ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Κινητοποίηση για τα αιτήματα των φοιτητριών ΑμεΑ

kinhtopoihsh-ekpa-
Νέα κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι, στην Πρυτανεία του Πανεπιστήμιου Αθήνας, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μαθηματικού, Φυσικού, Γεωλογικού, Βιολογικού και Φαρμακευτικής, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων δύο συναδελφισσών τους – Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.
Πρόκειται για μια φοιτήτρια με προβλήματα όρασης, που φοιτά εδώ και 2 χρόνια στο Μαθηματικό της Αθήνας και αναγκάζεται να αντιγράφει μόνη της βιβλία προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές της, γιατί στο Ιδρυμα δεν υπάρχουν βιβλία και Η/Υ με το σύστημα Braille (σύστημα ανάγνωσης και γραφής των τυφλών με την αφή). Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας με τη μονάδα προσβασιμότητας στην Πληροφορική του Ιδρύματος, δεν της έχει δοθεί καμία απάντηση. Επίσης, μία κωφή φοιτήτρια, η οποία έχει επίσης χαμηλό εισόδημα και σπουδάζει στο Βιολογικό του Πανεπιστημίου Πάτρας, έχει ζητήσει μετεγγραφή στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, ωστόσο δεν έχει δει το αίτημά της να ικανοποιείται λόγω έλλειψης υποδομών (δηλ. διερμηνέα) στο Τμήμα της Αθήνας.
Αυτές οι περιπτώσεις είναι γνωστές, τόσο στο υπουργείο Παιδείας όσο και στη διοίκηση του ΕΚΠΑ. Ομως, παρότι υπάρχει η δέσμευση της Συγκλήτου του Ιδρύματος (ύστερα από μαζική κινητοποίηση που είχε γίνει παλιότερα) ότι θα υπάρξει επίλυση και των δύο ζητημάτων το επόμενο διάστημα – δηλαδή θα δοθούν συγγράμματα Braille στην τυφλή φοιτήτρια και η μετεγγραφή θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα – αυτό στην πράξη δεν έχει συμβεί.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου τούς έδειξε και γνωστοποίησε το περιεχόμενο επιστολής που έχει αποστείλει προς το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβερνητική κωλυσιεργία. Οπως παραδέχτηκε, το Πανεπιστήμιο δεν έχει την απαραίτητη υποδομή στο τυπογραφείο του προκειμένου να εκδώσει βιβλίο με τη μέθοδο Braille για τυφλούς φοιτητές και επίσης ότι για να προχωρήσει στην έκδοση τέτοιων βιβλίων θα πρέπει να αναθέσει το σχετικό έργο σε ιδιώτη, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες άδειες από τους εκδοτικούς οίκους για τα πνευματικά δικαιώματα.
Από τη μεριά του το ΜΑΣ χαρακτηρίζει γενικόλογο το περιεχόμενο της επιστολής καθώς δεν μπαίνει στην ουσία του ζητήματος, ενώ δε διεκδικεί συγκεκριμένη λύση στο πρόβλημα των δυο φοιτητριών. Το ΜΑΣ και οι άλλοι σύλλογοι και φορείς που διοργάνωσαν την κινητοποίηση, δήλωσαν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους μέχρις ότου επιλυθεί το πρόβλημα με τις δυο φοιτήτριες.
ΠΗΓΗ:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.