ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ για θέματα αναπηρίας


Αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη, αποτελούμενη από τον γ. γραμματέα Χρήστο Νάστα, τον αντιπρόεδρο Γρηγόρη Λεοντόπουλο, εκπρόσωπο της Ε.Σ.Α.με.Α. στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας Ρούλα Λάγιου (αναπληρωματικό εκπρόσωπο στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ ) και Γιάννη Λυμβαίο, πραγματοποίησαν εχθές Τρίτη 12 Απριλίου συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμη, τον αντιπρόεδρο Τάκη Γεωργακόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες, για όλα τα θέματα που αφορούν την Αναπηρία.
Μεταξύ άλλων, ζητήθηκε η άμεση έκδοση του αναθεωρημένου ΕΚΠΥ (Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας), και απαντήθηκε ότι τέλος Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί και θα δοθεί στην Ε.Σ.Α.με.Α. για παρατηρήσεις.
Στο αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. για τη συμμετοχή των ασθενών στις παρακλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις στο 15% επί της ασφαλιστικής τιμής και όχι επί του κρατικού τιμολογίου, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ απάντησε ότι είναι πολύ σημαντικό αρχικά να γίνει έλεγχος στην παραπεμπτικογράφηση, και εξετάζεται η συμμετοχή των ασθενών όντως επί της ασφαλιστικής τιμής.
Σχετικά με την καταβολή των χρωστούμενων του ΕΟΠΥΥ προηγούμενων ετών από θεραπευτικές πράξεις σε γονείς ατόμων με αναπηρία, αλλά και χρωστούμενων προηγούμενων ετών σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο κ. Μπερσίμης απάντησε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η ψηφιοποίηση και εκκαθάριση του συστήματος και πολύ σύντομα θα λάβουν οι ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για άτομα με αναπηρία προτεραιότητα στην καταβολή των ποσών. Επόμενο βήμα είναι να πραγματοποιηθεί η εκκαθάριση οφειλών του 10% που έχει παρακρατηθεί από αυτά τα Κέντρα εδώ και 3 χρόνια. Αναμένονται θετικές εξελίξεις στους επόμενους μήνες.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζήτησε για πολλοστή φορά την άμεση υπογραφή συμβάσεων μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΣΥΔ. Ο Κωδικός του Προϋπολογισμού, που αφορά το ειδικό νοσήλειο ΣΥΔ δεν έχει ενεργοποιηθεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η βιωσιμότητα των υφιστάμενων ΣΥΔ, αλλά και του θεσμού στο σύνολό του. Ο κ. Γεωργακόπουλος, που έχει την αποκλειστική ευθύνη επί του θέματος, συνεργαζόμενος με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δεσμεύτηκε ότι μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί και υπογραφεί η ΚΥΑ που αφορά την τροποποίηση ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ και αμέσως θα προχωρήσει η επιτροπή διαπραγμάτευσης και το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ στην υπογραφή συμβάσεων με ΣΥΔ.
Για το θέμα της κατάρτισης και της υπογραφής συμβάσεων μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΚΗΦ ΑμεΑ, ΚΔΗΦ ΑμεΑ, Οικοτροφείων, Ειδικών Εκπαιδευτηρίων κ.α. που εκκρεμούν εδώ και τέσσερα χρόνια, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ τόνισε ότι πρόκειται για θέμα εν εξελίξει, ενσωματωμένο στις αρμοδιότητες της επιτροπής διαπραγμάτευσης που συνδέεται απόλυτα με την τροποποίηση του ΕΚΠΥ. Παρά ταύτα είναι μέσα στις άμεσες προτεραιότητες που έχουν τεθεί προς την επιτροπή από τον ΕΟΠΥΥ.
Παρά την έκδοση σχετικής εγκυκλίου, η αποζημίωση δαπάνης νοσήλειου-τροφείου σε ΚΗΦ ΑμεΑ, ΚΔΗΦ ΑμεΑ και στις λοιπές δομές που παρείχαν υπηρεσίες διημέρευσης/ημερήσιας φροντίδας στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ Α.Ε. μέχρι τέλους του 2014, σε πολλές περιπτώσεις δεν προχώρησε επειδή ορισμένες Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ ζητούν επιπλέον δικαιολογητικά από τους γονείς με επιπλέον διαδικασίες. Επίσης και για τους Φορείς οι οποίοι έχουν συμβάσεις ήδη με τον ΕΟΠΥΥ, ομοίως η διαδικασία εκκαθάρισης και αποζημίωσης βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Μάλιστα η αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. επεσήμανε στους παριστάμενους την έντονη διαμαρτυρία του αναπηρικού κινήματος, καθώς λόγω αυτής της καθυστέρησης, δύο ΣΥΔ, σε Αττική και Κρήτη έχουν αναστείλει τις λειτουργείες τους. Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεσμεύτηκε ότι θα παρέμβει προσωπικά ώστε να τηρηθεί η εγκύκλιος και θα δοθεί άμεση προτεραιότητα στην απευθείας εκκαθάριση και πληρωμή των αντιστοίχων ποσών για τα Κέντρα αυτά.
Με το πέρας της συνάντησης ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε πώς ήταν μια χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση με θετικό πρόσημο, «όμως τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Παρακολουθούμε από πολύ κοντά όλα τα θέματα και μέχρι να ανοίξουν όλες οι κλειστές δομές, μέχρι να διευθετηθούν τα οικονομικά όλων των δομών και Κέντρων, το αναπηρικό κίνημα είναι σε επιφυλακή και διαρκή επαγρύπνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.