ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Τρίτη, 3 Μαρτίου 2015

“Αγγίξτε το Πράδο”: Oι τυφλοί μπορούν για πρώτη φορά να γνωρίσουν σπουδαία έργα Τέχνης .

795838
“Αγγίξτε το Πράδο”: Oι τυφλοί μπορούν για πρώτη φορά να γνωρίσουν σπουδαία έργα Τέχνης .  Ένα καινοτόμο πρότζεκτ με έξι έργα μεγάλων ζωγράφων για τους ανθρώπους με πρόβλημα όρασης
Στα μουσεία σε όλο τον κόσμο, υπάρχει ένας κοινός, απαράβατος κανόνας: Mπορείτε να βλέπετε, αλλά όχι να αγγίζετε. Το Μουσείο Πράδο στην Μαδρίτη σπάει αυτόν τον κανόνα για μια ειδική περίπτωση και προσφέρει σε ανθρώπους με πρόβλημα όρασης την δυνατότητα να γνωρίσουν, να απολαύσουν και να εκτιμήσουν την Τέχνη.
Το Πράδο έχει εργαστεί σκληρά τα τελευταία χρόνια για να διευρυνθεί η πρόσβαση στις συλλογές του, επενδύοντας σε προγράμματα προσέγγισης ή απλά τοποθετώντας ράμπες αναπηρικών αμαξιδίων. Μέχρι τώρα, όμως, τυφλοί και άτομα με προβλήματα όρασης δεν ήταν σε θέση να απολαμβάνουν την τεράστια συλλογή του μουσείου, η οποία περιλαμβάνει χαρακτηριστικά έργα του Γκόγια, του Ελ Γκρέκο και του Βελάσκεθ.
Αγγίξτε το Πράδο: Oι τυφλοί μπορούν για πρώτη φορά να γνωρίσουν σπουδαία έργα Τέχνης
Αγγίξτε το Πράδο: Oι τυφλοί μπορούν για πρώτη φορά να γνωρίσουν σπουδαία έργα Τέχνης
Το νέο πρόγραμμα που εγκαινιάστηκε περιλαμβάνει εκτός από οδηγούς ήχου και κώδικα μπράιγ, ακόμη μια καινοτόμα εφαρμογή: Σε συνεργασία με μια ομάδα ειδικών και με την βοήθεια προηγμένης τεχνολογίας που ονομάζεται “Didú δημιούργησαν 6 περίτεχνα 3-D αντίγραφα των κύριων έργων τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να αγγίξουν. Το όνομα της έκθεσης είναι “Αγγίξτε το Πράδο” (Hoy Toca el Prado) και θα έχει διάρκεια μέχρι τον Ιούνιο του 2015.
“Όλοι όσοι συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν προβλήματα όρασης δεν σημαίνει πως είναι τελείως τυφλοί και δεν μπορούν να δουν τίποτα.” είπε η Κριστίνα Velasco, η επικεφαλής σχεδίασης του πρότζεκτ εξηγώντας τους λόγους που τα έξι αντίγραφα έχουν σχεδιαστεί με μεγάλη χρωματική ακρίβεια σε σχέση με τα πρωτότυπα έργα. Ένα άλλο στοίχημα για τους ανθρώπους που εργάστηκαν για το πρότζεκτ ήταν να καταφέρουν να επιλέξουν τα έργα που θα ήταν εύκολο να εξερευνηθούν από έναν άνθρωπο με προβλήματα όρασης, Το μεγάλο μέγεθος και οι περίπλοκοι σε λεπτομέρεια πίνακες ήταν απαγορευτικοί μια και κρίθηκε πως δεν θα ήταν εύκολο για τους επισκέπτες να τους κατανοήσουν δια της αφής.
Αγγίξτε το Πράδο: Oι τυφλοί μπορούν για πρώτη φορά να γνωρίσουν σπουδαία έργα Τέχνης
Αγγίξτε το Πράδο: Oι τυφλοί μπορούν για πρώτη φορά να γνωρίσουν σπουδαία έργα Τέχνης
www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.