ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Τα οφέλη των διακοπών: Γιατί τα παιδιά πρέπει να κάνουν διακοπές;

Τα οφέλη των διακοπών: Γιατί τα παιδιά πρέπει να κάνουν διακοπές;

                                                               Καλοκαίρι, διακοπές! Σήμερα στην εποχή της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας και που δεν ξέρουμε και πότε θα τελειώσει, αρκετοί είναι εκείνοι οι γονείς που δυσκολεύονται να κανονίσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους, ενώ αρκετοί είναι και εκείνοι που ανησυχούν για το αν θα πρέπει τα παιδιά τους να τα στείλουν έστω και μόνα τους σε κατασκήνωση, στους παππούδες, αν με άλλα λόγια οι διακοπές για τα παιδιά είναι απαραίτητες!
Σίγουρα, οι διακοπές φωτογραφίζουν την ανεμελιά, το διάλλειμα από την ρουτίνα της καθημερινότητας, το γέμισμα στις μπαταρίες μας. Έτσι και για το παιδί, οι διακοπές συμβολίζουν το χρόνο που έχει τη δυνατότητα να παίξει ανενόχλητο, να κοινωνικοποιηθεί με φίλους, να κάνει διαφορετικά πράγματα από αυτά που έκανε όλο το χειμώνα.
Οι καλοκαιρινές αποδράσεις το βοηθούν να αποφορτιστεί από το σχολικό πρόγραμμα, να διασκεδάσει και κυρίως να περάσει ποιοτικό χρόνο με τους γονείς του αλλά και με άλλους συγγενείς (ξαδέλφια, γιαγιάδες και παππούδες) μέσα από το παιχνίδι. Το παιχνίδι που δυστυχώς στις μεγάλες τουλάχιστον πόλεις έχει αντικατασταθεί από το ηλεκτρονικό παιχνίδι και την τηλεόραση. Είναι καιρός λοιπόν, το παιδί να βγει έξω από το σπίτι, να κάνει δραστηριότητες, να «ακονίσει» το μυαλό του σε απλά και καθημερινά πράγματα, να αποκτήσει επαφή με τη φύση και τις ομορφιές της, να μάθει να αγαπάει το περιβάλλον… Οι δραστηριότητες των διακοπών, όπως το ψάρεμα, οι πύργοι στην παραλία ή η συλλογή κοχυλιών, του επιτρέπουν να σκεφτεί, να δημιουργήσει, να χαλαρώσει και να μάθει να απολαμβάνει τις ομορφιές που η φύση απλόχερα χαρίζει!
Για παράδειγμα, οι γονείς μπορούν να του μεταφέρουν πληροφορίες και εκπαιδευτικά σχόλια, μέσα από έναν απλό και καθημερινό λόγο: «ο ήλιος είναι επικίνδυνος για αυτό και πρέπει να φοράμε καπέλο!». Παραδείγματα απλών παιχνιδιών, τα οποία όμως ωφελούν την ανάπτυξη και την κοινωνικοποίηση είναι τα παιχνίδια με το νερό, την άμμο…
Οι γονείς μπορούν να αρπάζουν ακόμα και την παραμικρή ευκαιρία για μάθηση και να διδάσκουν τα παιδιά τους και να εμπλουτίσουν τον κόσμο των εμπειριών τους.
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή
Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!



www.mothersblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.