Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα, εκτός απρόοπτου, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, έχει ετοιμάσει τις διατάξεις του κειμένου, το οποίο περιλαμβάνει τρία άρθρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές αφορούν όλους τους οφειλέτες, δηλαδή νοικοκυριά, επιχειρηματίες και αγρότες. Οι ρυθμίσεις προβλέπουν την απαγόρευση των πλειστηριασμών, υπό όρους και προϋποθέσεις. Μπαίνουν όρια στην αξία της κύριας κατοικίας, στο σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, αλλά και συγκεκριμένο ύψος δόσεων που θα πρέπει να πληρώνει ο δανειολήπτης στην τράπεζα.
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του υπουργείου Οικονομίας, θα προστατεύεται η υποθηκευμένη κύρια κατοικία από τους πλειστηριασμούς, εφόσον οι οφειλέτες πληρούν αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1. Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.
2. Το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 500.000 ευρώ. Σε αυτό το σύνολο συμπεριλαμβάνεται και η κύρια κατοικία (300.000 ευρώ) αλλά και το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων, οι οποίες θα πρέπει να είναι μέχρι 30.000 ευρώ.
3. Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα (χωρίς τις κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης) θα πρέπει να είναι μέχρι 50.000 ευρώ.
4. Όσοι έχουν καθαρό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ υποχρεούνται να καταβάλουν δόση που θα ισούται με το 10% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος.
5. Για εκείνους που το εισόδημα είναι από 25.001 μέχρι 50.000 ευρώ το ύψος της μηνιαίας δόσης θα είναι 10% επί του εισοδήματος για το ποσό μέχρι τις 25.000 ευρώ και ποσοστό 20% στο υπερβάλλον εισόδημα.
6. Για τους ανέργους, τις οικογένειες με τρία παιδιά και περισσότερα, τα άτομα με αναπηρία άνω του 67% και για όσους βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία άνω του 67%, τα προαναφερόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προσαυξάνονται κατά 20%.
Για τις ίδιες επίσης ευπαθείς ομάδες δεν υπάρχει η υποχρέωση καταβολής δόσεων προς τις τράπεζες. Άρα τα όρια της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας ανεβαίνουν στις 360.000 ευρώ, του συνόλου κινητής και ακίνητης περιουσίας στις 600.000 ευρώ, των καταθέσεων τις 36.000 ευρώ και του καθαρού οικογενειακού εισοδήματος στις 60.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2015 δεν υπήρχε νομοθετική προστασία της κύριας κατοικίας, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 είχε λήξει αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο που είχε καταρτίσει ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Τα όρια ήταν σαφώς χαμηλότερα.
Από την 1η Ιανουαρίου του 2015 οι δανειολήπτες για να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους θα έπρεπε να καταφύγουν στον «νόμο Κατσέλη» ή να προχωρήσουν σε συμφωνία με τις τράπεζες για διευθέτηση του δανείου, ώστε να μπορούν να είναι συνεπείς στις δόσεις τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ / www.imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.