ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Οι πόρτες των σχολείων πρέπει να ανοίξουν την ίδια ημέρα για όλους τους μαθητές

Επιστολή τής Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία τής 27ης Ιουνίου 2014 προς το υπουργείο Παιδείας, με θέμα: «Σχολικό έτος 2014-2015: Οι πόρτες των σχολείων πρέπει να ανοίξουν την ίδια ώρα και ημέρα και για τους μαθητές με αναπηρία. Καταθέστε τώρα το σχέδιο νόμου για την ειδική εκπαίδευση. Εξασφαλίστε άμεσα τα κονδύλια για τη στελέχωση των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης».
27.06.2014
Αρ. Πρωτ.: 2482

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Οι πόρτες των σχολείων πρέπει να ανοίξουν την ίδια ημέρα για όλους τους μαθητές!

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα πρέπει να βρει τις πόρτες των σχολείων ανοιχτές, παρέχοντας ουσιαστική εκπαίδευση στους μαθητές με αναπηρία,  χωρίς τις ελλείψεις που σημειώθηκαν τα προηγούμενα έτη.

Είναι αδιανόητο, αντισυνταγματικό και απαράδεκτο για τους μαθητές με αναπηρία να βρουν ξανά  κλειστές τις πόρτες των σχολείων τους την εναρκτήρια ημέρα του σχολικού έτους 2014-2015 ή να παραλάβουν τα βιβλία τους με υπερβολική χρονική καθυστέρηση, όπως συνηθίζεται ή ακόμη οι εκπαιδευτικοί και το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό να τοποθετηθούν στις θέσεις τους με μεγάλη καθυστέρηση, σημειώνει σε ανοιχτή επιστολή της προς το υπουργείο Παιδείας η Συνομοσπονδία.

Υπό την γενική παραδοχή ότι το σύστημα εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία έχει πληγεί σκληρά από τα μέτρα λιτότητας και τη μνημονιακή πολιτική, η Ε.Σ.Α.μεΑ. διεκδικεί από την νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε ουσιαστικές, αποτελεσματικές ενέργειες και παρεμβάσεις, ώστε να μην επαναληφθούν καθυστερήσεις και ολιγωρίες του παρελθόντος, οι οποίες αντικειμενικά έχουν υποβαθμίσει την παροχή των εκπαιδευτικών υπηρεσιών στα άτομα με αναπηρία.

Τα σχολεία, είτε πρόκειται για ειδικά σχολεία είτε πρόκειται για τα τμήματα ένταξης των σχολείων της γενικής εκπαίδευσης, πρέπει να είναι για τους μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες χώροι ουσιαστικής μάθησης και εκπαίδευσης. Γι’ αυτό το λόγο η ΕΣΑμεΑ ζητά να προχωρήσει το Υπουργείο άμεσα στην κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή του σχεδίου νόμου «για την Εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», προκειμένου να δοθεί λύση σε πάγια και διαχρονικά προβλήματα στον τομέα της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία. Για αυτό το λόγο το αναπηρικό κίνημα ζητά επίσης τη διασφάλιση ισχυρής και σταθερής χρηματοδότησης Υπάρχει η πληροφόρηση ότι δεν έχουν διασφαλιστεί ακόμη οι πόροι για το διορισμό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και των άλλων στελεχών που είναι απολύτως απαραίτητα και αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων ειδικής εκπαίδευσης, παράλληλης στήριξης κ.τ.λ.

Η ευθύνη προκειμένου το κουδούνι να χτυπήσει την ίδια ώρα και την ίδια μέρα και για τους μαθητές με αναπηρία, όπως για όλους τους μαθητές, είναι αποκλειστικά του υπουργείου και της ηγεσίας του!

Η επιστολή ακολουθεί.



Αθήνα: 27/06/2014
Αρ. Πρωτ.: 2479

ΠΡΟΣ:
Υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο και Υφυπουργούς Παιδείας κ.κ. Α. Δερμεντζόπουλο, Κ. Κουκοδήμο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού, κ. Σαμαρά
- Γραφείο Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Βενιζέλου
- κ. Κυριαζή Θανάση, Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας
- κ. Λολίτσα, Δ/ντή Ειδικής Αγωγής
- Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
- Φορείς - Μέλη Ε.Σ.ΑμεΑ.

«Σχολικό έτος 2014-2015: Οι πόρτες των σχολείων πρέπει να ανοίξουν την ίδια ώρα και ημέρα και για τους μαθητές με αναπηρία. Καταθέστε τώρα το σχέδιο νόμου για την ειδική εκπαίδευση.

Εξασφαλίστε άμεσα τα κονδύλια για τη στελέχωση των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης».

Κύριε Υπουργέ,
Κύριοι Υφυπουργοί,

Εκ μέρους των ελληνίδων και ελλήνων με αναπηρία η Ε.Σ.ΑμεΑ σας εύχεται κάθε επιτυχία στο έργο σας και εκφράζει την προσδοκία ότι θα προχωρήσετε σε ριζικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα των ατόμων με αναπηρία.

