ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Τετραπληγικός χάνει το σπίτι του για χρέος 520 ευρώ!

amea1
Ένα πρωτοφανές δράμα δίχως τέλος βιώνει ένας τετραπληγικός από τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, ο οποίος κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του για οφειλή ύψους 520 ευρώ που εμφανίζεται να έχει πριν από πέντε χρόνια σε φαρμακευτική εταιρεια.
Ο Γολγοθάς του 57χρονου ξεκίνησε το 2009 όταν είδε την τύχη να του γυρίζει εντελώς την πλάτη. Ο ίδιος έπεσε θύμα τρομερού ατυχήματος που παραλίγο να του κόψει το νήμα της ζωής.
Ένα καλώδιο που άπλωναν κάθετα στο δρόμο εργαζόμενοι του δήμου Εύοσμου, χωρίς καμία προειδοποίηση, τον έριξε από το δίκυκλο στο οποίο επέβαινε προκαλώντας του ανεπανόρθωτες βλάβες.
Παρότι φορούσε κράνος, το καλώδιο βρέθηκε στον λαιμό του όταν κινούταν και παραλίγο να τον απαγχονίσει. Ο άτυχος άνδρας υπέστη ανοξαιμία εγκεφάλου λόγω πνιγμού και έμεινε παράλυτος για όλη του τη ζωή.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πριν από τρεις μήνες μπλέχτηκε άθελά του σε μια απίστευτη δικαστική περιπέτεια, εξαιτίας της οποίας κινδυνεύει να μείνει στο δρόμο. Τον περασμένο Νοέμβριο ένας δικαστικός επιμελητής θυροκόλλησε έκθεση κατάσχεσης της κατοικίας του για το… αστρονομικό χρέος των 520 ευρώ.
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στην αξία ενός βοηθήματος που αγόρασε το 2010 για το τσακισμένο του πόδι. «Για την αγορά τού εν λόγω στηρίγματος είχα καταβάλει το ποσό των 148 ευρώ, το οποίο αντιστοιχούσε στη συμμετοχή μου ως ασφαλισμένου του ΙΚΑ και το υπόλοιπο ποσό θα το λάμβανε η εταιρεία μόλις μου καταβαλλόταν από τον ασφαλιστικό μου οργανισμό» αναφέρει ο 57χρονος που έχει στα χέρια του τη σχετική απόδειξη καταβολής του συγκεκριμένου ποσού συμμετοχής του. Ωστόσο, είχε αναγκαστεί από την εταιρεία να υπογράψει συναλλαγματική.
Το βοήθημα τελικά δεν του χρειάστηκε ποτέ, λόγω της μη αναστρέψιμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται και έτσι το έδωσε πίσω στην εταιρεία, αγνοώντας, ωστόσο, ότι έπρεπε να του επιστραφεί στα χέρια του η συναλλαγματική εφόσον δεν είχε καμία οφειλή.
«Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύτηκε η εταιρεία, από την οποία ουδέποτε ενοχλήθηκα από το έτος 2010 μέχρι το έτος 2014, τέσσερα έτη μετά. Ενημερώθηκα όμως για την οφειλή με την επίδοση διαταγής πληρωμής του ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης για χρήματα τα οποία δεν οφείλω» τονίζει το θύμα.
Στο μεταξύ, η διαταγή πληρωμής προχώρησε και στις 15 Ιανουαρίου 2015 δικαστικός επιμελητής επέδωσε στον τετραπληγικό έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης του διαμερίσματος 60 τ.μ., στο οποίο διαμένει, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες πλειστηριασμού.
Βέβαια, η ίδια η ενάγουσα εταιρεία εκτιμά ότι η αξία του ακινήτου αγγίζει τα 56.250 ευρώ, δηλαδή υπερεκατονταπλάσια σε σχέση με την οφειλή του ανάπηρου άνδρα.
Μάλιστα, η διαδικασία του πλειστηριασμού, που έχει  οριστεί για τον ερχόμενο μήνα, έχει τιμή εκκίνησης τα 37.500 ευρώ, δηλαδή τα 2/3 της αξίας του.
Την ίδια ώρα, ο καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι άνδρας περιμένει ακόμη την δικαίωσή του για το ατύχημα που τον άφησε κατάκοιτο.
Παρότι τα δύο ποινικά δικαστήρια έχουν ολοκληρωθεί και οι υπεύθυνοι του δυστυχήματος καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 6 μηνών και ενός έτους για πρόκληση σωματικής βλάβης από αμέλεια, οι αγωγές που έχει καταθέσει για αποζημίωση εκκρεμούν ακόμη.
Μάλιστα, το πρωτόδικο δικαστήριο έκρινε ότι έπρεπε να διενεργηθεί ιατρική πραγματογνωμοσύνη, αγνοώντας ότι επιβεβαιωμένα είναι ανάπηρος σε ποσοστό 85%, για  αυτό η δίκη ακόμη εκκρεμεί σε πρώτο βαθμό.
Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι διαδικασίες έκδοσης αναπηρικής σύνταξης από τον ασφαλιστικό φορέα. Αρχικά το αίτημά του απορρίφτηκε με τη δικαιολογία ότι τα χαρτιά δεν κατατέθηκαν εντός τεσσάρων ημερών από το δυστύχημα, ωστόσο κάτι τέτοιο ήταν αδύνατον αφού ο ίδιος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.
Τώρα εκκρεμούν οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί, ωστόσο 57χρονος δεν έχει κανένα πόρο για να ζήσει εμ αποτέλεσα να έχει περιέλθει σε δραματική οικονομική κατάσταση. Ενδεικτικό της ανέχειάς του είναι το ευεργέτημα πενίας που αιτήθηκε από το πρωτοδικείο και για την εκδίκαση της αγωγής, το οποίο, όμως, ποτέ δεν του δόθηκε.
Όλα αυτά, βέβαια, δεν εμπόδισαν τους μηχανισμούς να κινήσουν διαδικασίες να βγάλουν στο σφυρί το σπίτι του, με τον πλειστηριασμό να έχει οριστεί για τις αρχές Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.