ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014

«Αναπηρία κατά τα διεθνή πρότυπα» ζήτησε ο διοικητής του ΙΚΑ!


ipad-art-wide-565804488-420x0
«Η πολιτεία να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατόν την έννοια της αναπηρίας στη χώρα μας κατά τα διεθνή πρότυπα, δεδομένου ότι αυτή συνδέεται ευθέως με την ανικανότητα προς εργασία και επομένως ως έννοια αφορά αποκλειστικά το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και όχι την προνοιακή πολιτική της χώρας», ζήτησε ο διοικητής του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλος, μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για την Ασφάλιση.
Ουσιαστικά έθεσε ευθέως το ζήτημα αν θα πρέπει να δίνονται από το κράτος προνοιακά επιδόματα, αν η Πρόνοια είναι ευθύνη του κράτους ή αν η προστασία των ατόμων με αναπηρία είναι ατομική και οικογενειακή υπόθεση. Η τελευταία είναι μια άποψη που έχει εκφραστεί τόσο σε κείμενα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όσο και του ΟΟΣΑ, εισάγοντας την έννοια της «ικανότητας προς εργασία». Αρα, όσοι ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες είναι θεωρητικά ικανοί να εργαστούν δεν θα πρέπει να λαμβάνουν κάποιο επίδομα από το κράτος για να καλύψουν τα έξοδα και τις ανάγκες που προκύπτουν από την αναπηρία/πάθησή τους.
Ήδη στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας γίνεται πετσόκομμα ποσοστών αναπηρίας – κι επομένως επιδομάτων, συντάξεων, δικαιωμάτων – στο όνομα της ικανότητας προς εργασία και της «λειτουργικότητας» των ατόμων με αναπηρία, ενώ στην έκθεση του ΟΟΣΑ «προτείνεται» οι ανάπηροι να μη δικαιούνται και αναπηρική σύνταξη και επίδομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.