ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Οστεοαρθρίτιδα: Νέο τεστ εντοπίζει τη νόσο 10 χρόνια πριν εκδηλωθεί!!!

Οστεοαρθρίτιδα: Νέο τεστ εντοπίζει τη νόσο 10 χρόνια πριν εκδηλωθεί
Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια απλή και οικονομική αιματολογική εξέταση που εντοπίζει την πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας σε πρώιμο στάδιο. Αναλύοντας μόλις μία σταγόνα αίματος, οι επιστήμονες ευελπιστούν πως θα είναι σε θέση να εντοπίσουν τα πρώτα σημάδια οστεοαρθρίτιδας ακόμη και δέκα χρόνια νωρίτερα σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τεχνικές διάγνωσης που χρησιμοποιούνται σήμερα.
Όταν η οστεοαρθρίτιδα εντοπίζεται πολύ νωρίς, ακόμη και απλές στρατηγικές όπως η απώλεια μερικών κιλών μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της επίπονης εκφυλιστικής πάθησης.
Η συνηθέστερη μορφή αρθρίτιδας, η οστεοαρθρίτιδα, είναι αποτέλεσμα της φθοράς του χόνδρου που προστατεύει τις αρθρώσεις μας ώστε να αντέχουν την καταπόνηση όταν περπατάμε, σκύβουμε, σηκώνουμε βαριά αντικείμενα ή γονατίζουμε.
Δεν υπάρχει επί του παρόντος κάποια εξειδικευμένη εξέταση για τη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας κι έτσι η πάθηση εντοπίζεται συχνά σε προχωρημένο στάδιο, αφού οι βλάβες στις αρθρώσεις έχουν πια προχωρήσει και δεν υπάρχει άλλη διαθέσιμη θεραπευτική λύση πέραν της χειρουργικής επέμβασης.
Η σημαντικότατη εξέλιξη από τους επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ έρχεται όμως να αλλάξει το τοπίο, καθώς με μία μόλις σταγόνα αίματος θα εντοπίζονται βασικοί δείκτες της οστεοαρθρίτιδας.
Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι το αίμα των ατόμων με οστεοαρθρίτιδα περιέχει αυξημένα επίπεδα δύο σύνθετων ουσιών σε σύγκριση με υγιή άτομα. Το τεστ για τον εντοπισμό αυτών των δεικτών εκτιμάται πως θα κοστίζει μόλις 50 λίρες (λιγότερο από 70 ευρώ) και πραγματοποιείται με τη βοήθεια απλού εξοπλισμού που υπάρχει στο εργαστήριο κάθε νοσοκομείου.
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι το νέο τεστ είναι πιο οικονομικό και λιγότερο επεμβατικό από άλλες τεχνικές διάγνωσης, όπως η μαγνητική απεικόνιση. Οι μεταβολές στο αίμα μπορούν επίσης να υποδείξουν πόσο γρήγορα προχωρά η πάθηση και ποια φάρμακα αναμένεται να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικά για τον ασθενή.
Όπως αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Scientific Reports, το τεστ είναι εξαιρετικά ακριβές, καθώς εντόπισε ορθώς την πάθηση σε 22 από τους 30 συμμετέχοντες. Ακόμη πιο σημαντικό είναι όμως το γεγονός ότι εντοπίζει τα σημάδια οστεοαρθρίτιδας σε πολύ αρχικό στάδιο και αποκλείει άλλες πιθανές αιτίες του πόνου στις αρθρώσεις.
Όσο νωρίτερα εντοπίζεται η οστεοαρθρίτιδα τόσο πιο εύκολο είναι να εφαρμοστούν επιτυχείς παρεμβάσεις, κυρίως όσον αφορά αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, όπως η υγιεινή διατροφή, η σωστή στάση σώματος και η συστηματική σωματική άσκηση.
onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.