ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Κυριακή, 3 Αυγούστου 2014

Σχολικό έτος 2014-2015: Οι πόρτες των σχολείων πρέπει να ανοίξουν την ίδια ώρα και ημέρα και για τους μαθητές με αναπηρία


Ανοιχτή επιστολή τής Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία τής 1ης Αυγούστου 2014, προς την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο και Υφυπουργούς  Παιδείας, κ.κ. Α. Δερμεντζόπουλο, Κ. Κουκοδήμο με θέμα: «Σχολικό έτος 2014-2015: Οι πόρτες των σχολείων πρέπει να ανοίξουν την ίδια ώρα και ημέρα και για τους μαθητές με αναπηρία. Τηρήστε τώρα τις δεσμεύσεις σας».

Αθήνα: 1.8.2014
Αρ. Πρωτ: 2877

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
Πληροφορίες: Ελ. Μπαρμπαλιά

Ανοιχτή επιστολή Ε.Σ.ΑμεΑ.
προς την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας
Υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο
και Υφυπουργούς  Παιδείας
κ.κ. Α. Δερμεντζόπουλο, Κ. Κουκοδήμο  

Με θέμα:
«Σχολικό έτος 2014-2015:
Οι πόρτες των σχολείων πρέπει να ανοίξουν
την ίδια ώρα και ημέρα και για τους μαθητές με αναπηρία.
Τηρήστε τώρα τις δεσμεύσεις σας»

Κοιν: «Πίνακας Αποδεκτών»

Κύριε Υπουργέ,
Κύριοι Υφυπουργοί,

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. ένα μήνα πριν την έναρξη του σχολικού έτους 2014-2015 θεωρεί, δυστυχώς, ότι  οι πόρτες των σχολείων δεν θα ανοίξουν την ίδια μέρα και ώρα για τους μαθητές με αναπηρία όπως για τους υπόλοιπους μαθητές, αφού μέχρι σήμερα, και παρά τις δεσμεύσεις σας σε συναντήσεις που είχατε με τους εκπροσώπους της Ε.Σ.ΑμεΑ, δεν έχουν διευθετηθεί σημαντικά θέματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ανοιχτή επιστολή της Ε.Σ.ΑμεΑ., προ ενός  μηνός, σε εσάς επισημαίναμε και σας καλούσαμε να πάρετε τα αναγκαία μέτρα για την παροχή ουσιαστικής εκπαίδευσης στους μαθητές με αναπηρία, χωρίς τις τραγικές  ελλείψεις που σημειώθηκαν τα προηγούμενα έτη.

Για την Ε.Σ.ΑμεΑ. που εκφράζει σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα είναι  αδιανόητο, αντισυνταγματικό και απαράδεκτο οι μαθητές με αναπηρία να βρουν  κλειστές τις πόρτες των σχολείων τους την εναρκτήρια ημέρα του σχολικού έτους 2014-2015. Και το φετινό σχολικό έτος επίκειται να συμβεί ότι έχει συμβεί τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή, οι εκπαιδευτικοί το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό και το  βοηθητικό προσωπικό να τοποθετηθούν στις θέσεις τους με μεγάλη καθυστέρηση και οι μαθητές με αναπηρία να παραλάβουν τα βιβλία τους σε μεταγενέστερο από το χρόνο από αυτόν που ανοίγουν  τα σχολεία.


Κύριε Υπουργέ,
Κύριοι Υφυπουργοί,

Είμαστε 1η Αυγούστου και η διαδικασία για την τοποθέτηση εκπαιδευτικών, ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και βοηθητικού προσωπικού στα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης δεν έχει καν αρχίσει . Αυτό από μονό του οδηγεί στη διαπίστωση ότι τα σχολεία δεν θα ανοίξουν την ίδια ημέρα.

Είναι γνωστό ότι μέχρι πρότινος οι  πόροι για το διορισμό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και των άλλων στελεχών που είναι απολύτως απαραίτητοι και αναγκαίοι για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων ειδικής εκπαίδευσης, παράλληλης στήριξης κ.τ.λ. δεν είχαν βρεθεί. Όμως, η εξεύρεση και διασφάλιση κονδυλίων χρηματοδότησης για να ανοίξουν και να λειτουργήσουν τα σχολεία παρέχοντας ουσιαστική εκπαίδευση στα άτομα με αναπηρία, γνωρίζετε πολύ καλά ότι αποτελεί το προαπαιτούμενο.

