ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Τετάρτη, 1 Απριλίου 2015

Μήπως και ελευθερωθούν το πεζοδρόμιο και η ράμπα…

Συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση του θεσμού του «αστυνομικού της γειτονιάς» στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών με αναπηρία, στο πλαίσιο των επιταγών της νέας Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, κατέθεσε με επιστολή της η ΕΣΑμεΑ στον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Πανούση.
Η ΕΣΑμεΑ προτείνει την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του «αστυνομικού της γειτονιάς» έτσι ώστε να περιληφθεί σε αυτές και ο έλεγχος τήρησης των προβλέψεων για την προσβασιμότητα και η απονομή των προβλεπόμενων προστίμων σε περιπτώσεις π.χ. καταλήψεων ελεύθερου πλάτους όδευσης πεζοδρομίων, οδηγών τυφλών και ραμπών σε διαβάσεις, θέσεων οχημάτων ατόμων με αναπηρία κ.λπ., με στόχο τη διασφάλιση της δυνατότητας ισότιμης συμμετοχής των πολιτών με αναπηρία στη ζωή της γειτονιάς.
Είναι ευρέως γνωστό ότι παρότι η εθνική νομοθεσία περιλαμβάνει πλήθος προβλέψεων για τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία, στοχεύοντας - παρά τα όποια προβλήματα εφαρμογής- στην αυτόνομη κίνησή τους, εν τούτοις η άγνοια, η αναλγησία, η επικράτηση της λογικής του κέρδους, η ελλιπής αστυνόμευση κ.λπ. καθημερινά συντελούν στον πολλαπλασιασμό των εμποδίων και ουσιαστικά τον αποκλεισμό των πολιτών αυτών από βασικές δραστηριότητες με παράλληλη «ακύρωση» των νομοθετικών προβλέψεων περί δικαιωμάτων και μη διάκρισης.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, στόχος είναι ο «αστυνομικός της γειτονιάς» να καταστεί αναπόσπαστο τμήμα της τοπικής κοινωνίας και να συμβάλλει στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων και στην ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητάς τους, μέσα από διαδικασίες κοινωνικής διαμεσολάβησης. Με την υιοθέτηση της πρότασης της ΕΣΑμεΑ μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί ποιοτικά και η καθημερινότητα των κατοίκων και επισκεπτών με αναπηρία των πόλεων.
Η επιστολή επισυνάπτεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.