ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

«Αίτημα της Ε.Σ.ΑμεΑ για νομοθετική ρύθμιση μέσω της οποίας θα επαναχορηγείται η σύνταξη/επίδομα αναπηρίας έως την επανεξέταση των ¨εγκλωβισμένων¨ αιτούντων ΑμεΑ στα ΚΕΠΑ»

Κύριε Υπουργέ,

Η κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Πιστοποίησης (ΚΕΠΑ) της χώρας είναι πλέον εκρηκτική. Δεκάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις βρίσκονται στις λίστες αναμονής αυτών. Σε ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των   κυριολεκτικά ¨φυλακισμένων¨ ατόμων με αναπηρία και χρονίως πασχόντων στα ΚΕΠΑ  έχει ανασταλεί, επί μακρό χρονικό διάστημα, η σύνταξη ή το προνοιακό τους επίδομα, έως ότου επανεξετασθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η σχετική Γνωμάτευση Αναπηρίας τοςυ. Για την τραγική όμως αυτή κατάσταση που οδηγεί σε μία πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση δεν ευθύνονται οι  δικαιούχοι αλλά η ίδια η  Πολιτεία, η οποία πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες που τις αναλογούν.
Ουσιαστικά τα ΚΕΠΑ αντί να αποτελέσουν σύγχρονο εργαλείο πιστοποίησης και αξιολόγησης της αναπηρίας έχουν εξελιχθεί σε ένα τόπο βασανιστηρίου και ένα σύγχρονο οικονομικό δήμιο για τα άτομα με αναπηρία & χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.
Στις 4-7-2012 με την υπ’ αριθ 2408 επιστολή μας προς εσάς, κοινοποιούμενη και στη Διοίκηση του ΙΚΑ που έχει αναλάβει θεσμικά την οργάνωση και λειτουργία των ΚΕΠΑ  αναφέραμε ότι: Χιλιάδες άτομα με αναπηρία αυτή τη στιγμή βρίσκονται όμηροι των απαράδεκτα χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών και της άναρχης, ασχεδίαστης οργάνωσης του ΚΕΠΑ. Η ομηρία τους έχει εξελιχθεί σε αγώνα επιβίωσης. Για την κατάσταση αυτή επιτέλους την ευθύνη πρέπει να αναλάβει το ίδιο το Κράτος. Στην ίδια επιστολή μας προτείναμε: Σε περίπτωση καθυστέρησης έκδοσης γνωμάτευσης για την πιστοποίηση αναπηρίας μεγαλύτερης του ενός μηνός την ευθύνη να αναλαμβάνει ο φορέας που είναι υπεύθυνος για την καθυστέρηση. Επί του πρακτέου, ζητείται σε περίπτωση αμέλειας των αρμοδίων φορέων για την έγκαιρη επανεξέταση του δικαιούχου να ισχύει αυτομάτως η προηγούμενη γνωμάτευση και να συνεχίζει απρόσκοπτα να καταβάλλεται η σύνταξη ή το επίδομα στον αιτούντα την επανέξετάσή του, έως ότου εκδοθεί η νέα Γνωμάτευση από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή ΚΕΠΑ.

Κύριε Υπουργέ,

Η κατάσταση πλέον δεν κρίνεται απλά τραγική αλλά απάνθρωπη. Στην παρούσα στιγμή απαιτείται από μέρους σας να προχωρήσετε σε σχετική νομοθετική ρύθμιση με την οποία το Κράτος και οι φορείς του θα αναλάβουν πλήρως την ευθύνη καθυστέρησης της επανεξέτασης δικαιούχων για τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας ή του προνοιακού και πάσης φύσεων αναπηρικών επιδομάτων τους.

Ειδικά για τους επί μήνες εγκλωβισμένους ΑμεΑ των οποίων έχει διακοπεί η σύνταξη ή το επίδομα απαιτείται νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα ρυθμίζεται:

α) η χορήγηση της σύνταξης ή του προνοιακού, επιδόματος αναδρομικά για όσους μήνες βρίσκονται σε αναμονή και έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επανεξέτασης τους,

β) για όσους καταθέτουν αίτηση επανεξέτασης για τη συνέχιση καταβολής  προνοιακού επιδόματος ή σύνταξης αναπηρίας να οριστεί η αυτόματη ανανέωση της Γνωμάτευσης που έχει λήξει έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επανεξέτασης τους από τις Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η τελική Γνωμάτευση.

Η κατάθεση αυτής της νομοθετικής ρύθμισης θα  αποφορτίσει τις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, δίνοντας τη δυνατότητα να προχωρήσει ταχύτερα η εξέταση όσων καταθέτουν αίτηση για την χορήγηση νέας σύνταξης η προνοιακού επιδόματος με την παράλληλη επανεξέταση όσων έχει λήξει η γνωμάτευση αναπηρίας τους, χωρίς να αντιμετωπίζουν οι επανεξεταζόμενοι σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. 

Κύριε Υπουργέ,

Μέσω της ικανοποίησης του ανωτέρω αιτήματος θα μετριαστεί η δικαιολογημένη έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών με αναπηρία απέναντι στο Κράτος. Δώστε λύση γιατί η κοινωνική αντοχή και ανοχή των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους όσο το Κράτος δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του ελαττώνεται.

       Με εκτίμηση

                                                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


                                            Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ                                         ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.