ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Η Ελλάδα της αναπηρίας: Τι είναι αυτό που μας ενώνει;

48245-532-1(1)-960
Ζούμε στη χώρα του φωτός, του Ήλιου, του καλοκαιριού. Σε αυτή που γέννησε τη δημοκρατία, τον πολιτισμό και τις τέχνες. Σε μια Ελλάδα που ζούμε με κέφι, χαμόγελο και χαρά για τα μικρά πράγματα της ζωής!Είναι όμως ακόμα έτσι η Ελλάδα μας;
Τα χρόνια που πέρασαν την καταρράκωσαν, την πλήγωσαν και μαζί της και εμάς. Που κυκλοφορούμε στο δρόμο και έχουμε σκυμμένο κεφάλι και χαμένο το χαμόγελο μας. Που μπαίνουμε σε λεωφορεία και μετρό, με τα ακουστικά στο αυτί και τα γυαλιά ηλίου στο σκοτάδι και δε μιλάμε σε άνθρωπο. Που τα προβλήματα, μας νικήσαν γιατί ήταν πολλά και άλυτα για μεγάλο διάστημα.
Μήπως όμως εμείς αφήσαμε τα προβλήματα, να μας νικήσουν; Ηττηθήκαμε ή απλά παραιτηθήκαμε; Χάσαμε την ευγένεια μας, το βλέμμα στο διπλανό μας, το χέρι βοηθείας που θα δίναμε αν κάποιος το ζητούσε! Όχι όλοι, όχι δε θέλω να είμαι καθολικός. Όμως θέλω να δω ξανά τους Έλληνες να χαμογελούν, να σκέφτονται και τους άλλους γύρω τους. Να μην γυρίζει όλος ο κόσμος, γύρω από το μικρόκοσμο τους.
Εκεί που είχαμε καταφέρει να είμαστε ο πιο χαρούμενος λαός του πλανήτη, τώρα δε μας νοιάζει αν θα πετάξουμε τα σκουπίδια οπουδήποτε στο διάβα μας. Εκεί που δε θα κλείναμε μια ράμπα ανάπηρων ή θα δίναμε οδηγίες σε ένα άτομο με τύφλωση, του γυρίζουμε το βλέμμα με ένα ύφος « έχω πιο σημαντικά προβλήματα». Γίναμε ξανά η χώρα των ¨αναπήρων¨, γιατί το προκαλέσαμε μόνοι μας!
Αφήσαμε την ανθρωπιά να χαθεί ανάμεσα στα ευρώ και στις ανάγκες μας. Και δε σας λέω να παρατήσετε τις ανάγκες σας, όμως θέλω να δω ξανά τον Έλληνα να προσπαθεί, να παλεύει, ακόμα και για τον συμπολίτη του! Άλλωστε η αναπηρία είναι μια κατάσταση που έρχεται να σου δηλώσει: είμαι εδώ, μάθε να ζεις μαζί μου, μη το βάζεις κάτω!
Έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε τον όρο αναπηρία μόνο για κάτι αρνητικό. Ας το ανατρέψουμε! Ας βάλουμε τη ζωή και αναπηρία, στην καθημερινότητα μας! Θα δείτε πως όλα αλλάζουν και γίνονται καλύτερα όταν αποδεχτείς το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις και παράλληλα βοηθάς και κάποιον άλλον, στο δικό του πρόβλημα. Θέλω να δω τον Έλληνα να χαμογελάσει και να απλώνει το χέρι του …όχι για ελεημοσύνη, αλλά για να προσφέρει!
Βογιατζής Ηλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.