ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Δείτε πως τα χέρια γιατρεύουν τους πόνους της μέσης!

Δείτε πως τα χέρια γιατρεύουν τους πόνους της μέσης!
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει προκαλέσει ή επιδεινώσει διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με τους μύες και τη σπονδυλική στήλη.
Από τι κινδυνεύουν όσοι εργάζονται πολλές ώρες ημερησίως καθιστοί;  Ποιες παθήσεις γιατρεύουν τα χέρια;
Τι πιστεύετε πως πρέπει να προσέχουν όσοι εργάζονται πολλές ώρες ημερησίως καθιστοί; 
Η θέση εργασίας μας θα πρέπει να είναι με τη πλάτη του καθίσματος σε ορθή γωνία και ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να σηκωνόμαστε να κάνουμε μερικούς βηματισμούς έτσι ώστε να αποφορτίζεται η περιοχή της μέσης.
Από τα περιστατικά που αναλαμβάνετε, ποιες περιπτώσεις αντιμετωπίζετε συχνότερα;

Είναι συνήθως εργαζόμενοι γραφείων που λόγω της καθιστικής φύσης της εργασίας τους και της κακής στάσης του σώματός τους επιβαρύνουν τη μέση τους και αντιμετωπίζουν καθημερινούς πόνους. Δεν λείπουν βεβαία και οι περιπτώσεις αθλητικών κακώσεων σε αθλητές, ασθενείς καθώς και ηλικιωμένοι με προβλήματα λόγω στοιχείων εκφυλισμού στη σπονδυλική τους στήλη.
Αντιμετωπίζονται όλα τα είδη προβλημάτων μέσης με χειροπρακτική;
Η χειροπρακτική είναι χρήσιμη σε κάθε περίπτωση καθώς βοηθάει στη μείωση του πόνου, στη βελτίωση της κινητικότητας, της δύναμης και στην αντίληψη της συμπεριφοράς της σπονδυλικής μας στήλης στις εκάστοτε στάσεις και κινήσεις.
Τι πρέπει να προσέχω για να αποφύγω μια οσφυαλγία;
Η στάση του σώματος και ο τρόπος που κινούμαστε στην καθημερινή μας ζωή εχουν μεγάλη σημασία στην πρόληψη των πόνων της μέσης. Στην καθημερινότητα μας συχνά κάνουμε κινήσεις επιβαρύνοντας πολλές φορές την μέση μας.
Πρέπει λοιπόν να προσέχουμε.
Πως καθόμαστε: Η μέση πιέζεται όταν καθόμαστε, γι αύτο φροντίζουμε το κάθισμα που χρησιμοποιούμε να στηρίζει την μέση.Αν χρειαστεί, τοποθετούμε ένα μαξιλαράκι στην καμπύλη της μέσης. Η καθιστή θέση πρέπει να διακόπτεται κάθε μία ή δύο ώρες και να στεκόμαστε όρθιοι, να εκτείνουμε τον κορμό μας προς τα πίσω 5-6 φορές και να περπατάμε για λίγα λεπτά.
Πως στεκόμαστε: Γενικά πρέπει να αποφεύγουμε την παρατεταμένη ορθοστασία. Οταν είμαστε υποχρεωμένοι  να μείνουμε όρθιοι για πολύ ώρα, δεν στεκόμαστε σε στάση προσοχής, αλλά ανάπαυσης, βγάζοντας το ένα πόδι μπροστά κι έχοντας το ένα γόνατο ελαφρά λυγισμένο.Δε φοράμε παπούτσια με ψηλά τακούνια.
Πως σκύβουμε:Σκύβουμε πάντα λυγίζοντας τα γόνατα και κρατώντας τον κορμό μας σε ευθεία έτσι ώστε να μην επιβαρύνουμε την μέση μας.
Πως σηκώνουμε βάρη:Στεκόμαστε κοντά στο αντικείμενο που θέλουμε να σηκώσουμε. κρατάμε την μέση  ίσια και λυγίζουμε τα γόνατα για να το ποιάσουμε.Για να το σηκώσουμε, σφίγγουμε τους μύες της κοιλιάς και τεντώνουμε τα γόνατα.
Πως βήχουμε/φτερνιζόμαστε:Ο βήχας και το φτέρνισμα μπορούν να προκαλέσουν οξύ επεισόδιο οσφυαλγιας ή και υποτροπή μιας υπάρχουσας κατάστασης.Γι αυτο όταν πρόκειται να βήξουμε/φτερνιστούμε σηκωνόμαστε όρθιοι και ελαφρώς γέρνουμε προς τα πίσω.
