ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Η τεχνολογία στην υπηρεσία των ατόμων με αναπηρίες

9613097867514177220.jpg

Η τεχνολογία στην υπηρεσία των ατόμων με αναπηρίες

“H τεχνολογία στην υπηρεσία της ανθρωπότητας”. Mια έκφραση που όσο και αν είναι κλισέ περιέχει την αλήθεια. Ό,τι νέο εφευρίσκεται, ό,τι νέο δημιουργείται, ακόμα και αν συνήθως στοχεύει στο κέρδος, έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Ας αφιερώρουμε λοιπόν ένα μέρος του 1/365ου της καθημερινότητάς μας για να δούμε ορισμένες ενδιαφέρουσες τεχνολογίες που έχουν στόχο να βελτιώσουν την καθημερινότητα συνανθρώπων μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Assisted Vision Smart Glasses
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του project, καθηγητή του University of Oxford, Δρ. Stephen Hicks ”Αυτό που προσπαθούμε να κατασκευάσουμε είναι ένα ζευγάρι γυαλιά που θα επιτρέπει σε κάποιον που έχει πολύ περιορισμένη όραση να περπατάει σε άγνωστα μέρη, να αναγνωρίζει εμπόδια και να είναι περισσότερο αυτόνομος”. Κάτι που πιθανώς δεν γνωρίζουμε είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός ατόμων με τύφλωση διαθέτουν κάποιο έστω και ισχνό ποσοστό όρασης.
Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου προσπαθεί να εκμεταλλευτεί και να ενδυναμώσει αυτό το χαρακτηριστικό, χρησιμοποιώντας διάφανες οθόνες OLED, δύο μικρές κάμερες, γυροσκόπιο, πυξίδα, GPS και ακουστικά.
Η εισερχόμενη πληροφορία επεξεργάζεται και χρησιμοποιείται εν συνεχεία με διάφορους τρόπους, π.χ η φωτεινότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δείξει το βάθος. Τα περισσότερα άτομα με πρόβλημα όρασης μπορούν να ξεχωρίσουν το φως από το σκοτάδι και τα γυαλιά κάνουν ό,τι βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με αυτόν που τα φοράει να δείχνει φωτεινότερο(ς).
Έτσι βλέπει ο χρήστης των Αssisted Vision Smart Glasses
Έτσι βλέπει ο χρήστης των Αssisted Vision Smart Glasses
Οι συνδυασμένες τεχνολογίες των εξαρτημάτων της συσκευής δίνουν ακόμα περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες, όπως ο αριθμός ενός διερχόμενου λεωφορείου ή το περιεχόμενο μιας πινακίδας (με παρόμοιο τρόπο που έχουμε δει να λειτουργεί  το νεό Google translate).
Το GPS μπορεί να δώσει οδηγίες προσανατολισμού ενώ το γυροσκόπιο επιτρέπει στα γυαλιά να υπολογίζουν τις αλλαγές στον χώρο που ο χρήστης κινείται. Φυσικά όλο το feedback από τα παραπάνω δίνεται ηχητικά μέσω του ενσωματωμένου ακουστικού.
Στόχος είναι να μειωθεί ο όγκος και το βάρος της συσκευής και να παραχθούν τα πρώτα 100 κομμάτια για τα άτομα με πλήρη ή μερική τύφλωση. Αν οι δοκιμές πάνε καλά, η παραγωγή της συσκευής θα γίνει μαζική.

Braille ebook reader

Η συγκεκριμένη ιδέα εμφανίστηκε λίγα χρόνια πριν σε ένα site που αναδεικνύει πρωτότυπα και πειραματικά concepts: γιατί να μην φτιαχτεί μια συσκευή ψηφιακής ανάγνωσης που να ενσωματώνει την μέθοδο ανάγνωσης Braille που χρησιμοποιούν τα άτομα με πρόβλημα όρασης εδώ και δεκαετίες; Αν και η συγκεκριμένη μέθοδος έχει χαρακτηριστεί ως παρωχημένη, και έχει δει την δημοφιλία της να φθίνει από το 1960 και μετά, οι υπεύθυνοι του  project είχαν την έμπνευση να δουλέψουν στον σχεδιασμό μια συσκευής που θα εφαρμόζει την τεχνολογία της “θερμοϋδραυλικής μικρο-ώθησης” ώστε να ενεργοποιούνται σε μια οθόνη τελείες Braille μέσω ακτινοβολίας υπέρυθρου laser.
Μέθοδος Braille σε tablet, μια ενδιαφέρουσα ιδέα
Μέθοδος Braille σε tablet, μια ενδιαφέρουσα ιδέα
Mε απλά λόγια πρόκειται για ένα υλικό με υφή παρόμοια με του κεριού που μπορεί να μετατρέπεται από στερεό σε υγρό μέσω της θερμότητας και μπορεί να παίρνει διάφορες μορφές ώστε να  σχηματίζει τις τελείες που μέσω αφής επιτρέπουν στα άτομα με πρόβλημα όρασης να διαβάζουν. Σύμφωνα με το digital trends, η χρηματοδότηση που είχε λάβει από την Ε.Ε τελείωσε και το πρότζεκτ χρειάζεται περισσότερους πόρους για την υλοποίησή του.

