Ειδικότερα, για τις συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων, έγινε γνωστό ότι το κόστος του εν λόγω μέτρου, που επαναφέρει τη σύνταξη σε περίπου 30.000 δικαιούχους, ύψους 260 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους και 360 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου του 2016, ανέρχεται στα 13 εκατ. ευρώ για φέτος, αυξάνεται στα 36 εκατ. ευρώ για το 2016 και καταλήγει στα 80 εκατ. ευρώ για το 2017. Στη διάταξη τονίζεται ότι μειώνεται στα 10 έτη, από 20 που ίσχυε έως τώρα, ο χρόνος μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα για χορήγηση της εν λόγω σύνταξης.
Από το συνολικό ετήσιο ατομικό ( 4.320 ευρώ) ή οικογενειακό ( 8.640 ευρώ) φορολογητέο εισόδήμα, που είναι προϋπόθεση για τη λήψη της σύνταξης, εξαιρείται η αντικειμενική δαπάνη από ιδιοκατοικούμενη κύρια κατοικία μέχρι 100 τμ καθώς και τα προνοιακά επιδόματα που χορηγούνται σε ΑμεΑ. Επίσης, σε περίπτωση που οι ανασφάλιστοι υπερήλικες πληρούν τις προϋποθέσεις, αλλά λαμβάνουν και κάποια άλλης μορφής σύνταξη (πχ από άλλη χώρα ή σύνταξη εθνικής αντίστασης), τότε θα πραγματοποιείται συμψηφισμός με τη σύνταξη του ΟΓΑ, η οποία όμως θα χορηγείται κανονικά.
Σε ό,τι αφορά τον ΟΑΕΕ θα προστεθεί διάταξη στο σχέδιο νόμου, η οποία θα επιδιώκει τον απεγκλωβισμό χιλιάδων ασφαλισμένων – οφειλετών που θέλουν να βγουν στη σύνταξη και δεν μπορούν, λόγω του ύψους της οφειλής τους. Έως σήμερα υπάρχει όριο για τον ΟΑΕΕ στα 20.000 ευρώ και για το ΕΤΑΑ στις 15.000 ευρώ οφειλής, για να μπορούν οι ασφαλισμένοι που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης και να κάνουν συμψηφισμό των ποσών που χρωστούν, με τη σύνταξή τους. Εάν όμως υπάρχει οφειλή μεγαλύτερη από αυτό το όριο, τότε το υπερβαίνον ποσό οι ασφαλισμένοι καλούνται να το καταβάλλουν άπαξ για να μπορούν να λάβουν σύνταξη, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά στη χορήγησή της. Το υπουργείο Εργασίας αυξάνει καταρχήν στις 25.000 ευρώ το συγκεκριμένο όριο. Όμως με μεταβατική διάταξη προχωρά σε περαιτέρω αύξηση του εν λόγω ορίου έως τα 50.000 ευρώ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα καθοριστεί στο σχέδιο νόμου.
Παράλληλα, ειδικά για το ΕΤΑΑ θα υπάρχει ξεχωριστή διάταξη, η οποία θα δίνει το δικαίωμα σε νέους ασφαλισμένους, να επιλέξουν για την ασφάλισή τους, έως και τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες χαμηλότερα, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Η διάταξη αυτή αφορά όλους τους ασφαλισμένους του Ταμείου (μηχανικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, γιατρούς), οι οποίοι επλήγησαν από μνημονιακές διατάξεις και από το 2011 και μετά υποχρεώθηκαν να καταβάλλουν πολύ αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές. Το δικαίωμα επιλογής κατώτερων ασφαλιστικών κλάσεων θα ισχύει έως τις 31.12.2016, όπως ακριβώς ισχύει ήδη και για τον ΟΑΕΕ.
Πάντως οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή άμεσα, αφορούν μέτρα στήριξης των ατόμων με αναπηρία. Πιο συγκεκριμένα προωθούνται:
* Στο εξής, οι αποφάσεις των ΚΕΠΑ θα ισχύουν για κάθε νόμιμη χρήση και απλοποιείται, όχι μόνο η δική τους λειτουργία, αλλά και ο τρόπος απόδοσης των προνοιακών επιδομάτων.
* Καταργείται η καταβολή παραβόλου ΚΕΠΑ από ανασφάλιστους πολίτες και αιτούντες προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας. Με τον τρόπο αυτό οι ανασφάλιστοι πολίτες και οι αιτούντες παντός προνοιακού επιδόματος αναπηρίας απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου των 46,14 ευρώ για τη χρήση των υπηρεσιών ΚΕΠΑ, όπως –ήδη- απαλλάσσονται οι ασφαλισμένοι Άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), των οποίων το παράβολο καταβάλλεται από τους ασφαλιστικούς φορείς τους.
* Συγκροτείται Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από πρόσωπα με τα απαραίτητα ακαδημαϊκά, επιστημονικά και επαγγελματικά προσόντα και η οποία θα συμβάλει στην επικαιροποίηση και αναπροσαρμογή του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας με βάση τα νέα δεδομένα και τις νέες ανάγκες και θα επανεξετάσει τον κατάλογο των μη αναστρέψιμων παθήσεων στην κατεύθυνση της διεύρυνσης του.
* Καταργείται η αναστολή καταβολής εξωιδρυματικού επιδόματος παραπληγίας τετραπληγίας κατά τη νοσηλεία των δικαιούχων.
Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής, με άλλη διάταξη νόμου συγκροτούνται στο ΙΚΑ Ειδικά Κλιμάκια Ελέγχου, τα οποία θα ξεκινήσουν ελέγχους σε περιοχές και κλάδους, όπου κατά περιόδους παρατηρείται αύξηση των δεικτών ανασφάλιστης απασχόλησης και εισφοροδιαφυγής.
www. dikaiologitika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.