ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014

Προσβασιμότητα Ατόμων με Αναπηρία σε δημόσια κτίρια και υπηρεσίες

anmea
Αν και η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία έχει υπογραφεί και κυρωθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθορίζοντας τα πρότυπα για την προστασία και την κατοχύρωση των αστικών, πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων τους, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη εναρμόνιση και διάδοση ορθών πρακτικών τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις στην καθημερινή τους ζωή. Αντιμετωπίζουν δυσχέρειες εξαιτίας του λανθασμένου ή παρωχημένου σχεδιασμού των κτιρίων, των μέσων μαζικής μεταφοράς, της εργονομίας των εγκαταστάσεων, και της διαμόρφωσης των κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων.
Η προσβασιμότητα των συνανθρώπων μας με αναπηρία σε όλα τα δημόσια κτίρια και τις υπηρεσίες δεν αποτελεί μόνο απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας και πολιτισμού, αλλά και αυτονόητο δικαίωμά τους. Αντίθετα, η έλλειψη σχετικών υποδομών στερεί από τα άτομα αυτά την άσκηση των δικαιωμάτων τους και δεν τους παρέχει ισότιμες ευκαιρίες.
Δυστυχώς, οι δημόσιες υποδομές στην πατρίδα μας παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις στο θέμα της προσβασιμότητας και της προσπελασιμότητας των ΑμεΑ. Τα προβλήματα εντοπίζονται σε τρεις κύριους τομείς: τις κτιριακές υποδομές, τις μαζικές μεταφορές και μετακινήσεις, και τους ανοιχτούς δημόσιους χώρους. Πολλά δημόσια κτίρια και υπηρεσίες, πανεπιστήμια, σχολεία, μνημεία και χώροι πολιτισμού καθώς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς εμποδίζουν την πρόσβαση και την μετακίνηση των ατόμων με αναπηρίες.
Τρεις Ερωτήσεις στην Βουλή κατέθεσε σήμερα, Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας, βουλευτής  Α’ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας αναφορικά με την προστασία και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία.
Ο Κ.Γκιουλέκας απευθύνει την πρώτη Ερώτησή του προς όλα τα Υπουργεία, αναφέροντας πως οι δημόσιες υποδομές στην πατρίδα μας παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις στο θέμα της προσβασιμότητας των ΑμεΑ.
Επισημαίνοντας ο Κ.Γκιουλέκας ότι τα Άτομα με Αναπηρία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις στην καθημερινή τους ζωή εξαιτίας του λανθασμένου ή παρωχημένου σχεδιασμού των κτιρίων, των μέσων μαζικής μεταφοράς, της εργονομίας των εγκαταστάσεων, και της διαμόρφωσης των κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων, ρωτά όλους τους Υπουργούς εάν όλα τα δημόσια κτίρια και οι υπηρεσίες που ανήκουν στον χώρο ευθύνης τους είναι προσβάσιμα και προσπελάσιμα σε Άτομα με Αναπηρία, εάν εκτός από τις βοηθητικές υποδομές για τα άτομα με κινητική αναπηρία έχουν προβλεφθεί βοηθητικές εφαρμογές και για τα τυφλά άτομα και τα άτομα με μειωμένη όραση, αλλά και εάν υπάρχουν σε όλα τα δημόσια κτίρια και υπηρεσίες ειδικά κατασκευασμένοι χώροι υγιεινής για ΑμεΑ.
Την δεύτερη Ερώτησή του, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης την απευθύνει προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων ρωτώντας τον εάν υπάρχει προγραμματισμός για την ίδρυση και άλλων ΔΙΕΚ Ειδικής Αγωγής, πέραν των δύο Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) Ειδικής Αγωγής τα  οποία ιδρύθηκαν και λειτούργησαν πιλοτικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προκειμένου τα Άτομα με Αναπηρία που τελειώνουν αυτές τις σχολές, για πρώτη φορά στη χώρα μας, να αποκτήσουν πρόσθετες διεξόδους που θα τους βοηθήσουν να ενταχθούν, με περισσότερα εφόδια, στην αγορά εργασίας.
Τέλος, ο Κ.Γκιουλέκας ρωτά τον Υπουργό Πολιτισμού εάν πρόκειται να εντάξει ειδικούς ξεναγούς ΑμεΑ σε Μουσεία και χώρους πολιτισμού από την ειδικότητα που διδάσκεται στα ΔΙΕΚ Ειδικής Αγωγής, αυτή του ξεναγού σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς-Πολιτιστικούς Χώρους, η οποία έρχεται να καλύψει το κενό μίας ειδικής ξενάγησης Ατόμων με Αναπηρία (τυφλά άτομα, άτομα με μειωμένη όραση και κωφά άτομα) από ειδικά εκπαιδευμένους ξεναγούς που και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.