Φρένο στους ακρωτηριασμούς από διαβήτη βάζει στην Ελλάδα ομάδα γιατρών που αναλαμβάνει την Ιατρική Φροντίδα και Υγιεινή του Διαβητικού Ποδιού!Για το λόγο αυτό δημιούργησε την πρώτη στην χώρα μας σύγχρονη και εξειδικευμένη «Ιατρική Μονάδα» Υγιεινής Φροντίδας του Διαβητικού Ποδιού, με άμεσο στόχο το 2015 στην Ελλάδα να μειωθούν οι ακρωτηριασμοί κάτω από τους3000 που ήταν το 2014!
«Με σωστή ενημέρωση και φροντίδα μπορούμε να μειώσουμε τους ακρωτηριασμούς που σήμερα υπολογίζονται περίπου στους οκτώ την εβδομάδα!»τονίζει ο διαπρεπής Αγγειοχειρουργός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, T. fellowofM.G.H. HARVARDMEDICALSCHOOLMD, Ph.D κ Γεώργιος Κούστας, επικεφαλής της ομάδας των Ελλήνων γιατρών .
Σύμφωνα με τηνΠαγκόσμια Ομοσπονδία για το Σακχαρώδη Διαβήτη, ο κύριος παράγονταςπου οδηγεί στον ακρωτηριασμόείναι τα έλκηπου δημιουργούνται στα πόδια των διαβητικών. Υπολογίζεται ότι το 25 % των ατόμων με διαβήτη θα εμφανίσει έλκος στα κάτω άκρα έστω μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Στην Ελλάδα ( υπάρχουν 1200.000 διαβητικοί) το 4-5% των διαβητικών ασθενών εμφανίζουν έλκη στα πόδια, γεγονός που σημαίνει ότι 40 – 60.000 άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμού.
«Ωστόσο, με την κατάλληλη πρόληψη και φροντίδα μειώνεται το ποσοστό έλκους κατά 50% και οι ακρωτηριασμοί κατά 85%» διευκρινίζει ο κ Κούστας.
ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ Δ .Π
Η εξειδικευμένη «Ιατρική Μονάδα» Υγιεινής Φροντίδας του Διαβητικού Ποδιού εδρεύει στην κλινική «Διαβητικό Πόδι» και λειτουργεί σε συνθήκες αποστείρωσης χειρουργείου, ενώ πρωτοπορεί στον τεχνολογικό εξοπλισμό. Διορθώνει και θεραπεύει παθολογικές και μορφολογικές αλλοιώσεις του διαβητικού ποδιού χωρίς επαφή με τον άρρωστο.
Οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι:
- Ενημέρωση, σχετικά με την προφύλαξη .
- Κλινικο-εργαστηριακό έλεγχο: π.χ. πελματογράφημα
- Πληθυσμογράφημα – έλεγχο για τη δυναμική και τις πιέσεις των αγγείων στα πόδια
- Υπέρηχοι-Triplex αγγείων
- Ακτινογραφία
- Αγγειογραφία
- Μαγνητική και Αξονική Τομογραφία.
- Laser:Εξειδικευμένος τύπος Laserπου αφαιρεί ανώδυνα σαν νυστέρι τα παραμορφωμένα νύχια, τις παρωνυχίες, και τους σκληρούς κάλους. Αποστειρώνει το πόδι από μύκητες.
- Υπέρηχοι: Μαλακώνουν και αναισθητοποιούν τους «κάλους», τα «πετσάκια» και τα παθολογικά νύχια.
- Αποκερατινοποιητής: Εξειδικευμένο οδοντιατρικό μηχάνημα για την περιποίηση του διαβητικού ποδιού και γενικά των άκρων. Λειτουργεί όπως ο τροχός του οδοντιάτρου και είναι μιας χρήσης. Αναρροφά τα καταστραμμένα νύχια και κάλους, ενώ συγχρόνως εκτοξεύει αποστειρωμένο υγρό για έκπλυση της περιοχής.