Δεσμευτήκατε επίσης στην Ε.Σ.ΑμεΑ. και δημοσίως στην ελληνική κοινωνία ότι θα θεσπιστεί νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει την κατά προτεραιότητα σε ποσοστό 10% πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αναπηρία στη Γενική Εκπαίδευση. Ήδη εκδόθηκε η εγκύκλιος για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών και η διάταξη δεν έχει ψηφιστεί! Ποια είναι η τύχη αυτής της διάταξης με την οποία η χώρα μας εναρμονίζεται με τις πρακτικές άλλων ανεπτυγμένων χωρών;

Τι θα πράξετε για αυτή τη διάταξη; Τι θα πράξετε για την εξεύρεση κονδυλίων, ώστε να λειτουργήσει το εκπαιδευτικό σύστημα ουσιαστικά για όλους τους μαθητές χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις,  όπως είθισται να συμβαίνει για τους μαθητές με αναπηρία; Αναμένουμε να το πείτε τώρα δημοσίως! Οτιδήποτε αντίθετο από την τήρηση της δέσμευσης σας για την θέσπιση διάταξης για το διορισμό εκπαιδευτικών με αναπηρία στη Γενική Εκπαίδευση σημαίνει αθέτηση συμφωνίας.

Πληροφορούμαστε ότι η κατάσταση του σχεδίου νόμου όλο και οδηγείται προς το μέλλον. Όμως αυτό το σχέδιο νόμου έχει διατάξεις που είναι απαραίτητες για να λειτουργήσουν τα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης και τα τμήματα ένταξης  το σχολικό έτος 2014-2015.

Αναμέναμε την κατάθεση του  νέου πολυσυζητημένου νομοσχεδίου για την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, δεδομένου ότι θα επίλυε σοβαρά και τρέχοντα ζητήματα λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Και για αυτό το σημαντικό ζήτημα το αναπηρικό κίνημα δεν βλέπει φώς στο τούνελ!

Υπό την αδιαμφισβήτητη παραδοχή  ότι το σύστημα εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία έχει πληγεί σκληρά από τα μέτρα λιτότητας και τις μνημονιακές πολιτικές, απαιτείται από εσάς να προβείτε σε ουσιαστικές, αποτελεσματικές ενέργειες και παρεμβάσεις, για να μην επαναληφθούν καθυστερήσεις και ολιγωρίες του παρελθόντος.

Το αναπηρικό κίνημα απαιτεί τώρα την ανάληψη μίας μεγάλης πολιτικής πρωτοβουλίας εμπροσθοβαρούς  χαρακτήρα στον τομέα της εκπαίδευσης των ΑμεΑ.


Κύριε Υπουργέ,
Κύριοι Υφυπουργοί,

Οφείλετε να προχωρήσετε σε συγκεκριμένες ενέργειες τηρώντας τις δεσμεύσεις σας. Η ευθύνη πλέον είναι ολοκληρωτικά δική σας για να χτυπήσει το κουδούνι την  ίδια ώρα και την ίδια μέρα και για τους μαθητές με αναπηρία, όπως για όλους τους μαθητές.

Έχετε την ίδια ευθύνη απέναντι στους μαθητές με αναπηρία όπως σε όλους τους μαθητές της χώρας!  Διασφαλίστε τώρα ίση μεταχείριση για τους μαθητές με αναπηρία!


Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ


Πίνακας Αποδεκτών:
- Γραφείο Πρωθυπουργού, κ. Σαμαρά
- Γραφείο Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Βενιζέλου
- Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
- κ. Κυριαζή Θανάση, Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας
- κ. Λολίτσα, Δ/ντή Ειδικής Αγωγής
- ΟΛΜΕ
- ΔΟΕ
- Π.Ε.Σ.Ε.Α
- ΠΟΣΕΕΠΕΑ
- ΣΑΤΕΑ
- Φορείς - Μέλη Ε.Σ.ΑμεΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.