ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Ε.ΣΑ.Μ.ΕΑ-ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Προς: κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: «Ζητείται επίλυση ζητήματος που αφορά στην εφαρμογή του μέτρου της απαλλαγής από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος μισθών και συντάξεων που χορηγούνται σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%)»
Κοιν: Πίνακα Αποδεκτών
Κύριε Υπουργέ, 
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο δια του Ν.2430/96 (ΦΕΚ 156Α/10.7.96) Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας, με το παρόν επιθυμεί να θέσει υπόψη σας ένα πρόβλημα που έχει προκύψει αναφορικά με την εφαρμογή του μέτρου της απαλλαγής από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος μισθών και συντάξεων που χορηγούνται σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%).
Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. ε' της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν.4172/2013, απαλλάσσονται από το φόρο οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%).
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών με την υπ’ αριθ. πρωτ. ΔΕΑΦ Α 1148240 εγκύκλιο που είχε αποστείλει στις 12.11.2015 προς τις ΔΟΥ της χώρας, παρείχε οδηγίες για την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2014 για τα άτομα με αναπηρία. 
Στην εν λόγω εγκύκλιο, στο πλαίσιο των διευκρινήσεων για τα δικαιολογητικά που απαιτείται να προσκομίζονται από τους φορολογούμενους για την πιστοποίηση της αναπηρίας και την παροχή της ως άνω φορολογικής απαλλαγής, αναφερόταν ρητά ότι σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δε διαθέτει γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής από ΚΕ.Π.Α., Α.Σ.Υ.Ε., Α.Ν.Υ.Ε., Α.Α.Υ.Ε., Α.Υ.Ε. της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και από Νομαρχία, μπορούσε, αν λαμβάνει σύνταξη από ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης, επειδή έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 80%, να προσκομίσει βεβαίωση ή απόφαση συνταξιοδότησης του συνταξιοδοτικού φορέα, από την οποία να προκύπτει ότι, κατόπιν ιατρικής κρίσης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, συνταξιοδοτήθηκε με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80% καθώς και το χρονικό διάστημα που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει η αναπηρία αυτή.
Δυστυχώς όμως, επειδή για το οικονομικό έτος 2015 δεν εκδόθηκε ανάλογη εγκύκλιος από το Υπουργείο Οικονομικών, πολλοί υπάλληλοι των ΔΟΥ της χώρας, κάνουν δεκτές μόνο γνωματεύσεις που δεν έχουν εκδοθεί από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ, με αποτέλεσμα πολλά άτομα με αναπηρία με ποσοστό 80% και άνω να μην γίνονται αποδέκτες αυτού του μέτρου. 
Ως εκ τούτου, ζητάμε τη άμεση έκδοση ανάλογης εγκυκλίου για το οικονομικό έτος 2015, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία που υφίστανται όσοι είναι δικαιούχοι της συγκεκριμένης ευνοϊκής ρύθμισης. 
Κύριε Υπουργέ, 
Ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας για την εξέταση του ανωτέρω ζητήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και την επίλυσή του, ώστε να μη θιγούν  κεκτημένα δικαιώματα ατόμων με αναπηρία.
Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Πίνακας Αποδεκτών: 

- κ. Τρ. Αλεξιάδη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών   
- κ. Γ. Πιτσιλή, Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων  
- Φορείς Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.