ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Σημαντική εγκύκλιος από την Πρόνοια

Αποτέλεσμα εικόνας για esamea
Σχετικά με τα επιδόματα συνταξιούχων με αναπηρία

Μετά από πιέσεις και παρεμβάσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΕΟΘΑ), άλλων φορέων του χώρου και της Ε.Σ.Α.μεΑ., λύθηκε το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στους συνταξιούχους με αναπηρία του Δημοσίου με το επίδομα Πρόνοιας και το Επίδομα ανικανότητας (Λοχαγού), κατά πόσο δηλαδή πρέπει να λαμβάνουν και τα δύο. Έχουμε τη σημαντική εξέλιξη που αφορά στους συνταξιούχους του Δημοσίου με συγγενή αιμολυτική αναιμία (Μεσογειακή - δρεπανοκυτταρική - μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.)ή συγγενή αιμορραγική διάθεση, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από άλλες κατηγορίες αναπηρίας.
Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν περιπτώσεις συνταξιούχων του Δημοσίου, στους οποίους είχε διακοπεί η χορήγηση επιδόματος από τα Τμήματα Κοινωνικής Πρόνοιας των Δήμων που ανήκουν, με τον ισχυρισμό ότι λαμβάνουν ταυτόχρονα και το επίδομα ανικανότητας του άρθρου 54 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία. Μετά από τις παρεμβάσεις του αναπηρικού κινήματος εκδόθηκε εγκύκλιος από τη γενική γραμματεία Πρόνοιας η οποία μεταξύ άλλων τονίζει τα εξής: «Επειδή έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιες υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας να διακόπτουν τη χορήγηση του επιδόματος πρόνοιας σε όσους συνταξιούχους του Δημοσίου λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας και τους υποχρεώνουν να διαλέξουμε ένα από τα δύο ενώ άλλες εξακολουθούν να το χορηγούν, διευκρινίζουμε τα ακόλουθα: το επίδομα ανικανότητας του άρθρου 54 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών συντάξεων αποτελεί κατά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους "παρακολούθημα" της σύνταξης και ουδέποτε του προσδόθηκε ο ρόλος της "οικονομικής ενίσχυσης". Συνεπώς όσοι συνταξιούχοι του Δημοσίου λαμβάνουν το ως άνω επίδομα, εξακολουθούν να δικαιούνται και το προνοιακό επίδομα».
Σε κάθε περίπτωση, το αναπηρικό κίνημα θα παρακολουθήσει την πορεία της απόφασης και θα παρέμβει όπου χρειαστεί.
Επισυνάπτεται η εγκύκλιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.