ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Συνάντηση με την επιτροπή σπουδαστών του «Μαργαρίτα»

Αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Α.μεΑ., με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη, μαζί με τον Γ. Γραμματέα της Ε.Σ.Α.μεΑ. Χρήστο Νάστα, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και πρόεδρο της ΠΟΣΓΚΑμεΑ Γιάννη Λυμβαίο και το μέλος του Γενικού Συμβουλίου Όλγα Μπούτοβα, είχε την τιμή και τη χαρά να υποδεχθεί χθες Τρίτη 12 Απριλίου την επιτροπή Σπουδαστών του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα» για άτομα με νοητική αναπηρία στα γραφεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. Η επιτροπή αποτελείται από εφτά εκλεγμένους εκπροσώπους των ενήλικων σπουδαστών του επαγγελματικού τμήματος του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα». Ρόλος της είναι η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των σπουδαστών, η συζήτηση των θεμάτων που απασχολούν το σύνολο των σπουδαστών και η προσπάθεια επίλυσής τους. Στη συνάντηση στην Ε.Σ.Α.μεΑ. παρέστησαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεόφιλος Φινηνής και τα μέλη Κατσούδη Βάσω, Χρηστακέας Γιώργος και Λουδάρος Μιχάλης.
Οι σπουδαστές του «Μαργαρίτα» είχαν πολλά να πουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι ίδιοι έχουν πάψει να πληρώνονται από τα εργαστήρια στα οποία εργάζονται από το 2010, ενώ και οι εκπαιδευτές τους παραμένουν απλήρωτοι εδώ και εννέα μήνες, με αρκετούς από αυτούς να έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας και πολλά εργαστήρια να μην μπορούν να λειτουργήσουν. Έχουν αντιμετωπίσει την ανεργία, καθώς έχασαν τις δουλειές που είχαν βρει μέσω του «Μαργαρίτα», φοβούνται ότι το ίδιο το «Μαργαρίτα» μπορεί να κλείσει και αγωνιούν για το μέλλον τους. Γνωρίζουν ότι πολλοί γονείς δεν έχουν να πληρώσουν για τους σπουδαστές, γνωρίζουν ότι είναι ο ΕΟΠΥΥ που χρωστά στο Εργαστήριο και κατανοούν ότι πρέπει να δράσουν. Η επιτροπή των Σπουδαστών έχει ήδη κλείσει δύο ραντεβού που ακυρώθηκαν με την αναπληρώτρια υπουργό κ. Φωτίου, για να συζητήσουν για τα προβλήματά τους, ενώ έχουν απευθύνει επιστολή, η οποία επισυνάπτεται, στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην Περιφέρεια Αττικής, στο Σωματείο των Εργαζομένων του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», στο Σύλλογο γονέων του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», στην Ε.Σ.Α.μεΑ. στην ΠΟΣΓΚΑμεΑ και στα ΜΜΕ. Αντιλαμβάνονται την οικονομική κρίση και βιώνουν την αδικία να μην πληρώνονται για την εργασία τους. Όπως τόνισαν οι ίδιοι, στο «Μαργαρίτα» είναι χρήσιμοι, μαθαίνουν αλλά και προσφέρουν πίσω στην κοινωνία, γνωρίζουν ότι αν κλείσει το «Μαργαρίτα», δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Θυμήθηκαν κινητοποιήσεις παλαιότερων ετών, όπου είχαν τη συμπαράσταση της κοινωνίας, και πιστεύουν ότι λόγω της κρίσης, και αυτή η συμπαράσταση έχει χαθεί.
Ο κ. Βαρδακαστάνης και όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας της Ε.Σ.Α.μεΑ., αφού ευχαρίστησαν τα μέλη της Επιτροπής για την παρουσία τους, τόνισαν ότι το αναπηρικό κίνημα δικαιώνεται για τη θέση του, για το πόσο δραματικά πρέπει να αλλάξει ο θεσμός του δικαστικού συμπαραστάτη και της κηδεμονίας, για το πόσο πρέπει να αλλάξει η θέση των ατόμων με νοητική αναπηρία μέσα στο ίδιο το αναπηρικό κίνημα και στην κοινωνία, και πόσο σπουδαίο είναι το έργο της Επιτροπής, που δείχνει σε όλη τη χώρα ότι οι σπουδαστές του Εργαστηρίου είναι πολίτες, έχουν δικαιώματα που τα γνωρίζουν και τα διεκδικούν. Στην ίδια ή σε παρόμοια κατάσταση με το «Μαργαρίτα» είναι στη χώρα 70-80 Εργαστήρια και Κέντρα και 4 με 5.000 σπουδαστές. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. μαζί με την ΠΟΣΓΚΑμεΑ παλεύει σε όλη τη διάρκεια της κρίσης για αυτά τα Κέντρα, που αυτονομούν τα άτομα με αναπηρία. Τη ίδια ημέρα ο κ. Βαρδακαστάνης επικεφαλής αντιπροσωπείας της Ε.Σ.Α.μεΑ είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, μέρος της προσπάθειας του αναπηρικού κινήματος, μαζί με τις δεκάδες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις των τελευταίων ετών, να βγουν τα Κέντρα των ατόμων με αναπηρία από το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει.
Στη συνάντηση ειπώθηκαν πολλά ακόμα, για τις αγωνίες και τις ελπίδες των σπουδαστών, ενώ έγινε και ενημέρωση από τον κ. Λυμβαίο για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα, που «καίει» τους σπουδαστές.
Φωτογραφίες από τη συνάντηση 
Η επιστολή της επιτροπής σπουδαστών επισυνάπτεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.