Aξίζει να σημειωθεί ότι το 2014, στις Η.Π.Α. το κέντρο ελέγχου λοιμώξεων (CDC), ανακοίνωσε 15 περιπτώσεις ατόμων που μολύνθηκαν από τον ιό του Aidsσε κέντρα pedicure.
Οι μυκητιάσεις και οι ηπατίτιδα είναι τα συχνότερα μεταδιδόμενα νοσήματα στην διαδικασία του pedicure.
Η προφύλαξη του «διαβητικού ποδιού» από τις επιπλοκές των παραμορφώσεων και μολύνσεων αποτελεί σκοπό του τμήματος «Κέντρο Ιατρικής Υγιεινής του Διαβητικού Ποδιού»
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙΑ ΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΙ
Οι παθολογικές και μορφολογικές αλλοιώσεις του διαβητικού ποδιού που διορθώνονται και θεραπεύονται στην «Ιατρική Μονάδα» Υγιεινής Φροντίδας του Διαβητικού Ποδιού είναι:
- Κάλη στα πέλματα, πτέρνες, δάκτυλα
- Παρωνυχίες (Πετσάκια )
- Εισχώρηση νυχιού στο δέρμα (είσφρυσηόνυχος). Δεν αφαιρείτε ,καθαρίζεται το νύχι. με υπερήχους, αποστειρώνεται με Laserκαι τοποθετείτε διαστολέας για να μην υποτροπιάσει.
- Χοντρά νύχια
- Καταστροφή αρχιτεκτονικής των ονύχων (νύχια) από μυκητιάσεις.
- Παρεκτόπιση ονύχων
- Σπασμένες, χαρακωμένες πτέρνες.
- Μυκητίασης δακτύλων – καθαρίζεται με υπερήχους και αποστειρώνεται με Laser, ανώδυνα.
- Μυρμηκίασης δακτύλων (warts).
- Όταν το ένα δάκτυλο εφιππεύει στο άλλο.
- Αποστειρώνει παπούτσια (παντόφλες, σαγιονάρες, σαμπό) ανεξάρτητα υλικού.
Η μονάδα προσφέρει τις υπηρεσίες της και στο ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ και εκτός από την φροντίδα εκπαιδεύει τους αθλητές ( ποδοσφαιριστές , μπασκετμπολίστες, αθλητές του polo, κ.λ.π) για το πως θα αντιμετωπίζουν διάφορα τραύματα.
Σε ειδικές περιπτώσεις, οι υπηρεσίες προσφέρονται κατ’ οίκον με εξειδικευμένο φορητό εξοπλισμό.
Η επίσκεψη των διαβητικών στην Μονάδα γίνεται κάθε 50 με 60 ημέρες και η φροντίδα διαρκεί από 30 μέχρι 60 λεπτά ανάλογα με το πρόβλημα του κάθε ασθενούς.
Παράλληλα οι ασθενείς βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους γιατρούς για ενημέρωση η για την οδηγίες αντιμετώπισης κάποιου περιστατικού στο σπίτι.
Οι διαβητικοί που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα της «Ιατρικής Μονάδας» μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες στα τηλέφωνα 210-6927331, 6945-980110, 6944-575440.
Την ομάδα των Ελλήνων γιατρών απαρτίζουν Αγγειοχειρουργός, Λοιμωξιολόγος, Δερματολόγος, Διαβητολόγος, Ορθοπεδικός και Εξειδικευμένος Ποδίατρος.
ΥΠΟΠΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ
Τα σημάδια που πρέπει να ανησυχήσουν τον διαβητικό είναι:
- Ρήξη του δέρματος ή εμφάνιση έλκους
- Εμφάνιση –φυσαλίδων η κάλου
- Δυσοσμία
- Αλλαγή στο χρώμα (ωχρό, κόκκινο, μπλε, μαύρο)
- Πόνος
- Ζέστη
- Αλλοίωση μορφής
- Αν δε ρυθμίζεται ο σακχαρώδης διαβήτης
- Πρήξιμο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.