ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

11 (καλά) πράγματα, που κανουν οι καλοί γονείς!!!

75c8ab0a8ad2c121bcc3f73557999455
Νομίζω πως πρέπει να το παραδεχθούμε…δεν υπάρχουν γονείς-θαύματα. Δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς. Υπάρχουν όμως καλοί γονείς. Τους συναντάμε καθημερινά. Κινούνται ανάμεσά μας. Μπορεί να είμαστε και εμείς ανάμεσα σε αυτούς. Μπορεί όμως και όχι. Οπως και να’χει, τους παρατηρούμε και βλέπουμε τί καλό κάνουν….οι καλοί γονείς. Μην τρομάζετε. Απλά πράγματα, που μπορούμε να τα κάνουμε όλοι.    

1. Ακούν το παιδί τους και το τί έχει να να τους πει. Οτιδήποτε έχει να σας πει το παιδι σας είναι πολύ σημαντικό. Κλείστε την τηλεόραση, το tablet ή το lap top και δώστε  βάση σε αυτό που θέλει να σας πει. Μην το προσπερνάμε και μην κάνετε τίποτα άλλο ταυτόχρονα.  

2. Χαμηλώνουν και κατεβαινουν στο ύψος του παιδιού. Με αυτό τον τροπο δεν είστε υπεράνω , ούτε κοιτάζετε αφ´υψηλου το παιδι.  Όταν σας μιλάει, γονατίστε στο ύψος των ματιών του και ακούστε προσεκτικά αυτο που έχει να σας πει.

3. Δεν υιοθετούν σκληρή συμπεριφορά. Αν τους φωνάζετε, θα φωνάξουν, αν τα χτυπάτε, θα χτυπήσουν, αν είστε αγχώδεις, θα έχουν άγχος. Τόσο απλά. 

4. Προσπαθούν να ειναι ψύχραιμοι. Αν παρ’όλα αυτά δεν τα καταφερνουν και θυμώνουν, τότε αποφεύγουν να έχουν πολλή επικοινωνία με το παιδι και επιδιώκουν να έρθουν σε επαφή μαζί του λίγο αργότερα.

5. Δεν κάνουν σκληρή κριτική.
Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε σκληρούς χαρακτηρισμούς και να βάζετε ταμπέλες στα παιδια σας η ακόμα και σε αλλά παιδια. Φράσεις του τύπου «τεμπέλης» , «άχρηστος»“ , «χαζός» γιατί ειναι λέξεις που στιγματίζουν για πάντα ένα παιδι και τις κουβαλάει δια βίου. 

6. Δεν τους μεταδίδουν τους δικούς τους φόβους και τις δικές τους ανασφάλειες.

7. Λενε «μπράβο» στο παιδί τους. Μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε τις σωστές συμπεριφορές, γιατί δεν είναι ποτέ αυτονόητες. Και προπάντων να επιβραβευετε το παιδι σας για τους σωστούς λόγους, γιατί έτσι καταλαβαίνουν τί θεωρείτε εσείς σημαντικό στη ζωή.

8. Δεν κάνουν κατάχρηση εξουσίας. Σίγουρα είστε πιο δυνατοί, αλλά τη δύναμη σας πρέπει να την χρησιμοποιήσετε στο να προστατεύσετε το παιδι σας και όχι για να στρέψετε τη δύναμη αυτή εναντίον του. 

9. Αγαπούν το παιδί τους γι’ αυτό που είναι και όχι για αυτά που έχει την ικανότητα να κάνει. Διαφορετικά, το παιδί μαθαίνει να λειτουργεί και να κάνει πράγματα μονο και μόνο για να ευχαριστήσει τους άλλους.

10. Έχουν μέτρο στις απαγορεύσεις. 
Σίγουρα οι κανόνες και τα όρια ειναι απαραίτητα σε ένα σπιτι, άλλες μη βάζετε πολλους, γιατί το παιδι δεν θα μπορέσει να τους συγκρατήσει. 

11. Δεν κρατούν μούτρα στο παιδί. 
Πολλές φορές παρασυρόμαστε και νομίζουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ενήλικες. Έτσι μετα από μια διαφωνία, εσείς πρέπει να πλησιάσετε το παιδί, καθώς εκείνο δεν έχει την ωριμότητα να διατηρήσει το διάλογο. 
mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.