ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016

Διαμαρτυρία για τη μετακύλιση του κόστους των διαγνωστικών εξετάσεων στους πολίτες

 

Επιστολή διαμαρτυρίας απευθύνει η Ε.Σ.Α.μεΑ. στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με τη διαπίστωση ότι με νέα Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 372/18.02.2016), οι ασφαλισμένοι υποχρεώνονται να πληρώνουν το 15% της αξίας της εργαστηριακής εξέτασης όχι στην ασφαλιστική τιμή που ήταν μέχρι τώρα, αλλά στην τιμή του κρατικού τιμολογίου, η οποία είναι υψηλότερη από την ασφαλιστική που έχει διαπραγματευτεί ο ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες παρόχους, με ιδιαίτερη επιτυχία προς όφελος των ασφαλισμένων και των κρατικών ταμείων.
Εν' ολίγοις με την απόφαση αυτή που υπογράφεται από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Πολάκη, για μία εξέταση π.χ. που η ασφαλιστική τιμή είναι 5 € και η τιμή κρατικού τιμολογίου είναι 10€, ο ασφαλισμένος αντί να πληρώσει συμμετοχή 0,75€ που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική τιμή θα πληρώσει 1,5€ βάση της τιμής του κρατικού τιμολογίου.
Με αυτή την απόφαση το ιδιωτικό εργαστήριο το οποίο κατά κανόνα αποτελεί πολυεθνική εταιρεία θα επιστρέψει στον ΕΟΠΥΥ τα 0,75€. Και τίθεται το ερώτημα, η αύξηση του ποσού των 0,75€ ποιος θα την καρπωθεί;
Με αυτή την νέα απόφαση οι ασφαλισμένοι επιβαρύνονται με ένα νέο χαράτσι το οποίο γίνεται δυσβάσταχτο για εκείνους τους ασφαλισμένους που είναι συχνοί χρήστες των υπηρεσιών υγείας, όπως τα άτομα με αναπηρία και οι χρόνια πάσχοντες.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. εκπροσωπώντας τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που διαβιούν στη χώρα εκφράζει την ιδιαίτερη αγανάκτησή της για μία απόφαση που ευνοεί τα συμφέροντα του κλάδου των διαγνωστικών εργαστηρίων, τα οποία είναι κατά βάση συγκεντρωμένα σε λίγα χέρια, αφού μέσω αυτής της απόφασης το claw back μετακυλίεται από τους επιχειρηματίες στις πλάτες των ασφαλισμένων.
Σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα της χώρας απαιτεί εδώ και τώρα να αποσυρθεί αυτή την απόφαση, η οποία ακυρώνει τις όποιες πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των πιο ευάλωτων πολιτών από την ανθρωπιστική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.