διέπει, όλους τους τομείς και τα είδη συμβάσεων.
Ο κ. Βαρδακαστάνης ανέπτυξε τις προτάσεις της Ε.Σ.Α.με.Α., που συμπεριλαμβάνονται στην επιστολή.
Παράλληλα το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο κ. Βαρδακαστάνης, από κοινού με τον κ. Γ. Λυμβαίο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ε.Σ.Α.μεΑ. και πρόεδρο της ΠΟΣΓΚΑμεΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Γονέων Ατόμων με Αναπηρία) και την κ. Ρούλα Λάγιου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ε.Σ.Α.μεΑ., είχε συνάντηση με τον γ. γραμματέα του υπουργείου Υγείας Πέτρο Γιαννουλάτο.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα εκπροσώπησης του αναπηρικού κινήματος , θέματα κοστολόγησης διαγνωστικών εξετάσεων, το αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. για τη δημιουργία υπηρεσίας για την Αποκατάσταση και υπηρεσίας χρονίων παθήσεων στο υπουργείο Υγείας, το χρονίζων αίτημα για τη μεταφορά των ΚΕΚΥΚΑμεΑ στο υπουργείο Εργασίας στον τομέα της Πρόνοιας (Τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ που δημιουργήθηκαν με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών αποθεραπείας, αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης ΑμεΑ τείνουν να αφανιστούν μετά την υπαγωγή τους στα Νοσοκομεία και τη μετονομασία τους σε ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ, αφού όπως φαίνεται δεν αντιμετωπίζουν μόνο την έλλειψη στελέχωσης επιστημονικού προσωπικού, αλλά και την καταπάτηση των χώρων τους από τις διοικήσεις των νοσοκομείων), καθώς και θέματα σχετικά με την αποιδρυματοποίηση στη χώρα μας.
Για το θέμα της εκπροσώπησης ο κ. Γιαννουλάτος δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα στον υπουργό, όπως και θέμα της κοστολόγησης των εξετάσεων. Συμφώνησε επί της αρχής για τη δημιουργία υπηρεσίας χρονίων παθήσεων και ζήτησε αναλυτικά τις προτάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. σχετικά με την υπηρεσία Αποκατάστασης. Ο κ. Γιαννουλάτος συμφώνησε επίσης για το δίκαιο της μεταφοράς των ΚΕΚΥΚΑμεΑ, ενώ όσον αφορά στα θέματα αποϊδρυματοποίησης, ο γενικός γραμματέας δεσμεύτηκε ότι η Ε.Σ.Α.μεΑ. θα μετέχει σε όλες τις διαδικασίες και τις διαβουλεύσεις θα που αναπτυχθούν.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. θα ενημερώσει για τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.