ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Οι συνέπειες της αναπηρίας

disability1
Η αναπηρία σε οποιαδήποτε ηλικία επιφέρει βαθιές αλλαγές στον τρόπο ζωής και  στη συμπεριφορά του ατόμου. Το να αποκτήσει κανείς μια αναπηρία μέσω κάποιας αρρώστιας ή ατυχήματος δεν επηρεάζει μόνο το πρόσωπο με την αναπηρία αλλά και  την οικογένεια και τους φίλους. Θέτει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ του πριν και του μετά και απαιτεί πολλές αναπροσαρμογές,σωματικές,συναισθηματικές και ψυχολογικές.
Σωματικές
Συνήθως όταν οι άνθρωποι ακούνε τη λέξη ‘’αναπηρία’’,έχουν στο νου τους σωματικές αναπηρίες. Πολλοί άνθρωποι γεννιούνται με σωματικές αναπηρίες και μεγαλώνουν ζώντας με τους περιορισμούς που θέτουν στις δραστηριότητες τους και στις επιλογές τους στη ζωή. Άλλοι ξεκινούν τη ζωή τους όπως όλοι, δηλ. υγιείς και γίνονται ανάπηροι εξαιτίας μιας αρρώστιας ή ενός ατυχήματος. Οι σωματικές αναπηρίες κυμαίνονται από δυσκαμψία στις αρθρώσεις ή ως σοβαρά τραύματα που καθηλώνουν το άτομο σε αναπηρικό αμαξίδιο. Οι σωματικές  αναπηρίες ποικίλλουν πολύ αλλά όλες έχουν το αποτέλεσμα του περιορισμού του ατόμου. Μερικοί μπορεί να μην μπορεί να δέσουν το παπούτσι τους. Άλλοι μπορεί να μην μπορούν να σκύψουν να το βάλουν αλλά μαθαίνουν να το κάνουν χρησιμοποιώντας ειδικά βοηθήματα. Άλλοι είναι περιορισμένοι σε σημείο να χρειάζονται βοήθεια και για τις πιο βασικές ανθρώπινες τους ανάγκες.
Συναισθηματικές.
Οι σωματικοί περιορισμοί,ειδικά όταν το άτομο δεν είχε ανέκαθεν την αναπηρία,επηρεάζει το άτομο συναισθηματικά.Εκείνοι που υποφέρουν την αναπηρία  από  τραύμα ή αρρώστια,ιδιαίτερα όταν  συντελεί στη χειροτέρευση της ζωής του ατόμου,συνειδητοποιούν ότι μπορεί να μην ξαναχτυπήσουν με το ρόπαλο του κρίκετ,να μην τρέξουν σ’ένα αγώνα,να μην περπατήσουν ή ακόμα και να μην ντυθούν μόνοι τους ξανά.Κατάθλιψη,θυμός και  κατηγορίες είναι όλα συνέπειες της αναπηρίας και  ευκαιρία για χρόνο και περισυλλογή.Τα αρνητικά συναισθήματα πρέπει να είναι διαχειρίσιμα,ώστε το άτομο να συνεχίσει και να αποκτήσει ένα πάτημα για σωματική και  συναισθηματική αποθεραπεία.Το πώς ένα άτομο χειρίζεται την πραγματικότητα της κατάστασης παίζει ρόλο στο να ζεί πλήρως τη ζωή  του ακόμα και με τους περιορισμούς.
Ψυχολογικές.
Οι άνθρωποι με αναπηρίες συχνά νιώθουν ότι δεν είναι πλέον ολόκληροι,ότι είναι κάπως’’λιγότεροι από πριν’’,διότι δεν είναι πια στην κατάσταση που ήταν παλιά ή δεν μπορούν να κάνουν όσα μπορούσαν.Όσων η ζωή περιστρεφόταν γύρω από μια ορισμένη δραστηριότητα,όπως ποδόσφαιρο και  στην οποία δεν μπορούν πλέον να συμμετέχουν,μπορεί να πιστεύουν ότι η ζωή δεν αξίζει για να τη ζήσουν.Οι αναπηρίες επηρεάζουν την αυτοθεώρηση του ατόμου και παίζουν ρόλο στο πόσο σκληρά θα αγωνιστεί το άτομο να ξεπεράσει αυτήν την αναπηρία ή στο να διοχετεύσει το πάθος του σε άλλες υγιείς κατευθύνσεις.
Κοινότητα.
Οι αναπηρίες επηρεάζουν το πώς βλέπει η κοινότητα,η οικογένεια και οι φίλοι το άτομο. Μια αναπηρία μπορεί να δημιουργεί ανασφάλεια στους ανθρώπους για το πώς να πλησιάζουν το άτομο με την αναπηρία ή πώς να αλληλεπιδράσουν μαζί του. Οι φιλίες και άλλες σχέσεις μπορεί να αποτελέσουν απώλεια για το άτομο που ήδη αγωνίζεται να μάθει να ζει με τους νέους του περιορισμούς. Αυτό είναι αληθές ειδικά ,αν το άτομο παραμένει θυμωμένο και διώχνει τους άλλους γύρω του αντί να τους επιτρέψει να βοηθήσουν και  να σταθούν δίπλα του. Άλλη μια πιο θετική συνέπεια της αναπηρίας ειδικά από αρρώστια ή ατύχημα είναι ,όταν προσελκύεται η κοινότητα για συμπαράσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.