Όπως εξηγεί η Κίνηση, η κυβέρνηση αφήνει επ'έξω από την οποιαδήποτε έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ εκείνους που έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% έως 80%, «λες και είναι λιγότερο...ανάπηροι από εκείνους που έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και πάνω.
 
Η εξήγηση είναι απλή: αργά και σταθερά πάνε να καθιερώσουν το ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω ως το κατώτερο όριο για κάθε προνοιακή παροχή, είτε λέγεται ΕΝΦΙΑ, είτε λέγεται προνοιακό επίδομα, είτε λέγεται αναπηρική σύνταξη» σημειώνουν τα μέλη της Πανελλήνιας Κίνησης για τη Μεσογειακή Αναιμία. 
 
Και το ζήτημα είναι πως είναι δυνατόν η εφορία να γνωρίζει τι ποσοστό αναπηρίας έχει ένας φορολογούμενος αφού δεν υπάρχει δυνατότητα διασταύρωσης. 
 
Όπως εξηγούν τα μέλη της Κίνησης «Στην δήλωση εισοδήματος, στο Ε1, εκτός των περιπτώσεων των ολικώς τυφλών, κινητικά ανάπηρων και των βαριά κινητικά ανάπηρων, στους οποίους αναγράφεται ποσοστό αναπηρίας 80%, όλοι οι άλλοι πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις πηγαίνουν στον
ΠΙΝΑΚΑΣ 3.ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΛΟΓΩ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
 
1.Δικαιούσθε μείωση φόρου 200  λόγω αναπηρίας 67% και πάνω κτλ.
και συμπληρώνουν το ΝΑΙ.
Δηλαδή: η Εφορία ξέρει ότι όσοι συμπληρώσουν αυτόν τον κωδικό στο Ε1, έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω. ΔΕΝ ξέρει, όμως, πόσοι από αυτούς έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και πάνω, ώστε να βεβαιώσει την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ».