ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014

ΕΝΦΙΑ: Εν αναμονή των διορθωμένων εκκαθαριστικών


ΕΝΦΙΑ: Εν αναμονή των διορθωμένων εκκαθαριστικών

Το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet τα νέα διορθωτικά εκκαθαριστικά με μειωμένο ή μηδενικό ΕΝΦΙΑ για περίπου 800.000 φορολογούμενους.
Πρόκειται για ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, άνεργους και πολύτεκνους ή ανάπηρους που δικαιούνται έκπτωση 50% ή και πλήρη απαλλαγή από την καταβολή του φόρου, οι οποίοι με βάση τα αρχικά εκκαθαριστικά κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο όπως οι υπόλοιποι.

Σύμφωνα με τη γγ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, ο νέος υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνει αυτόματα από το υπουργείο Οικονομικών κι έτσι οι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να μεταβούν στις εφορίες και να προσκομίσουν παραστατικά, αναφέρει δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής».
Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, ο νέος υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνει αυτόματα από το υπουργείο Οικονομικών και έτσι οι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να μεταβούν στις εφορίες και να προσκομίσουν παραστατικά. Η ΓΓΔΕ έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία για τα εισοδήματα και για την περιουσιακή κατάσταση και θα τρέξει τις διασταυρώσεις εισοδημάτων και ακινήτων με βάση τις φορολογικές δηλώσεις ώστε να εντοπίσει τους δικαιούχους των εκπτώσεων και των απαλλαγών.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν θα αποφύγουν την ταλαιπωρία, δεδομένου ότι η ΓΓΔΕ διαθέτει ελλιπή ή και καθόλου στοιχεία για το φορολογικό τους προφίλ, καθώς λόγω του χαμηλού ή μηδενικού εισοδήματος δεν ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και συνεπώς δεν έχουν καταγραφεί στο σύστημα.
Πλήρης απαλλαγή
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τον νόμο, πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, εφόσον το δηλωθέν εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε παιδί και εφόσον η συνολική επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας τους δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ.

Εκπτωση 50% στον φόρο χορηγείται στους φορολογουμένους που πληρούν αθροιστικά τα εξής κριτήρια: το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε παιδί, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που κατέχουν δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον/τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογενεϊκές οικογένειες με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΓΓΔΕ, σε δεύτερο χρόνο (προς το τέλος Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου) θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των διορθωτικών Ε9 από όσους έχουν δηλώσει λανθασμένα ή ελλιπή στοιχεία για την ακίνητη περιουσία τους (κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ή ημιτελή ακίνητα κ.ά.) και για τους οποίους θα εκδοθούν νέα εκκαθαριστικά σημειώματα με συμψηφισμό του φόρου με τα ποσά που έχουν πληρώσει.Βάσει του νόμου, από τον ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται οι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, εφόσον το δηλωθέν εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε παιδί, και εφόσον η συνολική επιφάνεια της περιουσίας τους δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ.

Read more: http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/506183/enfia-en-anamoni-ton-diorthomenon-ekkatharistikon#ixzz3G1CWlma5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.