ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Η "ομηρία" χιλιάδων ΑμεΑ



ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.
Το δικαίωμα σε αξιοπρεπή Μεταχείριση διεκδικούν τα άτομα με αναπηρία στη χώρα μας.
Μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας μέσω των ΚΕΠΑ ουσιαστικά είναι όμηροι. Το Σωματείο ΑμεΑ Ν. Κορινθίας τονίζει:
«Χιλιάδες άτομα με αναπηρία βρίσκονται εγκλωβισμένοι, κυριολεκτικά φυλακισμένοι,  επί μήνες στις λίστες αναμονής του ΚΕΠΑ . Μιας αναμονής που έχει οδηγήσει χιλιάδες άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους σε οικονομική απόγνωση και ψυχική δοκιμασία.
Η κατάσταση είναι πια εκτός ελέγχου . Περισσότερα από 60.000(!!!) άτομα περιμένουν επί μήνες την εξέτασή τους από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕΠΑ, προκειμένου να πιστοποιηθούν και να προσδιοριστεί ο βαθμός αναπηρίας τους.
Σε χιλιάδες έχει  διακοπή  η καταβολή της σύνταξής τους ή του προνοιακού επιδόματος, και τους  έχει οδηγήσει στα όρια της εξαθλίωσης.
Ο σχεδιασμός της οργάνωσης και λειτουργίας του ΚΕΠΑ ήταν ελλιπής και άναρχος από την πρώτη στιγμή ίδρυσής του. Το σωματείο μας μέσω της ΕΣΑμεΑ  είχε επισημάνει από την αρχή τις αντιρρήσεις του ως προς τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του, καταθέτοντας εμπεριστατωμένες προτάσεις που ουδέποτε ελήφθησαν υπόψη. 
Αποτέλεσμα; Αυτή τη στιγμή το νέο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας είναι ένας  σύγχρονος Καιάδας για τους αναπήρους.

 Σήμερα το σωματείο ΑμεΑ καταθέτει τις συγκεκριμένες προτάσεις του, απόλυτα αναγκαίες για να λειτουργήσει επιτέλους το ΚΕΠΑ.



1• Να  ΜΗΝ αναστέλλεται ουδεμία οικονομική-κοινωνική παροχή, εάν η έκδοση της γνωμάτευσης καθυστερεί πέραν του ενός μηνός.
Και Ανανέωση του βιβλιαρίου υγείας των ασφαλισμένων για όσο χρόνο βρίσκονται στις λίστες.
2• Άμεση συγκρότηση Επιστημονικής Επιτροπής για τον καθορισμό αναπηριών που είναι μη αναστρέψιμες και την αναθεώρηση-συμπλήρωση σημαντικών κεφαλαίων του πίνακα προσδιορισμού ποσοστών αναπηρίας βάσει σύγχρονων επιστημονικών-ιατρικών δεδομένων.
3• Εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου, μέσω του οποίου συστήνεται το ΚΕΠΑ και συμπλήρωσή του με διατάξεις που θα εγγυώνται την αδιαβλητότητα και διαφάνεια.
4•Ειδική πρόβλεψη για την κατ’ οίκον εξέταση ατόμων που αδυνατούν να μετακινηθούν.
5•Στελέχωση των υγειονομικών Επιτροπών με καταρτισμένους γιατρούς και όχι ανεκπαίδευτους όπως συμβαίνει σήμερα.
6•Κατάργηση του απαράδεκτου μέτρου της καταβολής του ποσού των 46 ευρώ από ΑμεΑ και χρόνια πάσχοντες.
7• Η νέα γνωμάτευση αναπηρίας να εξασφαλίζει, ενιαία υγειονομική κρίση για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές.
8• Έγκαιρη ενημέρωση  των ΑμεΑ για τις περιπτώσεις αναβολής της συνεδρίασης των Επιτροπών. Προτεραιότητα στον προσδιορισμό νέας ημερομηνίας Εξέτασης.
 9• Το σωματείο ΑμεΑ Ν. Κορινθίας διαμηνύει προς τον Υπουργό  ότι ο χώρος της αναπηρίας ζητάει έναν άλλο δρόμο. Το δρόμο της αξιοπρέπειας και του σεβασμού στα δικαιώματα εκείνων των πολιτών που αντικειμενικά βάλλονται με τον πιο σκληρό τρόπο από την οικονομική κρίση και τον καλεί να συμβάλει μέσω συγκεκριμένων ενεργειών στην αποφυλάκιση των χιλιάδων ατόμων με αναπηρία, που χωρίς να ευθύνονται ζουν σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης».

      Ο Πρόεδρος                                                      Η Γραμματέας
      Ε. Ποτήρης                                                  Τσίγκου Παρασκευή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.