ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Η πολιτική για την αναπηρία εν μέσω κρίσης

 

Χαιρετισμό απηύθυνε στην ημερίδα «Η πολιτική για την αναπηρία, η αναπηρία για την πολιτική» ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, την Παρασκευή 13 Μαρτίου. Η ημερίδα οργανώθηκε από την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - GUE/NGL Κωνσταντίνα Κούνεβα, το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς» και το Τμήμα ΑμεΑ ΣΥΡΙΖΑ. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, Πρόεδρος Ιδρύματος Ευγενίδου και ο κ. Δημήτρης Νικόλσκυ, Πρόεδρος Επιτροπής για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μίλησαν η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, η αναπληρώτρια υπουργός για την καταπολέμηση της ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης.

 

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ κ. Βαρδακαστάνης συνεχάρη την κ. Κούνεβα για την πρωτοβουλία της ημερίδας καθώς και για την πρόσκληση στην ΕΣΑμεΑ. Τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή της εκλογής της ως ευρωβουλευτή η ΕΣΑμεΑ αλλά και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ ΑμεΑ (EDF), στο οποίο επίσης προΐσταται ο κ. Βαρδακαστάνης, έχουν πολύ καλή συνεργασία με την κ. Κούνεβα, σύμβολο των κοινωνικών αγώνων της εποχής μας.

 

Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι η οικονομική κρίση έπληξε από την πρώτη στιγμή με μεγάλη σφοδρότητα τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις  οικογένειές τους: «Από την αρχή αυτής της κρίσης, το ελληνικό αναπηρικό κίνημα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την διάλυση προνοιακών, υγειονομικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών για τα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάθηση, τον κεντρικό κορμό δηλαδή του Κοινωνικού Κράτους.

 

Δεν υπήρξε τομέας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής που να μην επηρεαστεί αρνητικά από αυτή την κρίση. Εργασία, Απασχόληση, Υγεία, Πρόνοια, Κοινωνική Ασφάλιση & Ασφαλιστικό Σύστημα Παροχών Υγείας και Περίθαλψης, Παιδεία, Πολιτισμός, Αθλητισμός. Τομείς που όλοι τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την αναπηρία. Ένα από τα θέματα που αποτέλεσε προτεραιότητα ήταν και παραμένει η προστασία των εισοδημάτων ξεκινώντας από τα επιδόματα αναπηρίας, τις συντάξεις και τους μισθούς αναδεικνύοντας ότι τα άτομα με αναπηρία και οι χρόνια πάσχοντες δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο το κόστος επιβίωσης που έχει κάθε πολίτης αλλά και ένα πρόσθετο κόστος, αυτό δηλαδή το κόστος που συνδέεται άμεσα με την διαχρονική αδυναμία της ελληνικής πολιτείας να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μέτρα και πολιτικές για τη  φροντίδα και υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία και χρόνια πάθηση. Με άλλα λόγια την αδυναμία της να οργανώσει ένα φιλικό και προσβάσιμο περιβάλλον για την αναπηρία.

 

Η πιο αρνητική επίπτωση της κρίσης με κοινωνικά πολιτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά  που έχει επηρεάσει καθολικά τους Έλληνες και τις Ελληνίδες με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις ήταν και είναι το νέο σύστημα πιστοποίησης και αξιολόγησης της αναπηρίας, το οποίο αντί να σχεδιαστεί μεθοδικά και βάσει της νέας δικαιωματικής προσέγγισης για την αναπηρία, σχεδιάστηκε μνημονιακά βάσει των επιταγών και απαιτήσεων της Τρόικας, έτσι ώστε να τεθούν πολλά άτομα με αναπηρία εκτός συστήματος οικονομικών και κοινωνικών παροχών. Ο στόχος ήταν να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, και κατ’ αυτό τον τρόπο να μειωθούν οι δημοσιονομικές δαπάνες που κατευθύνονται στο σύστημα κοινωνικών και οικονομικών παροχών.

 

Το αναπηρικό κίνημα απαίτησε από όλες τις κυβερνήσεις αλλά και από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και της ελληνικής κοινωνίας, και συνεχίζει και σήμερα να ζητά, ένα Εθνικό Πρόγραμμα Δημόσιων Πολιτικών για την Αναπηρία. Ζητά την εκπόνηση και την εφαρμογή ενός Εθνικού Προγράμματος για την κοινωνική ένταξη, την κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, την άμεση ενίσχυση των εισοδημάτων τους και την άρση όλων των αδικιών και μορφών διάκρισης σε βάρος τους, όπως ζήτησε και από τον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

 

Συγκεκριμένοι στόχοι του προγράμματος:

 

·         Ένταξη της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές: Τα ζητήματα αναπηρίας είναι οριζόντια και αφορούν κάθε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Ως εκ τούτου απαιτείται από κάθε δημόσια αρχή η εφαρμογή και ο συντονισμός των πολιτικών για την αναπηρία.

 

·         Παροχή οικονομικής προστασίας στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους: σχεδιασμός δίκαιου φορολογικού συστήματος που θα λαμβάνει υπόψη το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για κάθε κατηγορία αναπηρίας

 

·         Παροχή κοινωνικής προστασίας στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους: δημόσια δίκτυα υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής ασφάλισης.

 

·         Προώθηση μέτρων, στο πλαίσιο του άρθρου 9 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και της νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αναπηρία 2010-2020, για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας υποδομών, υπηρεσιών και αγαθών στα άτομα με αναπηρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.