ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Νέες ευεργετικές ιδιότητες της ασπιρίνης για τον καρκίνο του εντέρου και στομάχου!

aspirine2-e1359668264796
Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης ή θανάτου από καρκίνο του εντέρου και του στομάχου, αναφέρει επισκόπηση των διαθέσιμων ενδείξεων. Επιστήμονες προβλέπουν ότι αν καθένας ηλικίας 50 ετών και άνω στη Βρετανία λάμβανε το συγκεκριμένο φάρμακο για 10 χρόνια, θα μπορούσαν να αποφευχθούν 122.000 θάνατοι σε 20 χρόνια.
Ωστόσο, προειδοποιούν ότι η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία και δηλώνουν ότι χρειάζεται ιατρική συμβουλή πριν τη χρήση της. Επιστήμονες εξέτασαν 200 έρευνες για τα οφέλη και τα μειονεκτήματα λήψης ασπιρίνης.
Ανακάλυψαν ότι το φάρμακο μείωνε τον αριθμό περιστατικών και θανάτων από καρκίνο εντέρων, στομάχου και οισοφάγου κατά 30-40%. Υπήρχαν πιο ασθενείς και περισσότερο ποικίλες ενδείξεις ότι το φάρμακο μειώνει τους θανάτους από καρκίνο μαστού, προστάτη και πνεύμονα. Η έρευνα ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι χρειάστηκε να λάβουν το φάρμακο τουλάχιστον 5 χρόνια για να διαπιστώσουν οφέλη.
Ο ερευνητής, καθηγητής Jack Cuzick, του Queen Mary University of London, προτρέπει όλους τους υγιείς ανθρώπους ηλικίας 50 ετών και άνω να σκεφτούν την πιθανότητα λήψης μικρής (75mg) ποσότητας του φαρμάκου κάθε ημέρα για μια δεκαετία. Ερευνητές προέβλεψαν ότι αν 100 άνθρωποι ηλικίας 60 ετών λάμβαναν το φάρμακο για 10 χρόνια, μια δεκαετία αργότερα θα υπήρχαν 16 λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, ένας θάνατος λιγότερο από καρδιακή προσβολή και 2 επιπλέον θάνατοι από αιμορραγία.
Ο καθηγητής Cuzick, που λαμβάνει ασπιρίνη για 4 χρόνια, δήλωσε ότι ενώ υπάρχουν ορισμένες σοβαρές παρενέργειες που δεν μπορούν να αγνοηθούν η καθημερινή λήψη ασπιρίνης φαίνεται πως είναι το πιο σημαντικό που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον καρκίνο, μετά τη διακοπή του καπνίσματος και τον περιορισμό της παχυσαρκίας και πιθανόν θα είναι πολύ πιο εύκολο να πραγματοποιηθεί.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα οφέλη συνέχιζαν ακόμα και όταν οι άνθρωποι σταματούσαν τη λήψη της ασπιρίνης, αλλά δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές ακριβώς για πόσο διάστημα οι άνθρωποι θα πρέπει να τη λαμβάνουν. Υπάρχει ακόμα ασάφεια σχετικά με το αν άλλες δόσεις του φαρμάκου θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερη προστασία. Οι γνωστές παρενέργειες της ασπιρίνης περιλαμβάνουν τη γαστρορραγία και την αιμορραγία στον εγκέφαλο.
Ενώ η έρευνα υποδεικνύει ότι 122.000 ζωές θα μπορούσαν να σωθούν αν όλοι στη Βρετανία ηλικίας 50-64 ετών λάμβαναν το συγκεκριμένο φάρμακο, αυτό εξισορροπείται έναντι των υπολογιζόμενων 18.000 θανάτων από παρενέργειες. Ειδικοί προειδοποιούν ότι όποιος βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο αιμορραγίας ή είναι καπνιστής ή πότης έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει τις συγκεκριμένες παρενέργειες.
Συνιστούν, όσοι σκέφτονται να λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη να μιλήσουν με τον γιατρό τους για τον ατομικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν. 
Βογιατζής Ηλίας
Πηγή: Η έρευνα, από το Queen Mary University of London, αναφέρει τα ευρήματα στο περιοδικό ‘’Annals of Oncology.’’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.