ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2014

Εφεύρεση-οδηγός για τους τυφλούς από Έλληνα μαθητή

Ο 17χρονος Άγγελος Γκέτσης από την Άρτα απέσπασε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού της Google, Science Fair 2014. Κατασκεύασε ειδικά ηλεκτρονικά γυαλιά που θα μπορούν να αντικαταστήσουν το μπαστούνι των τυφλών.
Μ. ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ.

«Όσο μικρός σε ηλικία κι είναι κανείς, απ΄ όπου κι αν προέρχεται, μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο». Με τη φράση αυτή περιγράφει ο 17χρονος Άγγελος Γκέτσης τη φιλοσοφία που τον ώθησε ώστε να ολοκληρώσει μια τεχνολογική δημιουργία που θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να αντικαταστήσει το λευκό μπαστούνι των τυφλών με ένα ζευγάρι ειδικά γυαλιά.

Η εφεύρεσή του μάλιστα με την ονομασία P.E.ACE (Portable Evasive AssistanCE), διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό της Google, Science Fair 2014, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 13 έως 18 ετών, αποσπώντας το πρώτο βραβείο για την Ελλάδα, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των 6 καλύτερων εργασιών στην Ευρώπη και των 32 σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου έναν χρόνο. «Είχα δει τον Έλληνα μαθητή που είχε καταφέρει πέρυσι να μπει στους 15 φιναλίστ παγκοσμίως με την εφεύρεση του γαντιού που βοηθούσε στην κίνηση. Με ενέπνευσε και σκέφτηκα ότι θα μπορούσα κι εγώ να δημιουργήσω κάτι για να κάνω τη ζωή ανθρώπων με προβλήματα καλύτερη. Άλλωστε πάντα πίστευα ότι η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή μας», λέει στο «Έθνος» ο Άγγελος από την Αρτα, ο οποίος θα φοιτήσει φέτος στη Γ΄ Λυκείου.

Έκτοτε πειραματίστηκε με διάφορες ιδέες ώσπου κατέληξε στα ειδικά γυαλιά για τους τυφλούς: «Ψάχνοντας είδα ότι η τεχνολογία δεν είχε προχωρήσει ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες σ΄ αυτό τον τομέα», λέει. Αν και ο ίδιος δεν γνωρίζει κάποιον τυφλό από το κοινωνικό ή οικογενειακό του περιβάλλον, επιθυμία του είναι η εφεύρεσή του να χρησιμοποιηθεί ώστε να διευκολύνει όσους την έχουν ανάγκη.

Με τα γυαλιά που δημιούργησε, όσοι έχουν προβλήματα όρασης ειδοποιούνται με δονήσεις γα πιθανά εμπόδια στην κατεύθυνση που έχουν στραμμένο το κεφάλι τους. Ουσιαστικά τα γυαλιά χρησιμοποιούν αισθητήρες υπερήχων και ενημερώνουν με ηχητικό σήμα τον χρήστη τους.

Το πάθος του για την τεχνολογία ξεκίνησε στα 13 του χρόνια και μάλιστα χωρίς να τον καθοδηγήσει σ΄ αυτή την κατεύθυνση η οικογένεια ή το σχολείο. «Έκανα αναζητήσεις μόνος μου στο Ίντερνετ, παρακολουθούσα διαδικτυακά σεμινάρια από ξένα πανεπιστήμια. Ανακάλυψα ότι με ενδιέφερε περισσότερο η ιδέα να δημιουργήσω κάτι παρά να παίζω με κάτι που κάποιος άλλος είχε ήδη δημιουργήσει», λέει.

Φετινός του στόχος είναι να καταφέρει να εισαχθεί στη Σχολή Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ στη συνέχεια θα ήθελε να κάνει μεταπτυχιακό στη ρομποτική. Πάντως, δεν αποκλείει τη συμμετοχή του και στον επόμενο διαγωνισμό της Google: «Ήδη επεξεργάζομαι ένα project», εκμυστηρεύεται.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: 22.000 άτομα με πρόβλημα όρασης

Σε περίπου 22.000 ανέρχονται οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύοντας το 0,21% του συνολικού πληθυσμού. Στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό ανήκουν μόνο οι 7.000 από αυτούς, ενώ η σοβαρότερη αιτία τύφλωσης στη χώρα μας είναι ο διαβήτης.

Στοιχεία για τους μερικώς βλέποντες δεν υπάρχουν για την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υφίσταται νομικός ορισμός για τη μερική όραση.


Στοιχεία.

Βάσει των διεθνών στατιστικών, πάντως, υπολογίζεται ότι κάθε περίπου πέντε δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος στον πλανήτη χάνει την όρασή του, ενώ οι τυφλοί σε όλο τον κόσμο ανέρχονται σε 40-45 εκατομμύρια άτομα. Μειωμένη όραση υπολογίζεται ότι έχουν περίπου 135 εκατομμύρια άνθρωποι.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των τυφλών ζει σε φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ το 90% των τυφλών παιδιών σε αυτές τις χώρες δεν πηγαίνουν σχολείο.

Από άποψη ηλικίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 58% των τυφλών ανθρώπων είναι από εξήντα ετών και άνω, ενώ το 31,7% μεταξύ 45 και 59 ετών.


Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.