Τι εννοούμε με τον όρο οσφυαλγία;
Η λέξη οσφυαλγία προέρχεται απο τις λέξεις οσφύς (μέση) και άλγος (πόνος), περιγράφει δηλαδή τους πόνους της μέσης. Οκτώ στους δέκα ενήλικες εμφανίζουν οσφυαλγία τουλάχιστον μία φορά στην ζωή τους, ενώ, σύμφωνα με στατιστικές, αποτελεί τη δεύτερη αιτία αποχής απο την εργασία μετά το κρυολόγημα.
Ποια είναι τα συμπτώματα που θα με κάνουν να καταλάβω ότι έχω οσφυαλγία;
Η οσφυαλγία μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, μετά απο μία απότομη κίνηση ή προσπάθεια να σηκώσουμε βάρος,όταν μένουμε όρθιοι για πολύ ώρα ή καθισμένοι στην ίδια στάση, που χειροτερεύει με το πέρασμα του χρόνου. Ο πολύ δυνατός πόνος εντοπίζεται στην περιοχή γύρω από την μέση αλλά μπορεί να επεκτείνεται και στην εξωτερική επιφάνεια του μηρού ή ακόμα και κάτω απο τα γόνατα. Συχνό επίσης είναι το φαινόμενο να μουδιάσουν τα δάκτυλα των ποδιών.
Τι είναι η χειροπρακτική και γιατί να την επιλέξω;
Η αγωγή περιλαμβάνει κυρίως απαλές , επιδέξιες και ανώδυνες διορθώσεις, που λέγονται ανατάξεις των σπονδύλων που στοχεύουν στο να κινητοποιήσουν τις ”μπλοκαρισμένες” αρθρώσεις και να απελευθερώσουν πιεσμένα νευρα. Συνολικά, η αγωγή είναι ανώδυνη, αν και υπάρχει το ενδεχόμενο να νιώσετε μια παροδική ενόχληση τις πρώτες φορές, που είστε ακόμα σε οξέια φάση.
Συμπληρωματικά ο χειροπράκτης μπορεί να χρειαστεί να κάνει και κάποιες μυικές μαλάξεις, για να χαλαρώσει τυχόν μυικούς σπασμούς.Οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι η παρατεταμένη κατάκλιση αδυνατίζει τους μύες και χειροτερεύει την ελαστικότητα του σώματατος άρα μειώνει τις πιθανότητες για την μακροπρόθεσμη βελτίωσή σας. Είναι πιθανό να σας συστήσει μια ήπια μορφή άσκησης, για να διατηρήσετε την ελαστικότητα τω αρθρώσεων σας και γενικά την φυσική σας κατάσταση.
Πόσο διαρκεί η αγωγή;
Οσο περισσότερο διάστημα είστε σε πόνο, τόσο περισσότερο θα πάρει για να περάσει. Ο Χειροπράκτης θα σας ενημερώσει για την πιθανή διάρκεια της αγωγής καθώς και το πως θα μειωθούν οι πιθανότητες να το ξαναπάθετε. Η έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος είναι πολύ σημαντική, αλλά η χειροπρακτική αγωγή είναι αρκετά αποτελεσματική και σε χρόνιους πόνους.
Ποιες ηλικίες είναι πιο επιρρεπείς σε προβλήματα μέσης;
Τα προβλήματα μέσης είναι συχνότερα σε ανθρώπους που βρίσκονται στην 4η και 5η δεκαετία της ζωης τους. Ωστόσο ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η χειρονακτικές εργασίες, καθώς και η καθιστική ζωή φέρνουν αντιμέτοπες με τα προβλήματα μέσης ολοένα και νεαρότερες ηλικίες.
Ποιες προυποθέσεις πρέπει να πληροί κάποιος για να κάνει χεοροπρακτική;
Βασική προυπόθεση είναι η ενόχληση, μικρή ή μεγάλη. Η Χειροπρακτική ενδείκνυται σε όλες τις φάσεις. Είτε ως ανακούφηση απ τον πόνο είτε ως θεραπεία της πάθησης. Οισυνεδρίες έουν ως στόχο να ξαναβρεί πλήρως ο ασθενής την κινητικότητά του χωρίς ενοχλήσεις.
Ποιες ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην αποθεραπεία μιας οσφυαλγίας;
Μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά οι διατάσεις στο ξεκίνημα της ημέρας και η σωστή εκγύμναση των μυών που στηρίζουν την σπονδυλικη στήλη(κοιλιακοί και ραχιαίοι) με ασκήσεις προσαρμοσμένεςστην φάση του πόνου.
Κοντογεώργιος Βλάχος Δημήτριος:Φυσικοθεραπευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.