ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Συνάντηση για θέματα του υπ. Εσωτερικών για τα ΑμεΑ- Εργασιακά, ΟΤΑ

esamea

Σημαντική συνάντηση πραγματοποίησε σήμερα Παρασκευή 8 Ιανουαρίου αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στην εν λόγω συνάντηση συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και στις οικογένειές τους, αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών. Η αντιπροσωπεία, υπό τον πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη, αποτελείτο από τους κ.κ. Θωμά Κλεισιώτη, α΄αντιπρόεδρο, Γρηγόρη Λεοντόπουλο, β' αντιπρόεδρο, Κώστα Γαργάλη, Ταμία, συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλή, τον κ. Χ. Βερναρδάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τον υφυπουργό Γιάννη Μπαλάφα και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς οι προτάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. στο σχέδιο νόμου: «Διαφάνεια, Αξιοκρατία και Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης», οι οποίες έγιναν δεκτές από τους υπουργούς Κουρουμπλή και Βερναρδάκη, που δεσμεύτηκαν ότι θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο. Αφορούν επί των πλείστων σε κριτήρια και διαδικασία αξιολόγησης προϊσταμένων οργανικών μονάδων, ενότητες για τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πρόγραμμα επιμόρφωσης-κατάρτισης του ΕΚΔΔΑ, υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά, λογοδοσία, κοινωνικό έλεγχο, με ζητούμενο να διενεργείται, μεταξύ άλλων, με έρευνες κατά τρόπο προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες συμπεριλαμβανομένων των πολιτών με αναπηρία, κ.λπ. Η επιστολή με τις προτάσεις αναλυτικά (η συνάντηση αρχικά ήταν να πραγματοποιηθεί στις 23/12/2015).
Επίσης εκτενής συζήτηση έγινε επί των άρθρων του νομοσχεδίου με θέμα «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις». Τα μέλη της αντιπροσωπείας της Ε.Σ.Α.μεΑ. παρουσίασαν προτάσεις για το προσωπικό των ΟΤΑ, την απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους, για τα κοινωνικά τιμολόγια ΔΕΥΑ κλπ. Η ηγεσία του υπουργείου συμφώνησε με την πρόταση αναφορικά με την απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους «Ειδικά για την ευπαθή κοινωνική ομάδα των ατόμων με αναπηρία συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία, σε περίπτωση θέσπισης εισοδηματικών κριτηρίων λαμβάνεται υπόψη το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών αναπηρίας. Στο εισοδηματικό κριτήριο που αφορά στην ανωτέρω κοινωνική ομάδα να υπολογίζεται μόνο το φορολογητέο εισόδημα, ώστε να μην προσμετρούνται τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας (προνοιακά επιδόματα, εξωιδρυματικό επίδομα, επίδομα κίνησης, διατροφικό επίδομα νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων συμπαγών οργάνων κ.λπ.»). Παράλληλα τόνισαν ότι θα εξετάσουν την εξαίρεση από την αναστολή των προσλήψεων στους Δήμους των διορισμών προσώπων που είναι επιτυχόντες της γενικής και ειδικής προκήρυξης του ν. 2643/1998, καθώς και τη ρύθμιση : «Ο χρόνος που διανύθηκε σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου λαμβάνεται υπόψη ως προς όλες τις μισθολογικές βαθμολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις. Η παρούσα διάταξη ισχύει και για όσα άτομα με αναπηρία έχουν μεταφερθεί από επιχειρήσεις - νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου σε ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού σύμφωνα με τις εκάστοτε ρυθμίσεις της κείμενης νομοθεσίας», που ζητά η Ε.Σ.Α.μεΑ.
Με αφορμή αυτό το νομοσχέδιο συμφωνήθηκε επίσης η συγκρότηση Ομάδα Εργασίας από το Υπουργείο με τη συμμετοχή της Ε.Σ.Α.μεΑ., για την εξέταση του θεσμικού πλαισίου που διέπει το σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών για την αναπηρία και την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η αντιπροσωπεία παρουσίασε στην ηγεσία του υπουργείου την πρότασή της για μια βαθιά μεταρρύθμιση στις προσλήψεις των ατόμων με αναπηρία χρονιές παθήσεις και των μελών των οικογενειών τους στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα ζήτησε να θεσπιστεί συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο για την ένταξη των προσλήψεων των προστατευόμενων λόγω αναπηρίας του ν.2643/98 στο ΑΣΕΠ, η θέσπιση αντίστοιχων ποσοστών για τις προσλήψεις των ατόμων με αναπηρία όπως ισχύει για τους πολύτεκνους, η θέσπιση κοινωνικών κριτηρίων για τις εποχικές θέσεις, να καταργηθεί η κάρτα ανεργίας των ΑμεΑ ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στις προκηρύξεις κλπ.
Υπήρξε συμφωνία επί της αρχής με την ηγεσία του υπουργείου για την ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου των προσλήψεων των ΑμεΑ στο Δημόσιο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ και συμφωνήθηκε συνάντηση μεταξύ του τελευταίου με την Ε.Σ.Α.μεΑ., ενώ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και υπό τον αναπληρωτή υπουργό Βερναρδάκη τις επόμενες ημέρες για την περαιτέρω επεξεργασία του πλαισίου αυτών των αλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.