FingerReader

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα κατά την άποψή μας, που μας έρχεται από τα εργαστήρια του MIT στις Η.Π.Α.Το FingerReader είναι ένα κάπως ογκώδες δαχτυλίδι το οποίο ακολουθεί το δάχτυλο του χρήστη καθώς εκείνο κινείται σε μια γραμμή κειμένου, μετατρέποντάς το σε ήχο.
Aκόμα μια ευφυής και πολλά υποσχόμενη ιδέα
Aκόμα μια ευφυής και πολλά υποσχόμενη ιδέα
Είναι σαν να διαβάζει κάποιος στον χρήστη αυτό που περνάει καθώς ”ταξιδεύει” στις γραμμές του κειμένου φορώντας το δαχτυλίδι του. Μέσω μικρών δονήσεων, ο χρήστης ειδοποιείται για να αλλάζει γραμμή.  Πρόκειται για μια ιδέα που θα μπορούσε να βοηθήσει εκτός από άτομα με πρόβλημα όρασης παιδιά ώστε να μάθουν ανάγνωση.

Συσκευή CSU

Χωρίς να της έχει αποδοθεί ένα όνομα, πιθανότατα εξαιτίας της πρωτοτυπίας της, η συσκευή του πανεπιστημίου του Colorado φιλοδοξεί να μεταφράζει τα ηχητικά σήματα του περιβάλλοντος σε δονήσεις που αντιλαμβάνεται στην γλώσσα του ο χρήστης που θα ”φορά” την συσκευή στο στόμα του. Κατόπιν θα εκπαιδευτεί σταδιακά να διαβάζει το feedback που παίρνει και να το μεταφράζει στο μυαλό του, κάτι σαν σήματα μορς του στόματος.  Η επιλογή του συγκεκριμένου οργάνου έγινε από τον επικεφαλής του πρότζεκτ καθώς η γλώσσα αποτελεί ένα από τα πιο ευαίσθηατα σημεία του σώματός μας.
"Aκοή" μέσω της γλώσσας; Κι όμως γίνεται!
“Aκοή” μέσω της γλώσσας; Κι όμως γίνεται!

Βe my eyes

Δε λέμε, καλά τα πρωτότυπα και οι πειραματικές συσκευές, αλλά ο κόσμος έχει ανάγκη από τις εφαρμογές της τεχνολογίας εδώ και τώρα. Το Βe my eyes αποτελεί μια υπηρεσία που ξεκίνησε από την Δανία και εκμεταλλεύεται την τεχνολογία του iPhone για να βοηθάει άτομα με προβλήματα όρασης.
To Be my Eyes αποτελεί μια υπαρκτή και κοινωνικά επωφελή εφαρμογή / υπηρεσία
To Be my Eyes αποτελεί μια υπαρκτή και κοινωνικά επωφελή εφαρμογή / υπηρεσία
Μέσω μιας κοινότητας που αποτελείται από άτομα που χρήζουν βοήθειας και άτομα που προσφέρουν βοήθεια, οι τελευταίοι γίνονται τα μάτια των πρώτων, βλέποντας μέσα από την κάμερα της συσκευής τους και εξηγώντας τους τι υπάρχει γύρω τους. Πώς γίνεται αυτό; Το άτομο με το πρόβλημα όρασης στρέφει το smartphone γύρω του και ο βοηθός του βλέπει με την βοήθεια της κάμερας αυτό που δείχνει η συσκευή, εξηγώντας του τι υπάρχει γύρω του. Αναμένεται και σε Android αν και ακόμα αναζητείται οικονομικό μοντέλο λειτουργίας της υπηρεσίας.
πηγή: www.pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.