ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και η αναμονή για το επίδομα θέρμανσης

i-timi-tou-petrelaiou-thermansis-to-epidoma-thermansis
Οι εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για το 2015 – 2016 από την αγορά καυσίμων θέλουν το λίτρο να διατεθεί αρχικά με μία τιμή της τάξης των 85 με 87 λεπτών ανά λίτρο ανάλογα όμως και τι θα αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ)
Οι πρατηριούχοι καυσίμων μέσω του ΠΟΠΕΚ με επιστολή τους προς τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, έχουν ζητήσει να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο ή 6 λεπτά ανά λίτρο.
Οπως σημειώνουν, η παραπάνω κίνηση υπήρξε κυβερνητική εξαγγελία του Καλοκαιριού που θα πρέπει να υλοποιηθεί.
Πληροφορίες θέλουν το Υπουργείο Οικονομικών να προωθεί την σημαντική μείωση στο επίδομα θέρμανσης και του περιορισμού των δικαιούχων που το λαμβάνουν αφού όπως αποδείχτηκε το προηγούμενο έτος το κράτος δεν ήταν λόγω της οικονομικής κατάστασης δυνατόν να χορηγηθεί με χιλιάδες δικαιούχους να αναμένουν ακόμη την καταβολή του.
Όπως και να’ χει, μέχρι τις 15 του Οκτώβρη οπότε αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα η διανομή πετρελαίου θέρμανσης, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να γνωστοποιήσει στους πολίτες αυτής της χώρας τα νέα κριτήρια για το αν δικαιούνται ή όχι επίδομα θέρμανσης.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο εγκρίθηκαν με απόφαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δ. Μάρδα 108,1 εκατομμύρια ευρώ για όσους δικαιούνται επίδομα θέρμανσης. Αυτό το ποσό έχει καταβληθεί σε 150.000 πολίτες οι οποίοι τηρούσαν τα κριτήρια. Ήταν για την τελευταία δόση της περιόδου 2014-2015. Επίσης, αρχές Οκτωβρίου γνωστοποιήθηκε από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών ότι το επίδομα θα κατατεθεί σε όσους έχουν κάνει «διασταυρωμένες» αγορές μέχρι και τις 23 του περασμένου Φεβρουαρίου όπως διαβάζαμε στα
 dikaiologitika.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Επαναφορά του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης, στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.), απέστειλε σήμερα την ακόλουθη επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας την άμεση επαναφορά του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης, στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο.   

«Η ενέργεια αποτελεί κοινωνικό αγαθό πρώτης ανάγκης και είναι απαραίτητο για τη θέρμανση, τον φωτισμό, τη συντήρηση και το μαγείρεμα των τροφίμων, την τροφοδοσία με ζεστό νερό και την εκτέλεση οικιακών εργασιών. Η πρόσβαση και η χρήση ενέργειας καθορίζουν ως εκ τούτου τη δυνατότητα των πολιτών να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση.
Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι είδος πρώτης ανάγκης και επιβίωσης και επομένως δεν θα έπρεπε να επιβαρύνεται με κανένα φόρο (ειδικό φόρο, Φ.Π.Α.). Συνεπώς επιβάλλεται να υπάρξει κατάργηση όλων των φόρων ή μείωση αυτών.
Το απαράδεκτο και αναποτελεσματικό μέτρο της εξίσωσης των φόρων με το πρόσχημα της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου – οδήγησε τα νοικοκυριά στις πιο κρύες περιοχές της χώρας, στο να μειώσουν δραματικά την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης με αποτέλεσμα από τη μια μεριά οι πολίτες να στερούνται, εν μέσω χειμώνα,το κοινωνικό αγαθό της θέρμανσης και από την άλλη το Δημόσιο να μην έχει όφελος από αύξηση των φορολογικών εσόδων. Όσο δε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών απαιτείται η ύπαρξη αντίστοιχης πολιτικής βούλησης και όχι φορομπηχτικά μέτρα «εξόντωσης» των πολιτών.
Παράλληλα με την απώλεια δημοσίων εσόδων και το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε, η οικολογική καταστροφή στο περιβάλλον είναι ανυπολόγιστη. Η λαθροϋλοτομία κατέστρεψε μεγάλες δασικές εκτάσεις και η ατμοσφαιρική μόλυνση στα αστικά κέντρα ήταν τεράστια, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών, επειδή οι πολίτες προκειμένου να θερμανθούν έκαιγαν οποιοδήποτε καύσιμο υλικό.
Σε ότι αφορά τη δικαιολογία που αφορά την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, αυτή  αυτοκαταργήθηκε, εφόσον η Κυβέρνηση προωθεί ήδη με αυστηρό χρονοδιάγραμμα το σύστημα εισροών-εκροών, εκτός από την εγκατάστασή του στα πρατήρια και στις εγκαταστάσεις των εμπόρων θέρμανσης αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα στάδια εισαγωγών, εμπορίας, αποθήκευσης, διακίνησης και διάθεσης καυσίμων, παράλληλα με την λήψη μέτρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα ναυτιλίας και εξαγωγών.
Επειδή λοιπόν το μέτρο στην ουσία δεν προσέφερε κάτι στην εθνική οικονομία ή στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, προτείνουμε την άμεση ακύρωση της εξίσωσης των ειδικών φόρων στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης και την επιστροφή –ως πρώτο βήμα στα πλαίσια της συνολικότερης εξέτασης του θέματος με σκοπό κανένα νοικοκυριό να μην στερείται το κοινωνικό αγαθό της θέρμανσης αλλά και με γνώμονα την αύξηση των δημοσίων εσόδων – στο καθεστώς που ίσχυε τον Μάρτιο του 2011.
Συγκεκριμένα η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης αφορά μόνον το πετρέλαιο θέρμανσης, ο οποίος προτείνουμε να επανέλθει από τα 230 € στα επίπεδα του Μαρτίου 2011 , δηλαδή στα 60 € τα 1.000 λίτρα για να ανακουφίσει την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που βιώνει τις μνημονιακές πολιτικές, που του έχουν συρρικνώσει δραματικά το εισόδημα, στερώντας ακόμη και το κοινωνικό αγαθό της θέρμανσης, σε χιλιάδες οικογένειες.
Η επαναφορά του Ε.Φ.Κ στα 60 € το χιλιόλιτρο πρέπει να νομοθετηθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου  το αργότερο, λόγω έναρξης της νέας χειμερινής περιόδου, με την προώθηση για  ψήφιση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, προκειμένου να ανακουφιστεί η οικονομικά εξαθλιωμένη Ελληνική οικογένεια  και να υλοποιηθούν εγκαίρως, ως προς την μείωση του Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο θέρμανσης, οι δεσμεύσεις κυβερνητικών παραγόντων και του Πρωθυπουργού.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.