ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014

Γραμμή υποστήριξης ατόμων με ρευματικές παθήσεις!

rheumatologyjpeg-thumb-large
Καθημερινό άγχος για εκατοντάδες πάσχοντες από ρευματικές παθήσεις είναι η επαφή τους με τη γραφειοκρατία και η πρόσβασή τους στη θεραπεία. Πρόκειται για το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, έπειτα από τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πάθησής τους, με βάση τα στατιστικά στοιχεία για το 2013 της λειτουργίας της γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης ατόμων με ρευματικές παθήσεις, η οποία λειτουργεί με ευθύνη της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α).
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου από την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, με αφορμή τη συμπλήρωση επτά χρόνων λειτουργίας της γραμμής, αλλά και την ανάγκη να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση απέναντι σε έναν πληθυσμό ανθρώπων, οι οποίοι υποφέρουν τριπλά: από τις ρευματικές παθήσεις, την ψυχολογική επιβάρυνση που αυτές προκαλούν και τη δυσκολία πρόσβασης στη θεραπεία.
Κατά την ομιλία του ο κ. Δημήτρης Κασίμος, πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στην κοινωνική δράση του φορέα, όσο και στον καθοριστικό ρόλο της MSD, με την αρωγή της οποίας εξασφαλίζεται η λειτουργία της γραμμής για τα έτη 2013-2014:
«Η τηλεφωνική γραμμή στήριξης τέθηκε από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της το 2007, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας. Στη διάρκεια αυτών των ετών, η υπηρεσία της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α προσέφερε συμβουλές και ψυχική στήριξη σε άτομα με ρευματικά νοσήματα καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό ένα μέρος του κενού των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Καταγράφηκαν διοικητικά θέματα όπως του τρόπου διάθεσης των «ακριβών φαρμάκων», του ποσοστού συμμετοχής στα φάρμακα, της αξιολόγησης των ποσοστών αναπηρίας κ.α.
Μαζί με άλλους συλλόγους για την αρθρίτιδα έγιναν εισηγήσεις στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας με κάποιες να έχουν θετική έκβαση. Τα ακριβά φάρμακα ή φάρμακα υψηλής θεραπευτικής αξίας που βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων με ρευματοειδή αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα διατίθενται από την πολιτεία με μηδενική συμμετοχή για τον ασφαλισμένο πάσχοντα πολίτη. Επικροτούμε κάθε ενέργεια των αρμοδίων φορέων της πολιτείας που μειώνει την σωματική και ψυχική ταλαιπωρία των ατόμων με χρόνια νοσήματα όπως είναι οι ρευματοπαθείς.
Ενέργειες όπως αυτή της διάθεσης των φαρμάκων στο σπίτι τους για όσους πραγματικά αδυνατούν να μετακινηθούν (άτομα με κινητικά προβλήματα, κάτοικοι ορεινών περιοχών ή νησιών) είναι προς την σωστή κατεύθυνση του κράτους πρόνοιας.
Η ενεργός συμμετοχή στο σχεδιασμό της παροχής υπηρεσιών υγείας των άμεσα ενδιαφερομένων, των πολιτών που ζουν με χρόνια προβλήματα υγείας, αποτρέπει τυχόν αστοχίες. Ακούγοντας τους ειδικούς και βλέποντας πάντα τον άνθρωπο μπορεί να λειτουργήσει ένα σύστημα υγείας με λιγότερα προβλήματα».
Υπηρεσίες γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης
Η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης (210.8237302) λειτουργεί καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα και δέχεται ετησίως περίπου 450 κλήσεις, με τον αριθμό να εμφανίζει αυξητική τάση. Η γραμμή υποστήριξης τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, ενώ τα έξοδα λειτουργίας της για το έτος 2013 & 2014 καλύφθηκαν χάρη στη χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας MSD. Η τηλεφωνική γραμμή στελεχώνεται από επαγγελματία ψυχικής υγείας, ο οποίος είναι παράλληλα υπεύθυνος για την παρακολούθηση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση info@arthritis.org.gr, που επίσης απαντά σε ανάγκες ενημέρωσης και στήριξης.
Η πρωτοβουλία αυτή καλύπτει τη βαθιά ανάγκη των ανθρώπων για επικοινωνία μπροστά σε μια χρόνια πάθηση που συνοδεύεται από έντονο πόνο και γεννά συναισθήματα αβεβαιότητας, φόβου και απελπισίας. Παρέχει επίσης ψυχολογική υποστήριξη σε πάσχοντες, οι οποίοι δεν έχουν την δυνατότητα μετακίνησης, λόγω κινητικής δυσκολίας ή κατοικούν σε περιοχές του ελλαδικού χώρου όπου δεν προσφέρονται αντίστοιχες υπηρεσίες. Αποτελεί την πρώτη γραμμή επικοινωνίας για άτομα που μόλις έχουν διαγνωσθεί και αναζητούν τις πρώτες συμβουλές για τη διαχείριση μιας δύσκολης και στρεσογόνας καινούριας κατάστασης. Βοηθάει, επίσης, ασθενείς οι οποίοι διστάζουν να απευθυνθούν σε ειδικό για ψυχολογική στήριξη.

Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.