ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Καρκίνος νεφρού: Πώς επηρεάζεται από μπανάνες, καρότα και παντζάρια;

                  
 
Μπανάνες, καρότα, παντζάρια: Μειώνουν κίνδυνο για καρκίνο νεφρού
Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι ευεργετική για την υγεία. Όμως για τον καρκίνο του νεφρού ποια είναι η επίδραση τους;
Η συχνότερη μορφή του καρκίνου του νεφρού είναι το καρκίνωμα των νεφρικών κυττάρων που αποκαλείται επίσης αδενοκαρκίνωμα του νεφρού. Η μορφή αυτή αποτελεί το 90% των περιπτώσεων του καρκίνου του νεφρού.
Τα περιστατικά καρκίνου του νεφρού παρουσιάζουν σημαντική αύξηση. Σύμφωνα με στοιχεία από το Cancer Research UK, κατά τα τελευταία 20 χρόνια, η συχνότητα του καρκίνου αυτού έχει αυξηθεί κατά 68%.
Μέχρι σήμερα μερικές έρευνες είχαν δείξει ότι η διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να αποτρέπει τον καρκίνο του νεφρού.
                       
Όμως δεν είχε ποτέ διευκρινισθεί ποια από τα φρούτα και λαχανικά, είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά στην πρόληψη του επικίνδυνου αυτού καρκίνου.
Το γεγονός αυτό ίσως να εξηγεί το ότι κάποιες έρευνες έδειξαν αποτελεσματική δράση των φρούτων και λαχανικών κατά του καρκίνου του νεφρού ενώ άλλες όχι. Με το σκεπτικό αυτό Σουηδοί γιατροί εξέτασαν λεπτομερειακά τις διατροφικές συνήθειες 61.000 γυναικών ηλικίας 40 έως 76 ετών.
Η διάρκεια της επιδημιολογικής αυτής μελέτης, ήταν περίπου 14 χρόνια. Οι ερευνητές δεν αρκέσθηκαν μόνο στο να εξετάσουν τη συνολική κατανάλωση των γυναικών σε φρούτα και λαχανικά, αλλά προχώρησαν στο να αναλύσουν την ξεχωριστή επιρροή του κάθε είδους φρούτων και λαχανικών που κατανάλωναν.
Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι όλα τα φρούτα και λαχανικά δεν είναι ίσα μπροστά στον καρκίνο:
  1. Οι γυναίκες που έτρωγαν μπανάνες 4 έως 6 φορές την εβδομάδα, είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του νεφρού σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έτρωγαν το εν λόγω φρούτο
     
  2. Οι γυναίκες που έτρωγαν τακτικά καρότα και παντζάρια, παρουσίαζαν μείωση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο νεφρού της τάξης του 50%-60%
     
  3. Εκτός από τις μπανάνες, τα καρότα, τα παντζάρια, φάνηκε ότι μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του νεφρού και το άσπρο κραμβί, το αγγουράκι, το μαρούλι
     
  4. Η συνολική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών δεν επηρέαζε τον κίνδυνο προσβολής από τον καρκίνο του νεφρού. Αυτό δείχνει ότι είναι ορισμένα είδη που έχουν ιδιότητες καταστολής του εν λόγω καρκίνου. Φυσικά στην παρούσα έρευνα δεν ήταν δυνατό να εξετασθούν φρούτα ή λαχανικά τα οποία δεν υπάρχουν ή δεν είναι δημοφιλή στη Σουηδία όπως τα σταφύλια, τα μούρα, τα αχλάδια και τα δαμάσκηνα
     
  5. Η μεγάλη κατανάλωση χυμών δεν βοηθούσε στην πρόληψη του καρκίνου του νεφρού αλλά αντίθετα βρέθηκε να προσδίδει μεγαλύτερο κίνδυνο. Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε παράδοξο και οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό πιθανόν να είναι ένα τυχαίο εύρημα το οποίο όμως θα πρέπει να εξετασθεί περισσότερο.
Πρόκειται για σημαντικότατη έρευνα που δείχνει τη σχέση μεταξύ καρκίνου του νεφρού και της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Η μεγάλη αξία της, έγκειται στο γεγονός ότι υπογραμμίζει την αξία που έχουν ορισμένα είδη στην πρόληψη.
Οι φυτοχημικές ουσίες που περιέχονται σε φρούτα και λαχανικά διαφέρουν από είδος σε είδος. Οι διαφορές αυτές μπορεί να εξηγούν και τις ξεχωριστές επιδράσεις που έχουν σε διάφορες μορφές καρκίνων.
Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του νεφρού περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την παχυσαρκία, την ψηλή πίεση, την παχυσαρκία, τον αμίαντο και το κάδμιο.
Τα συχνότερα σημεία καρκίνου του νεφρού περιλαμβάνουν αιματουρία, επίμονο πόνο πίσω στην πλάτη, μάζα στην περιοχή των νεφρών, κούραση, απώλεια βάρους, ψηλή πίεση, πυρετό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.