ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Όλες οι αλλαγές που ετοιμάζουν Σκουρλέτης και Στρατούλης!!!

ce459eb95dd5aa993e5067a9fe38fdb3_L
Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο
Τη δέσμευση ότι θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα στα 751 ευρώ, επανέλαβε  ο νέος υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας.
Απαντώντας μάλιστα, στον απερχόμενο υπουργό, Γιάννη Βρούτση, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε με νόημα ότι «το κράτος έχει συνέχεια.  Οι πολιτικές δεν έχουν συνέχεια. Επιλέγονται. Οι δικές μας θα είναι στον αντίποδα των επιλογών που έγιναν. Οι προθέσεις επηρεάζουν το αποτέλεσμα στην πολιτική. Εμείς θα κινηθούμε στον αντίποδα των πολιτικών που επέβαλε ο στενός κορσές των μνημονίων». Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας, Δημήτρη Στρατούλη, αρμόδιου για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος προανήγγειλε με τη σειρά του την επαναφορά της 13ης σύνταξης (δώρο Χριστουγέννων) σε όσους συνταξιούχους έχουν μηνιαίο εισόδημα έως 700 ευρώ.
Ο κ. Σκουρλέτης δεσμεύτηκε επίσης, για να επανέλθει ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και οι αρμοδιότητες του  Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Επιπλέον, στις προθέσεις του νέου υπουργού Εργασίας είναι να υπάρξει επαναφορά της προστατευτικής νομοθεσίας για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και να καταργηθεί ο νόμος για την επιστράτευση των εργαζομένων. Επιπρόσθετα, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι θα εξεταστεί η επαναλειτουργία των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εστίας (ΟΕΕ), που έχουν κλείσει από το 2012 και οι αρμοδιότητές τους απορροφήθηκαν από τον ΟΑΕΔ.
Από την πλευρά του ο κ. Στρατούλης ξεκαθάρισε ότι δεν θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις που υπάρχουν στην επιστολή Χαρδούβελη προς την τρόικα και αφορούν στην αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και μείωση των συντάξεων. Επίσης, προανήγγειλε ότι θα καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και η ρήτρα θανάτου στις επικουρικές συντάξεις, ενώ θα επανεξεταστεί και ο μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό των εφάπαξ. Ειδικά για τους ανασφάλιστους υπερήλικες, ο κ. Στρατούλης τόνισε ότι θα επανέλθει η σύνταξη των 360 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, ξεκαθάρισε ότι θα θεσπίσει την άρση της προσωποκράτησης για χρέη προς τον ΟΑΕΕ, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί και το προβλεπόμενο όριο των 20.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, για τη δυνατότητα λήψης σύνταξης στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν οφειλές προς το ταμείο.
Πιο αναλυτικά, οι παρεμβάσεις που προτείνονται είναι οι εξής:
Πάνος Σκουρλέτης – Εργασιακά
– Επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
– Επαναφορά των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
– Επαναφορά της προστατευτικής νομοθεσίας για τις απολύσεις.
– Κατάργηση του νόμου για την επιστράτευση.
– Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
– Εξέταση επαναλειτουργίας των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εστίας (ΟΕΕ) που έχουν κλείσει.
Δημήτρης Στρατούλης – Ασφαλιστικό
– Δεν θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που υπάρχουν στην επιστολή Χαρδούβελη προς την τρόικα και αφορούν στην αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και μείωση των συντάξεων.
– Κατάργηση οποιασδήποτε ρύθμισης που εισάγει κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα στην κοινωνική ασφάλιση.
– Κατάργηση διατάξεων που μειώνουν συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και αυξάνουν όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
– Κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και της ρήτρας θανάτου στις επικουρικές συντάξεις.
– Επανεξέταση του μαθηματικού τύπου για τον υπολογισμό των εφάπαξ.
– Σταδιακή αποκατάσταση των συντάξεων – Ως πρώτο δείγμα επανέρχεται η 13η σύνταξη (δώρο Χριστουγέννων) σε όσους συνταξιούχους έχουν μηνιαίο εισόδημα 700 ευρώ.
– Ανάκληση των διαθεσιμοτήτων ή των απολύσεων στο υπουργείο Εργασίας, τους οργανισμούς και τα ασφαλιστικά ταμεία.
– Προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού για την ενίσχυση των υπηρεσιών ελέγχου και της ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
– Καταβολή της σύνταξης στους ανάπηρους έως ότου περάσουν από τα Κέντρα Ελέγχου Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και επανεξέταση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ.
– Επαναφορά της σύνταξης των 360 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερήλικες.
– Άρση της προσωποκράτησης για χρέη προς τον ΟΑΕΕ.
– Αύξηση του προβλεπόμενου ορίου των 20.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, για τη δυνατότητα λήψης σύνταξης στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν οφειλές προς το ταμείο
– Πιθανή βελτίωση της δυνατότητας που δίνεται στους ελεύθερους επαγγελματίες να επιλέξουν κατώτερη ασφαλιστική κλίμακα.
– Σταδιακή κάλυψη των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων από το κούρεμα των ομολόγων.
dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.