Ας ελπισουμε επιτελους ολοι να κανουν κατι για το μεγαλο θεμα της προσβασιμοτητας των
ατομων με αναπηριες ,ειναι ενα θεμα μεγαλο που ταλανιζει και την δικη μας περιφερειακη ενοτητα κορινθιας.
ατομων με αναπηριες ,ειναι ενα θεμα μεγαλο που ταλανιζει και την δικη μας περιφερειακη ενοτητα κορινθιας.
Ερώτηση
Αθήνα, 23 Μαρτίου 2016
Προς τους κ.κ.Υπουργούς:
· Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Θέμα: «Προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στον αστικό ιστό στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας»
Η αυτόνομη πρόσβαση των ΑΜΕΑ στον αστικό ιστό σε όλη την επικράτεια είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να διατηρείται στην πρώτη γραμμή καθώς αφορά θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας το ζήτημα της διευκόλυνσης της πρόσβασης ΑΜΕΑ εξακολουθεί να προβληματίζει, καθώς σύλλογοι ΑΜΕΑ της Ηλείας κάνουν συνεχώς εκκλήσεις σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.
Συγκεκριμένα, τα μέλη του Συλλόγου Παραπληγικών-Κινητικά Αναπήρων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας με τα υπ’ αρ. πρωτ. 14/26-10-2015 και 12/11-11-2015 έγγραφά τους προς τον Δήμο Πύργου ενημερώνουν για ελλείψεις στην σήμανση αλλά και την επάρκεια αναπηρικών θέσεων στάθμευσης και επικλινών ραμπών σε πολλά σημεία του Δήμου Πύργου, όπως επίσης και για κακοτεχνίες και λάθη σε ήδη υπάρχουσες επικλινείς ράμπες.
Διαπιστώθηκε ότι όντως σε πολλά πεζοδρόμια, σε καταστήματα κοινού ενδιαφέροντος και σε δημόσια κτίρια, υπάρχουν τέτοιες κακοτεχνίες και ελλείψεις που αφορούν τόσο τους κινητικά όσο και αισθητηριακά ανάπηρους συμπολίτες μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου το οποίο δεν διαθέτει καμία σχετική υποδομή προσβασιμότητας.
Συνέπεια όλων των ανωτέρω είναι ότι σήμερα αυτοί οι συμπολίτες μας δεν έχουν πρόσβαση σε ολόκληρους τομείς της δημόσιας ζωής, όπως επιβάλλεται σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.
Επειδή η δυνατότητα πρόσβασης των ΑΜΕΑ ανήκει στις Γενικές Αρχές του Άρθρου 3 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως ορίζεται στο Άρθρο 9.
Επειδή το Άρθρο 21 παράγραφος 6 του Συντάγματος ορίζει ότι «τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρα που θα εξασφαλίζουν την αυτονομία τους, την προεπαγγελματική τους εκπαίδευση, την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, καθώς και την ένταξή τους στην ευρύτερη κοινωνική οικονομική και πολιτιστική ζωή της χώρας».
Με βάση τα παραπάνω
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
- Πώς προτίθεται η ελληνική Πολιτεία να προασπίσει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των ΑΜΕΑ στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, όπως ορίζονται από τις Διεθνείς Συνθήκες και το Σύνταγμα της Ελλάδος;
- Υπάρχει σχεδιασμός των αρμόδιων φορέων με πεδίο ευθύνης την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, ώστε άμεσα να υλοποιηθούν όλα τα τεχνικά έργα διευκόλυνσης της αυτόνομης πρόσβασης των ΑΜΕΑ στο σύνολο του αστικού ιστού της;
- Ποιος ευθύνεται για υπάρχουσες κακοτεχνίες, εφ’ όσον προκύπτει κάτι τέτοιο, για ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα;
Η ερωτώσα βουλευτής
Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Ευσταθία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.