Είναι γνωστό ότι σε δύο περίπου μήνες αρχίζει το νέο σχολικό έτος 2014-2015. Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα πρέπει να βρει τις πόρτες των σχολείων ανοιχτές, παρέχοντας ουσιαστική εκπαίδευση στους μαθητές με αναπηρία,  χωρίς τις ελλείψεις που σημειώθηκαν τα προηγούμενα έτη.

Είναι αδιανόητο, αντισυνταγματικό και απαράδεκτο για τους μαθητές με αναπηρία να βρουν ξανά  κλειστές τις πόρτες των σχολείων τους την εναρκτήρια ημέρα του σχολικού έτους 2014-2015 ή να παραλάβουν τα βιβλία τους με υπερβολική χρονική καθυστέρηση, όπως συνηθίζεται ή επίσης οι εκπαιδευτικοί και το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό να τοποθετηθούν στις θέσεις τους με μεγάλη καθυστέρηση.

Υπό την γενική παραδοχή ότι το σύστημα εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία έχει πληγεί σκληρά από τα μέτρα λιτότητας και τη μνημονιακή πολιτική, η Ε.Σ.ΑμεΑ διεκδικεί από την νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε ουσιαστικές, αποτελεσματικές ενέργειες και παρεμβάσεις, ώστε να μην επαναληφθούν καθυστερήσεις και ολιγωρίες του παρελθόντος, οι οποίες αντικειμενικά έχουν υποβαθμίσει την παροχή των εκπαιδευτικών υπηρεσιών στα άτομα με αναπηρία. Η ΕΣΑμεΑ αναγνωρίζει και τιμά τη συνεισφορά των υπηρεσιακών παραγόντων και όλων των συντελεστών της εκπαιδευτικής κοινότητας στην ειδική κοινότητα, που μέσα σε αντίξοες συνθήκες έχουν σταθεί όρθιοι. Αυτό όμως δεν αρκεί. Γι’ αυτό απαιτείται τώρα η ανάληψη μίας μεγάλης πολιτικής πρωτοβουλίας εμπροσθοβαρούς χαρακτήρα στον τομέα της εκπαίδευσης των ΑμεΑ. Οι μαθητές με αναπηρία δεν επιτρέπεται να  καταστούν άλλη μια χρονιά παρίες του εκπαιδευτικού συστήματος. Τα σχολεία δεν επιτρέπεται να καταστούν απλοί χώροι φύλαξης των μαθητών με βαριές και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης. Τα σχολεία, είτε πρόκειται για ειδικά σχολεία είτε πρόκειται για τα τμήματα ένταξης των σχολείων της γενικής εκπαίδευσης, πρέπει να είναι για τους μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες χώροι ουσιαστικής μάθησης και εκπαίδευσης.

Γι’ αυτό το λόγο ζητούμε να προχωρήσετε άμεσα στην κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή του σχεδίου νόμου για την Εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, προκειμένου να δοθεί λύση σε πάγια και διαχρονικά προβλήματα στον τομέα της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία.

Κύριε Υπουργέ,
Κύριοι Υφυπουργοί,

Σε αυτή την κρίσιμη οικονομική περίοδο απαιτείται από μέρους σας η εξεύρεση και διασφάλιση κονδυλίων χρηματοδότησης του σημαντικού αυτού εγχειρήματος. Μόνο με τη διασφάλιση ισχυρής και σταθερής χρηματοδότησης θα λειτουργήσει το εκπαιδευτικό σύστημα προς όφελος των ατόμων με αναπηρία. Έχουμε την πληροφόρηση ότι δεν έχουν διασφαλιστεί ακόμη οι πόροι για το διορισμό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και των άλλων στελεχών που είναι απολύτως απαραίτητα και αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων ειδικής εκπαίδευσης, παράλληλης στήριξης κ.τ.λ.

Οφείλετε να δώσετε εδώ και τώρα οριστική και ριζική λύση στα θέματα της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία τόσο με την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες όπως ήδη αναφέραμε όσο και με την εξεύρεση των απαιτούμενων κονδυλίων.

Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτείται συγκεκριμένος σχεδιασμός. Γι’ αυτό αναμένουμε τον ορισμό άμεσης συνάντησης των εκπροσώπων της Ε.Σ.ΑμεΑ με εσάς και τους συνεργάτες σας για να συζητηθούν αναλυτικά όλα τα κρίσιμα ζητήματα της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία.

Η ευθύνη πλέον είναι ολοκληρωτικά δική σας για το συντονισμό όλων των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου σας, προκειμένου το κουδούνι να χτυπήσει την ίδια ώρα και την ίδια μέρα και για τους μαθητές με αναπηρία, όπως για όλους τους μαθητές.


Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.